ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Omul, care a readus la viață rîurile

„Ce pot face dacă sînt singur, dacă nu am susținere”, deseori se justifică oamenii care renunță la ideile și visele lor. Hindusul Rajendra Singh prin propriul exemplu a demonstrat că și un singur om poate nu doar să schimbe istorie. Datorită străduințelor lui, peste o mie de localități au obținut acces la apă: prin munca asiduă, Singh a readus rîurile în albiile lor.

În prezent, Rajendra Singh este eroi în țara lui, el este numit „Waterman of India”, a obținut premiul Institutului Internațional al Apei din Stockholm, iar aproape cu 30 de ani în urmă, el era un om obișnuit: în 1985 a absolvit colegiul, unde a studiat medicina aiurvedică și dorea să devină fermier.

Acolo, unde Singh plănuia să-și organizeze ferma, era imposibil. Încă prin anii 40, din cauza lucrărilor agricole, rîul Arvari din localitate a secat, iar oamenii au început să părăsească această zonă secetoasă, au rămas doar bătrînii și săracii, care nu aveau unde pleca. Singh a decis că înainte de a pleca în locuri mai bune, trebuie să facă acest loc cum era înainte. El s-a adresat la istoria țării sale și a început să utilizeze cunoștințele strămoșilor.

Rajendra a început să creeze, așa cum făceau strămoșii lui, așa –zisele „johade” – instalații pentru colectarea apei de ploaie. În iulie-august, ploile cad din abundență în această zonă, iar în alte luni, locuitorii suferă de secetă. Cu ajutorul johadelor, a devenit posibilă păstrare apei de ploaie pe parcursul întregului an. Singh construia din tot ce putea găsi: din pietre, lut, beton. Totodată, el făcea mici zăgazuri pe rîurile mici, care nu închideau cursul apei, dar permitea acumularea apei, înainte de a-și ține calea mai departe.

Ideea lui nu i-a reușit din prima. Timp de doi ani, Singh a experimentat și a încercat să-și perfecționeze instalațiile. Localnicii rîdeau de el, însă văzînd străduința și credința lui, totuși, îl ajutau. În cele din urmă, totul a început să funcționeze. Apa nu doar se acumula, dar se întorcea în aceste locuri. Deoarece apa nu se scurgea, dar rămînea la suprafață, nivelul apelor subterane s-a ridica (înainte trebuia să sape 100 m pînă la apă, iar acum 3-13 metri), rîurile au început să curgă în albiile lor, iar împreună cu rîurile au revenit și copacii – suprafețele verzi din localitate s-au majorat pînă la 40%, iar împreună cu copacii au revenit păsările și animalele.

„Chiar și în cele mai sălbatice idei noi nu visam despre asta, spune Singh. Noi nici nu planificam să reîntoarcem rîurile”. Totuși, minunea s-a produs. Animați de succes, Singh a creat Fundația Bharat Sangh (TBS), care în anii 80 a contribuit la construcția a peste 8600 de johade pentru păstrarea apei pluviale, asigurînd mii de localități cu apă.

Această metodă destul de simplă și funcțională de a readuce apa în locurile pustii, propus de Rajendra Singh este o adevărată minune pentru teritoriul enorm al Indiei.

 

Sursa: tarunbharatsangh.in

Citiţi de asemenea

Este lăudabil să întărești spiritul oamenilor și este dăunător să le subliniezi trăsăturile negative. Arătați unei perso...
344
Pe peretele din spate al templului Kom Ombo din Egipt se află un relief care înfățișează instrumente medicale utilizate ...
348
Spectacol grandios, simfonic dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici, care la 7 aprilie 2024, ar fi împlinit 70...
674
Ultima, colțul pământului izolat de lume și neatins de urme, aproape necunoscut. Chiar și Statele Unite, când transmit p...
671