Opinia expertului: majoritatea oamenilor ar trebui să devină vegetarieni pînă în 2050
Necesitatea în producerea alimentelor pînă în 2050 , se va mări cu 80%, datorită creşterii populaţiei şi a cererii de consum în ţările în curs de dezvoltare; singura şansă a omenirii de a supravieţui fără a distruge ecosistemul ar fi tranziţia majorităţii populaţiei la o dietă vegetariană, consideră preşedintele Consiliului Internaţional pentru Ştiinţă (ICSU), cîştigătorul Premiului Nobel în Chimie în anul 1986, Yuan Tseh Lee.
Conform pronosticurilor ONU , populaţia lumii va creşte pînă în 2050 la 9-10 miliarde de oameni. Cu toate acestea , consumul produselor alimentare , potrivit interlocutorul agenţiei , nu va creşte proporţional necesităţile de bază ale oamenilor , ci mult mai mult , acest lucru se întîmplă datorită faptului , că ţările în curs de dezvoltare îşi extind treptat şi diversifică dieta tradiţională.
"Până în 2050 , în conformitate cu calculele efectuate , vor fi necesare alimente cu 80% mai mult şi un loc considerabil îl va ocupa consumul extins al ţărilor în curs de dezvoltare" - a declarat Lee , pentru AIR Novosti.
Soluţia în această situaţie , în conformitate cu Lee , ar putea servi optimizarea producţiei de alimente vegetale şi trecerea la o fabricare mai eficientă a proteinelor de origine animalieră , de exemplu , carnea de pui , costul unitar al producţiei este mult mai mic decît cel al cărnii de vită şi de porc.
"Populaţia mondială în creştere va fi capabilă să se hrănească , dacă va trece la o dietă vegetariană ... Proteinele de origine animalieră , desigur nu pot fi excluse complet , însă este nevoie de a găsi căi mai raţionale pentru producerea cărnii" - a menţionat d-lui.
Potrivit expertului , consumerismul "se răspîndeşte pe planetă pas cu pas după globalizare" şi în societăţile cu un consum bine-dezvoltat (în ţările"miliardului de aur"), numeroasele programe privind raţionalizarea utilizării resurselor , cum ar fi tehnologiile de economisire a energiei , aproape că nu au nici- un efect.
"Dacă ţările , în care procesul de consum necontrolat încă nu este lansat sau cel puţin , nu este bine pus pe roate , vor merge pe calea SUA şi Europei , acest lucru va duce foarte repede la o epuizare completă a resurselor planetei " - a spus Lee.
Potrivit unor experţi, următorul pas ar putea fi utilizarea mai mică a resurselor biologice ale oceanului. Lee, consideră că "pentru a păstra starea de sănătate a oceanului, acesta trebuie să fie lăsat în pace", deoarece o creştere bruscă şi substanţială a pescuitului, a bio-resurselor, poate duce la o sărăcire catastrofală a ecosistemelor, în special avînd în vedere procesului natural de creştere a acidităţii apelor. Acesta şi fără intervenţie umană, potrivit unor experţi, poate duce la dispariţia numeroaselor specii de organisme marine.
Potrivit oamenilor de ştiinţă , pescuitul maxim în oceanele lumii nu trebuie să depăşească 150-180 de milioane de tone pe an, depăşirea acestui volum poate duce la pierderea ireparabilă a biodiversităţii ecosistemelor oceanice. Astăzi în lume se prinde peste 100 de milioane de tone de peşte.
Sursa: zelife.ru