ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Opinia expertului: majoritatea oamenilor ar trebui să devină vegetarieni pînă în 2050



 


 

 

Necesitatea în producerea alimentelor pînă în 2050 , se va mări cu 80%, datorită creşterii populaţiei şi a cererii de consum în ţările în curs de dezvoltare; singura şansă a omenirii de a supravieţui fără a distruge ecosistemul ar fi tranziţia majorităţii populaţiei la o dietă vegetariană, consideră preşedintele Consiliului Internaţional pentru Ştiinţă (ICSU), cîştigătorul Premiului Nobel în Chimie în anul 1986, Yuan Tseh Lee.

 

Conform pronosticurilor ONU , populaţia lumii va creşte pînă în 2050 la 9-10 miliarde de oameni. Cu toate acestea , consumul produselor alimentare , potrivit interlocutorul agenţiei , nu va creşte proporţional necesităţile de bază ale oamenilor , ci mult mai mult , acest lucru se întîmplă datorită faptului , că ţările în curs de dezvoltare îşi extind treptat şi diversifică dieta tradiţională.

"Până în 2050 , în conformitate cu calculele efectuate , vor fi necesare alimente cu 80% mai mult şi un loc considerabil îl va ocupa consumul extins al ţărilor în curs de dezvoltare" - a declarat Lee , pentru AIR Novosti.

Soluţia în această situaţie , în conformitate cu Lee , ar putea servi optimizarea producţiei de alimente vegetale şi trecerea la o fabricare mai eficientă a proteinelor de origine animalieră , de exemplu , carnea de pui , costul unitar al producţiei este mult mai mic decît cel al cărnii de vită şi de porc.

"Populaţia mondială în creştere va fi capabilă să se hrănească , dacă va trece la o dietă vegetariană ... Proteinele de origine animalieră , desigur nu pot fi excluse complet , însă este nevoie de a găsi căi mai raţionale pentru producerea cărnii" - a menţionat d-lui.

Potrivit expertului , consumerismul "se răspîndeşte pe planetă pas cu pas după globalizare" şi în societăţile cu un consum bine-dezvoltat (în ţările"miliardului de aur"), numeroasele programe privind raţionalizarea utilizării resurselor , cum ar fi tehnologiile de economisire a energiei , aproape că nu au nici- un efect.

"Dacă ţările , în care procesul de consum necontrolat încă nu este lansat sau cel puţin , nu este bine pus pe roate , vor merge pe calea SUA şi Europei , acest lucru va duce foarte repede la o epuizare completă a resurselor planetei " - a spus Lee.

Potrivit unor experţi, următorul pas ar putea fi utilizarea mai mică a resurselor biologice ale oceanului. Lee, consideră că "pentru a păstra starea de sănătate a oceanului, acesta trebuie să fie lăsat în pace", deoarece o creştere bruscă şi substanţială a pescuitului, a bio-resurselor, poate duce la o sărăcire catastrofală a ecosistemelor, în special avînd în vedere procesului natural de creştere a acidităţii apelor. Acesta şi fără intervenţie umană, potrivit unor experţi, poate duce la dispariţia numeroaselor specii de organisme marine.

Potrivit oamenilor de ştiinţă , pescuitul maxim în oceanele lumii nu trebuie să depăşească 150-180 de milioane de tone pe an, depăşirea acestui volum poate duce la pierderea ireparabilă a biodiversităţii ecosistemelor oceanice. Astăzi în lume se prinde peste 100 de milioane de tone de peşte.

 

 

Sursa: zelife.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 08 mai 2012 14:01
Vizualizări: 2129

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
207
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
323
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
433
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
291