Opt metode de sporire a fertilității solului
Mai devreme sau mai tîrziu, fiecare grădinar începe să observe că culturile nu mau rodesc atît de bine. Parcă și semințele sînt aceleași și modul de îngrijire, testat cu anii ….
Problema constă în faptul că solul, ca și noi toți, obosește, iar din această cauză scade fertilitatea. Dacă omul poate să facă o baie bună și să doarmă liniștit pentru a se reface, sporirea fertilității solului este un proces mai îndelungat. Reducerea fertilității solului se manifestă nu doar în micșorarea roadei. Cu timpul, plantele își pierd imunitatea naturală și devin mai vulnerabile la diferite boli, fapt ce conduce la pieirea plantelor. Ce măsuri trebuie întreprinse pentru a restabili fertilitatea solului? Vedeți mai jos doar unele dintre ele:
1. Rotația culturilor
Un rol mare în sporirea fertilității solului îl joacă rotația culturilor. Esența constă în faptul că culturile perene și anuale trebuie plantate la locul inițial, abia peste 5 ani. De aceea, în fiecare an, se recomandă schimbarea locului de plantare.
2. Semănarea plantelor medicinale
O altă metodă este plantarea culturilor medicinale. Un efect curativ îl au țigăncușele, urzica, pelinul, usturoiul, gălbenelele, traista ciobanului. Toate aceste plante asanează solul.
3. Utilizarea rîmelor de California
Nu e o metodă prea răspîndită, dar eficientă. Acest soi de rîme este cunoscut prin funcțiile lor utile (fiecare grădinar știe că solul bogat în rîme este fertil. Avantajul rîmelor de California constă în durata lungă de viață. Totodată, aceste rîme au capacitatea de a procesa orice tip de produse organice.
4. Prelucrarea termică a solului
În urma prelucrării termice a solului se distrug dăunătorii și semințele de buruieni. Principalul dezavantaj al acestei metode este imposibilitatea aplicării pe suprafețe mari. De aceea, prelucrarea termică este folosită în special în sere.
5. Introducerea îngrășămintelor organice
Nu trebuie să uitați de îngrășămintele organice. Introducerea cenușii, bălegarului și compostului este una dintre metodele verificate de restabilire a fertilității solului.
6. Plantarea mixtă
De asemenea, se aplică pe larg plantarea mixtă. Esența acestei metode constă în faptul că alături de o plantă de bază se plantează o plantă-satelit. În rezultatul unei vecinătăți corecte, se obține ameliorarea stării plantelor, reducerea îmbolnăvirilor și îmbunătățirea gustului fructelor. Cu ajutorul acestei metode poate fie evitată epuizarea solului pe un anumit segment. În calitate de vecini se folosesc busuiocul, rozmarinul, cimbrișorul, țigăncușele, mușețelul. Aceste plante se seamănă între rînduri, de-a lungul bordurilor. În afara avantajelor enumerate, ele atrag albinele, fapt ce sporește polenizarea plantelor și contribuie la creșterea roadei.
7. Odihnă pentru sol
Solul are nevoie de pauză. Adică, nu trebuie să semănați nimic timp de un an, dar în schimb trebuie să continuați prelucrarea solului: adăugarea îngrășămintelor, plivirea, mulcirea. Toamna, sectorul care se odihnește, se sapă.
8. Plantarea sideratelor
O metodă foarte eficientă de sporire a fertilității solului este considerată plantarea sideratelor – plantelor bogate în azot, amidon, proteine. Din acestea fac parte: secara, ovăzul, muștarul, floarea-soarelui etc. Semănarea sideratelor se face la sfîrșitul lunii august-începutul lunii septembrie, cînd roada de bază este culeasă. Plantele-sidera se cresc pînă încep să înflorească, apoi se cosesc și se lasă la suprafața solului pe iarnă.