Oraşul meu drag ecologic! Ecologizare globală. (Partea a doua)
Oraşul meu drag ecologic! Ecologizare globală. (Partea a doua)
Oraş ecologic... Cine vrea să trăiască într-un astfel de oraş? Să ne gândim împreună de ce noi avem nevoie pentru asta.
În primul rând, avem nevoie de o dorinţă sinceră şi arzătoare de a visa cu adevărat.
În al doilea rând, este necesar să schimbăm conştiinţa noastră degradată şi parazitară pe una evolutivă şi ecologică. Să schimbăm modul nostru de viaţă de pradă şi consumator pe unul raţional şi ecologic. Om, spre deosebire de alţi locuitori ai Planetei – este o fiinţă AUTOprogramabilă. Deci, alegeţi: ce program aţi dori personal dvs să aveţi în mintea sa şi să vă bucuraţi de el: pozitiv, constructiv, creativ şi care să conducă la evoluţia Omului şi a Universului, în acord cu planurile Dumnezeului sau aţi dori să aveţi un program, care să ducă la autodistrugere, autonimicire şi distrugere, nimicire Planetei noastre?
În al treilea rând, sunt necesare acţiuni, acţiuni, acţiuni. Starea de a acţiona, dorinţa de a acţiona, şi cel mai important, acţiunile însăşi, deşi mici, abia vizibile, dar corecte şi regulate.
Partea tehnică a formării a unui eco-oraş este descrisă mult timp în urmă. Pentru realizarea acestora, nu sunt suficienţi anume aceşti trei factori enumeraţi mai sus. Dacă nu doriţi să părăsiţi oraşul, dar doriţi să aveţi un trai sănătos şi uman, atunci este necesar să revizuiţi modul său de viaţă şi să renunţaţi la unele obiceiuri "civilizate" dăunătoare.
Deci, dorinţa este! Formăm o eco-conştiinţă. Aceasta este baza, fără ea toate încercările vor fi zadarnice. Construirea unui oraş ecologic începe cu eco-conştiinţă a cetăţenilor. Cel mai principal este să înţelegem: că ceea ce dăunează Naturii – nu poate fi de folos nouă, deoarece noi suntem unitari!
“PĂMÎNTUL – CORPUL MEU, APA – SÎNGELE MEU, AER – RESPIRAŢIA MEA, FLACĂRA – DUHUL MEU! NOI SUNTEM UNICI!"
Carta drepturilor ecologice şi responsabilităţilor omului.
Natura Pămîntului – este un sistem complex organizat, o singură unitate, unde toate părţile sale sunt interconectate şi egale. Omul – este o parte a Naturii, el există şi se dezvoltă într-un mediu natural. Frumuseţea şi practicabilitatea Naturii – sunt o sursă inepuizabilă de bucurie, fericire, sănătate şi frumuseţe, formare şi ridicare a creativităţii omului. Toate formele de viaţă au dreptul la existenţă, indiferent de utilitatea lor pentru om. Noi nu putem reduce în mod artificial bogăţia şi diversitatea formelor de viaţă prin creşterea variaţiilor tehnice şi înlăturarea Naturii. Când există un impact puternic asupra sistemul complex al Naturii, ea poate fi imprevizibilă şi periculoasă pentru om.
Toţi oameni trebuie să tindă spre păstrarea naturii Pămîntului. Etica ecologică (norme eco-etice) ar trebui să se aplice pentru interacţiunea cu lumea Naturii şi comunicarea între oameni. Viziunea utilitară asupra Naturii (Natura – este un obiect de cercetare, consum, fond genetic, o sursă de plăcere, etc.) nu este nici ecologică nici etică. Omul – este o parte a Naturii, el are acelaşi destin cu Natura. Ce este bine pentru Natura – este bine şi pentru om. E important să vă faceţi griji nu numai de familia şi casa sa, dar şi de Natura şi viaţa oraşului, însăşi de procesul de viaţă de pe Pămînt. O persoană ar trebui să înţeleagă responsabilitatea sa pentru viaţa de pe Pămînt.
Cei mai mulţi oameni locuiesc în oraşe, de aceea oraşe sănătoase, frumoase, iubite de locuitorii săi, şi care sunt în echilibru cu Natura, - sunt scopul activităţii umane eco-etice. Participarea activă a cetăţenilor la crearea unui oraş sănătos este legat de o dragoste pentru oraş. Imaginea unui oraş curat şi frumos, iubit de locuitorii săi ajută la formarea eticii ecologice a rezidenţilor. În acest proces joacă un rol important mediu arhitectural frumos şi peisajul oraşului. Dragoste pentru oraş este inseparabilă de participare fiecărui dintre rezidenţii săi în menţinerea statutului de oraş frumos şi armonios.
Tot ce este ecologic – în rîndul său este şi economic, potrivit pentru un om, un oraş al planetei.
Este necesar de a reduce nevoile locuitorilor în conformitate cu normele eco-eticii. Să nu aruncăm deşeuri în Natură, să ţinem minte că acestea se întorc în formă de poluare şi boli.
Fiecare om trebuie să crească câţiva copaci. Omul trebuie să renunţe la utilizarea zilnică a maşinii, să nu folosească benzina cu plumb, să nu spele maşina în apele naturale, să nu scurgă ulei de deşeuri şi să nu arunce zdrenţe în mediul înconjurător. Este necesar să renunţăm la îngrăşăminte chimică în creşterea culturilor într-o gospodărie, să folosim doar agricultura ecologică, surse de energie ecologic curate, eco-tehnologii, medicina alternativă, etc, şi să nu ardem frunze căzute.
Ecologizarea modul de gîndire a oamenilor, care poate fi obţinută doar prin un sistem de educaţie ecologic, este necesară pentru utilizarea raţională a eco-eticii în activitatea lor. În baza utilizării eco-eticii trebuie să fie ideea de ecologizare globală şi locală, creare a unul loc de aşezare care va fi sănătos şi iubit de locuitori, realizare a echilibrului ecologic între oraş şi Natură. Oamenii trebuie să asigure o existenţă stabilă a zonelor de natură (sălbatică) în oraş şi în jurul lui, care sunt conectate prin coridoare şi zone verzi.
Natura se retrage sub impactul tehnogen, şi pentru restabilirea ei există doar un singur mod:
trebuie să returnăm o parte semnificativă de terenuri însuşite în starea sa naturală. Returnarea terenurilor nu este posibilă din cauza creşterii zonelor urbane şi numărului de populaţie. Nouă se pare posibilă o înlocuire rezonabilă prin ecologizarea tuturor activităţilor, ecologizarea zonelor urbane, crearea şi utilizarea tehnologiilor fragede, care vor crea un obiect fundamental nou şi biopozitiv, legat de Natură, şi care nu va fi respins de ea şi va fi inclus în ecosisteme naturale. Natura va prelua obiecte biopozitive (oraşe, tehnologie, ţară) ca obiecte naturale, ceea ce va duce treptat la realizarea stabilităţii, restabilirea echilibrului încălcat şi eliminarea retragerii Naturii sub presiunea umană. Această poziţie principială face problema de ecologizare globală foarte actuală: ea este asociată cu salvarea mediului înconjurător, şi, prin urmare, vieţii de pe Pămînt.
Aceasta va fi cea mai mare realizare a omenirii în istoria sa.
Sursa cu link pe www.nebovokrug.ru