ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Omul este programat genetic să aibă grijă de mediul înconjurătorOmul este programat genetic să aibă grijă de mediul înconjurător


Studiu publicat recent sugerează că, oamenii, probabil, au fost programaţi genetic să poartă grijă viitorului ecologic şi mediului înconjurător.

Dr. Peter Sozou consideră că fiinţele umane au o dorinţă înnăscuta de a se îngriji de viitor, totodată, mult mai îndelungat, decât durata vieţii omului. Acest lucru poate explica dorinţa oamenilor de a controla ecologia nu la momentul dat, ci în perspectivă.

Dr. Sozou din Şcoala de Medicină de la Universitatea din Warwick şi Şcoala pentru Economie şi Politică din Londra a folosit un model matematic al populaţiei oamenilor, care trăiesc în comunităţi, cu migraţia limitată.

Scopul studiului a fost să înţeleagă câtă importanţă oamenii ataşează prestaţiilor în viitor. S-a dovedit că aceasta depinde de ce natură este acest beneficiu: pentru sine, omul apropiat sau pentru întreaga societate. Pentru binele societăţii oamenii sunt dispuşi să aştepte o perioadă lungă de timp, iar pentru ei înşişi le interesează numai perspective pe termen scurt. Ca şi toate fiinţele vii de pe planetă, oamenii evaluează recompensa de astăzi mai înalt, decât profitul pentru mâine. Astfel, unele beneficii viitoare se devalorizează.

Potrivit Dr. Sozou, analiza a arătat clar că pentru societate, în ciuda tuturor faptelor, omul este dispus să meargă la sacrificii mari. Evaluarea beneficiului personal se bazează pe probabilitatea că oamenii vor primi acest ajutor în timpul vieţii lor. Iar pentru binele societăţii se poate de făcut un efort pentru o perspectiva de lungă durată.

"Concurenţa este motorul evoluţiei. Grija de viitorul întregii comunităţi are un anumit sens evolutiv, deoarece membrii comunităţii, cu siguranţă, vor fi şi urmaşii dvs.", - a spus Sozou.

Cu toate acestea, în cazul ameninţării globale precum sunt schimbările climatice, această logică nu funcţionează. "În absenţa concurenţei evolutive, - spune medicul, - se pierde sensul dezvoltării ulterioare. De asemenea, dispare grija de orice în perspectiva de lungă durată".

Când şi de ce noi începem să avem grijă de viitorul planetei noastre pe care trăim? Dr. Sozou consideră că aceasta este o manifestare a  recunoştinţei genetice, educate timp de secole, deoarece în cele mai vechi timpuri anume natura şi climatul favorabil au ajutat pe strămoşii noştri să supravieţuiască. "Această memorie poate şi astăzi impune oamenii să aibă grijă de mediul înconjurător”, - este sigur Sozou.

 

 

Sursa

Sâmbătă, 26 februarie 2011
Vizualizări: 2555

Citiţi de asemenea

Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
77
În gospodăria ecologică ”VioPark Varnița” a nins. Cîmpiile, lacurile și vegetația au îmbrăcat straie albe, iar peisajele...
108
Această brînză de vaci nu provoacă fermentație în intestin, se digeră bine și are un gust plăcut. Încercați să pregăti...
286
SUA lansează primul sistem plutitor Ocean Cleanup, care va curăța oceanul de resturile de plastic, a declarat pe 8 sep...
140