Omul de afaceri din Belarus a reconstruit un sat abandonat (+Foto)
Acum câteva decenii, satul Tenevichi din Belarus zăcea în părăsire. Dintr-o jumătate de duzină de case, doar câteva au rămas locuite, și comitetul executiv raional se gândea să șteargă acest sat mic de pe hartă. Multe sate din Belarus a avut o asemenea soartă, dar Tenevichi s-au ales cu mult noroc. Cu patru ani în urmă prin acesta au trecut niște vânători, s-au uitat în jur, au văzut devastarea și pustiirea, iar întorcându-se la oraș, unul dintre ei a povestit despre soarta de neinvidiat a satului prietenului său, omului de afaceri – Pavel Radyukevich. Din acel moment Tenevichi, pe neașteptate, a pășit într-o ”Epocă de Renaștere”.
- Au fost zvonuri că un om de afaceri a dăruit satul copiilor săi. Vorbele aceste, la drept vorbind, nu corespund realității, - ne spune fiul antreprenorului, Ivan, care este și șef-adjunct al gospodăriei țărănești "Pajiști albi", căreia acum îi aparțin, practic, toate construcțiile din Tenevichi...
- Ideea de a renaște Tenevichi, creând pe baza sa un agro-sat, îi aparține tatălui. El s-a născut într-un sat din regiunea Lidskaya și, desigur, îi era dor de țară. Noi cu sora am susținut ideea sa, și acum facem tot ce e posibil pentru a o realiza cât mai rapid. De fapt, astăzi în orașe există mulți copii care niciodată nu au văzut cum arată o vacă sau un curcan, și noi vom încerca să umplem aceste goluri.
Priveliștea satului, de care s-au apucat antreprenorul și copiii săi, odinioară era jalnică. Terenurile au crescut cu buruiene și arbuști, încât nu se vedeau casele, pe drum abia puteai trece, dar el încă era oarecum îngrijit, deoarece ducea la cimitirul local. O casă, aparent, a ars, alta stătea cu acoperișul prăbușit. Rămăseseră doar două izbe, care se foloseau ca vile de vară. Desigur, majoritatea loturilor au fost cumpărate foarte ieftin, căci nimeni nu mai avea nevoie de dânsele. Cea mai mare provocare a fost de a găsi moștenitorii, de a-i convinge să perfecteze actele și să vândă terenurile.
Astăzi este greu de imaginat că acum patru ani Tenevichi era pe sfârșite.
În plan, în afară de diverse case de locuit (unele mai mari, altele mai mici, și o casă pentru două familii, cu întrări separate), vor funcționa trei saune, o cârciumă mică și una mare. Fiecare casă va avea o grădină mică, pentru ca oaspeții în sezon să poată să mănânce ceapă, pătrunjel, mărar proaspăt, să-și culeagă cartofi.
În apropierea satului curgea un pârâu, acesta a fost blocat cu un baraj, și acum aici se poate înota într-un lac de dimensiuni destul de mari. Pe malul lacului se construiește o estradă și un auditoriu, care poate găzdui până la 300 de persoane.
În total, în sat s-au păstrat șase case, restul s-au construit din bârne din izbe aduse din alte locuri, și transportate împreună cu mobilier vechi, ancadrament, podele. Majoritatea izbelor au fost montate pe locul clădirilor vechi, pentru a păstra autenticitatea.
- Am dori mult ca Tenevichi să nu fie perceput ca un agro-sat - spune Ivan. - Pe de o parte, aici va fi un loc frumos și confortabil pentru odihnă, vom încerca să creăm o infrastructură informativă și distractivă discretă, unde oaspeții noștri, de exemplu, vor putea participa la un master-class de ceramică, sau participa la extragerea mierii din faguri, și așa mai departe. Dar, în același timp, toate clădirile din sat sunt autentice, având propria sa istorie, și cel mai important moment - ele într-adevăr sunt locuibile. Puteți alege orice casă și trăi în ea.
- Am avut posibilitatea de a utiliza echipamentele, materialele de construcție de producție proprie. Aceasta, desigur, a redus foarte mult prețul de cost al proiectului - spune Ivan. - Mulți oameni cred că în acest proiect s-a investit mai mult de un milion de dolari, dar nu este adevărat... În același timp, am reușit să creăm o mulțime de locuri de muncă. Astăzi, în Tenevichi muncesc 15 locuitori ai satelor învecinate. Autobuzul care-i transportă, pentru a-i lua pe toți parcurge circa 40 km.