Opt buruiene comestibile
Dacă considerați că tot ce crește în curte în afară de gazon este gunoi, atunci greșiți amarnic și riscați să pierdeți niște mese gratuite. Așa-zisele buruiene conțin un adevărat depozit de vitamine și antioxidanți, care sînt uneori mult mai hrănitoare decît produsele din magazin. Iată cîteva sfaturi utile pentru căutarea unei gustări gratuite în curte.
Păpădiile
Păpădia, probabil este cea mai cunoscută buruiană comestibilă de pe orice gazon. Ea poate fi cumpărată și la piață însă cel mai probabil aceasta crește undeva prin apropiere și e gratuită. Cînd păpădiile se coc ele sînt puțin amare la gust de aceea trebuie să culegeți roada sau la începutul primăverii sau la sfîrșitul toamnei, cînd frunzele sînt tinere, fine și dulci. Florile au o aromă amăruie plăcută și la fel pot fi consumate. Mai mult, păpădia conține mai mult caroten decît morcovul.
Iarba grasă
Această plantă are frunze rotunde și consistente cu tulpină roșietică. Ea crește practic peste tot și nu e greu de găsit. Precum se știe, e greu de scăpat de ea, însă se privește bine în farfurie. Iarba grasă sau portulacul este bogată în vitamine antioxidante, ca A și C, precum și acizi Omega-3. Pot fi consumate tulpinile sau frunzele, puteți să faceți o salată sau un sandwish. În multe rețete portulacul înlocuiește spanacul.
Pueraria
Pueraria – o buruiană care a înpînzit sudul, în realitate este comestibilă. Crește în cantități enorme și este o resursă alimentară inepuizabilă. Popoarele din sud au inventat zeci de rețete din această plantă. Se poate opări sau fierbe tuberculii, se adaugă sos din soia, sau se inuzează ceai timp de 30 de minute. Această plantă este un remediu pentru răceli, febră, alergie sau dereglări ale stomacului.
Talpa gîștei
Această buruiană mai este numită spanac sălbatic și poate fi găsită la începutul verii. Conține calciu și proteine, iar conținutul de vitamine A, C și K este chiar mai înalt decît în spanac. Este recomandat să fie adăugat în sote. Frunzele verzi trebuie muiate în ulei de măsline, se adaugă sare, usturoi, piper și suc de lămîie sau lime.
Trifoi rosu
Timp de mai multe veacuri, trifoiul roșu era întrebuințat ca remediu natural pentru combaterea cancerului. Acesta conține fitoestrogeni, genisteină, care previne prostatita. Însă această proprietate încă nu a fost demonstrată științific. Totuși, există mărturii că fitoestrogenele contribuie la combaterea cancerului mamar. Dacă aveți în grădină trifoi roșu, el poate fi preparat cu orez și sos din soia. Totodată, trifoiul poate reduce riscul maladiilor canceroase. El conține multe proteine.
Bambusul
Bambusul este o plantă cunoscută. Din el se confecționează diverse obiecte de la scînduri pînă la pijamale. Însă nu toți știu că bambusul este o specie de iarbă. Această buruiană este foarte rezistentă. Lăstarii de bambus conțin multe fibre, iar la gust seamănă cu porumbul. Se recoltează lăstarii care au cel puțin două săptămîni și lungimea de cel puțin 30 de centimetri. Înainte de a fi consumat, lăstarii se curăță de frunze și se înlătură învelișul tare. Apoi se taie de-a lungul fibrelor și se fierbe cel puțin 20 de minute pînă cînd dispare amărăciunea. Bambusul poate fi servit su sos din soia sau adăugat în salate.
Iulișca (fallopia japoneză)
O altă buruiană sîcîitoare, care poate fi stîrpită cu ajutorul apetitului. La exterior seamănă foarte mult cu bambusul, însă nu are nicio legătură cu aceasta. Uneori, e numit bambusul japonez. Se cultivă lăstarii roșii cu înălțimea de 6-8 cm, se înlătură frunzele și coaja și se fierbe.
Năsturelul
Năsturelul poate fi cumpărat sau găsit lîngă rîu. Năsturelul este un ingredient pentru salatele sofisticate, însă oamenii nu știu că este doar o buruiană. El poate fi găsit lîngă orice bazin acvatic. De obicei, se adaugă în salate.
Sursa: mixstuff.ru