ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Omul care a decis să curăţe singur lumea de gunoi!

Antreprenorul estonian Rained Nylvak era foarte mult iritat de pachetele de plastic din pădure. „Sincer vorbind, eu nu sînt amator de colectat gunoiul, spune Rainer. Dar eu vedeam atîta gunoi că nu-l mai puteam suporta. E greu să încerci să lupţi singur cu deprinderile oamenilor. Ţi se pare că trebuie sau să te evacuezi pe Marte, sau să întreprinzi urgent ceva”.

Rainer s-a plăns funcţionarilor locali, dar acest lucru nu a avut efect. „Atunci am înţeles că singura metodă de a sensibiliza oamenii este să jertfesc ceva de la mine, relatează el. Nu le spui tuturor ce să facă sau cum să se comporte. Le demonstrezi cum te afectează personal acţiunile oamenilor. Şi atunci ei vin să te ajute şi să te facă mai fericit”.

Rainer şi-a făcut public planul: el, un locuitori simplu al ţării, va curăţa întreaga Estonie de gunoi într-o zi – 3 mai 2008. Şi a selectat o echipă din patru prieteni. „La prima întîlnire, prietena mea a scris într-un caiet: „pentru protocol: noi vom curăţa toată Estonia pe trei mai”, spune Nylvak. Văzînd aceasta, m-am gîndit: mai să fie, e oficial. Deşi în realitate era un absurd – noi nu aveam nimic, pentru a ne apropia de ţintă”. Rainer şi echipa lui a început să scrie numele celor ce puteau fi de folos. Iniţial, erau doar prieteni şi colegi. „Noi sunam şi explicam fiecăruia ideea, spune Rainer. Apoi întrebam cît de nebun poate să fie omul ca să ni se alăture şi să ne ajute? Aşa au venit primii 20 de voluntari. Toţi, în afară de unul, au mers cu noi pînă la capăt”.

Rainer a avut dreptate. Ca răspuns la entuziasmul lui, oamenii au început să jertfească cîte ceva. O femei a renunţat la cadoul de la serviciul de bază – o călătorie de 2 săptămîni pe o insulă tropicală. 650 de voluntari din toată Estonia, sub conducerea lui Rainer, au muncit gratuit. Dar cel mai mult muncea însuşi Nylvak. „Noi mergeam la cei mai buni avocaţi şi le spuneam: ni se pare că noi putem să curăţim ţara de gunoi, dacă ne veţi oferi angajaţi preţioşi. Obţinînd acordul, noi veneam la jurnalişti şi le propuneam să facă materiale despre acest eveniment, spune Rainer. La un moment dat, avea cîte cinci întîlniri pe zi – iar în timpul discuţiilor cu omenii eu mai reuşeam să mă gîndesc la ale mele. În fiecare sîmbătă ne întîlneam şi elaboram harta gunoiştilor. Chatul nostru comun pe Skype a funcţionat non stop timp de 7 luni. Dacă cineva se îmbolnăvea, altă persoană trebuia să renunţe la somn pentru a ne pregăti”.

În dimineaţa zilei de 3 mai, la acţiune au venit 50 000 de persoane. Fără participarea statului, fără agitaţie şi publicitate. Rainei pînă în prezent menţionează cu uimire: acestea sînt cifre oficiale, iar alte mii de voluntari pur şi simplu nu s-au înregistrat. În acea zi au fost colectate 10 mii de tone de deşeuri.

Spre surprinderea lui Rainer, fenomenul acţiunii „Letʼs Do It!” s-a răspîndit ca un material video viral. El era sunat din toată lumea, pentru a flat cît de adevărat este ceea ce s-a întîmplat în Estonia pe 3 mai. Jurnaliştii din Franţa chiar au vizitat cu Rainer toate locurile fostelor gunoişti. „O dată m-a sunat un profesor din Brazilia şi mi-a spus că începe orele cu relatarea videro despre noi. Iar noi credeam că doar soluţionăm problema Estoniei”.

Astfel, în anul următor, Rainer le-a propus oamenilor din diferite ţări ale lumii să aducă ideea la nivel mondial. Reţeaua globală Letʼs Do It! este o asociaţie de voluntari din diferite ţări ale lumii, animaţi de ideea de a curăţa de gunoi teritoriul de lîngă ei. „La noi pe listă acum sînt peste o sută de ţări, spune Rainer. Unele dintre ele au înregistrat un succes mai mare decît Estonia. De exemplu, Slovenia. Acolo trăiesc circa două milioane de oameni. Dar la acţiune au venit 240000. 13% din populaţie. De ce? Pentru că evenimentul a fost organizat de un cuplu, care şi-a ivestit banii de la nuntă în organizarea lui. Nu contează cît de bogat eşti, ce legături ai, dacă tu jerfeşti cu ceva, ce poate schimba lumea. Doar aşa poţi afla cît valorezi”.

Cu 8 ani ani în urmă, Rainer doar a vrut să strîngă pachetele de plastic din pădure, iar în final a declanşat o reacţie în lanţ în întreaga lume. În fiecare an, în luna martie, în Estonia, zeci de mii de oameni, deja fără ajutoru lui Rainer, se adună pentru a colecta gunoiul, vopsesc pereţii grădiniţelor şi ameliorează spaţiul din jurul lor. În septembrie 2018 este preconizată o nouă acţiune Letʼs Do It! – de data aceasta nu doar în Estonia. „Vom curăţa de gunoi planeta noastră”, spune modest Rainer. Iar după cele auzite, nu am dubii că această nebunie va funcţiona din nou. „Înţelegi, am fost nevoit să-mi schimb întreaga viaţă, spune Rainer. Dar în schimb am obţinut linişte. Oricare ar fi rezultatele, într-o bună zi cînd voi împlini 85 de ani şi mă voi uita în oglindă, voi înţelege că am făcut tot ce am putut ca să fiu fericit”.

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
119
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
160
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
147
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
167