Omul care a iubit și a înțeles rechinii

/ Vizionări: 1016

Интернет-журнал "Совершенствуй среду обитания"

Pe 18 aprilie a trecut în neființă omul care a iubit și a înțeles rechinii! Pe parcursul a sute de ani de coexistență între rechini și oameni, doar cîteva duzini de Homo Sapiens au putut să se împrietenească cu acești prădători, să-i înțeleagă și chiar să-i iubască.

Eugenia Clarke, Andre Hartman, Rodney Fox, Ramon Bonfil și, în cele din urmă, Samuel Gruber - omul care și-a dedicat viața rechinilor. Creatorul unei societăți unice de studiere a rechinilor American Elasmobranch Society și decan al Școlii de Științe Marine și Atmosferice din Rosenstahl, Doctorul nu a fost întotdeauna recunoscut ca un guru al cercetărilor oceanice.

Poveste despre dragostea unui băiat pentru cîinele său...
Poveste despre dragostea unui băiat pentru cîinele său...

Viitorului expert în rechini și-a petrecut copilăria în Brooklyn - un loc minunat pentru a începe și a sfîrși fiecare zi cu oceanul. Tatăl tînărului ihtiolog, un pescar avid, îl lua regulat pe fiul său în barcă și ei ieșeau în Golful Nerose, în apele deschise ale Atlanticului. Anume acolo Semuel a văzut pentru prima dată rechini. Aceste animale puternice, grațioase, prădători l-au impresionat pe băiat și el a hotărît ferm să-și dedice întreaga viață studierii acestei specii marine.

Va trece cîțiva ani și tînărul Gruber va merge în Florida de Sud – acolo sînt și mai mulți rechini. A devenit un adevărat Wacko după ce într-una dintre expediții, de mînă l-a apucat un rechin. În loc să se împotrivească, Gruber a început să mîngîie peștele, fără a încerca să scape. Spre surprinderea tuturor, după un timp oarecare, monstrul flămînd a eliberat scafandrul. În 1983, Samuel a creat AES - American Elasmobranch Society - Societatea care se ocupa cu studierea peștilor de cartilaj.

Unul dintre scopurile organizației a fost promovarea dragostei și respectului față cei mai vechi prădători ai planetei.

Cum îmbunătățesc animalele de companie sănătatea
Cum îmbunătățesc animalele de companie sănătatea

La porțile AES se adunau regulat rudele oamenilor uciși sau atacați de dinții rechinilor. În fiecare noapte, pe pereții clădirii erau atașate fotografii groaznice ale victimelor prădătoarelor. Însă Gruber continua să insiste că rechinii au fost provocați de oameni sau pur și simplu au greșit, confundîndu-i cu morsele. Chiar și în timpul uciderii sîngeroase ale turiștilor din Egipt, omul de știință justifica rechinii.

"Pentru tot e de vină căldura anormală și temperatura excepțional de ridicată a apei din Sharm el-Sheikh - ea a încălcat sistemul standard de vînătoare a prădătorilor", a explicat Gruber incidentele teribile de atacare a turiștilor de către rechini.

În anii existenței societății, omul de știință a investigat lumina de percepție a prădătorilor, a instruit cîțiva rechini de lămîie, precum pisicile de la circ, a demonstrat prezența unei inteligențe înalte la majoritatea rechinilor. Anume el a descoperit sensibilitatea la durerea și lumină, precum și fenomenul de frică. Experiența valoroasă, sutele de expediții științifice și faima în lume l-au transformat pe Gruber într-o persoană respectată în lume.