ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Orașul organic din secolul 21




Orașele moderne se extind într-o progresie geometrică, se schimbă spre bine calitatea vieții umane, toate acestea au devenit posibile datorită progresului tehnologic inevitabil, care ne permite să creăm opțiuni noi și utile pentru o viață confortabilă. 

 

Oraș organic - ce știm despre el?

Închipuindu-ne dimensiunile oraşului Moscova, devine clar că definiția în cauză se aplică dificil la metropola binecunoscută. Dar ce totuşi înseamnă acest oraș de vis - oraș al secolului 21, mai ales că caracteristicile lui pot fi găsite în orașe existente în prezent.

Factorul cheie al oraşului organic este prezența unui plan-cadru al parcurilor și zonelor verzi din oraș. De exemplu, Parcul Central din New York City (Central Park) adorat de toată lumea permite a crea un mediu de viață confortabil pentru orăşeni și a petrece timpul lor liber. În acest parc este tot: trasee pentru ciclism şi jogging, peluze pentru picnic, zone de agrement, terenuri de joacă pentru copii, locuri de odihnă activă, cafenele și restaurante. Copacii în creștere îmbunătățesc aerul metropolei, reduc temperatura medie urbană cu câteva grade. 

 

Органичный город – город 21 века 

O instalaţie neobișnuită "Poarta" a fost montată in Parcul Central, în 2005. Pânzele de culoare portocalie suspendate liber în aer, legănate de vânt, creau o priveliște neobișnuită, care reamintește străluciri la apusul de soare. Autorii proiectului sunt Christo and Jeann-Claude. 

 

Sistemul pentru biciclete, probabil, este cel mai ecologic și mai sănătos mod de călătorie în cadrul oraşului. Bicicleta este o alternativă excelentă la maşină. Cei care au fost în Europa (de exemplu, în Țările de Jos, Danemarca și Germania), au văzut că mișcarea pe căile cicliste este la fel de intensă ca și pe drumuri auto.

 

Органичный город – город 21 века 

Proiect al designerului englez Aija Golubeva este un hibrid al bicicletei cu un chioșc de înghețată, care funcționează numai în baza energiei solare furnizate de panourile solare montate în construcţie.

 

Orașul organic nu poate exista fără posibilitatea unei colectări, eliminări și reciclări eficiente a diferitelor resturi de gunoi. În acest sens, în lume, tot mai larg se dezvoltă tendinţa spre o reciclare repetată a deşeurilor.

 

Органичный город – город 21 века 

Proiect al studioului de artă nouă realizat de Biroul american Maziar behrooz arhitecture. Structura este făcută din două containere de mare învechite.

 

Oportunitatea de a reorienta clădirile vechi pentru nevoile noi ale orașului a devenit posibilă datorită tehnologiilor de construcţii noi. La Londra, New York, Moscova (mai ales în ultimii ani) a devenit foarte la modă reconstruirea depozitelor vechi, docurilor și fabricilor pentru locuinţe ultra-moderne (loft), magazine, restaurante, apartamente. 

 

Органичный город – город 21 века 

Proiect al muzeului MUDE, dezvoltat de studioul portughez Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos a dat a doua viață clădirii băncii, proiectate cu 57 ani de în urmă de arhitectul modernist Krisztinu da Silva, transformând-o într-un epicentru de design şi modă la Lisabona.

 

Orașul al secolului 21 încurajează aplicarea și utilizarea unor tehnologii "verzi" în construcții și anume celor economice și eficiente energetic. De exemplu, în Germania este dezvoltată construcţia "caselor pasive", care nu au nevoie de încălzire datorită tehnologiei de izolare specială și ermetizării stratului exterior al clădirii.

 

Органичный город – город 21 века 

Proiect ambițios al echipei britanice Make Architects. Această eco-casă subterană cu un consum zero de energie, a fost proiectată pentru starul fotbalului englez Gary Neville, susținător al stilului de viață verde.

 

Deja în prezent sunt gata pentru start eco-orașe reale, proiectate de la zero, cu toate subtilitățile și factori de creare ai orașelor curate, prietenoase mediului înconjurător. Un proiect ambițios a fost lansat în China, pe insula Chongming, în Shanghai. Este primul din lume oraș organic, numit Dongtan. După suprafaţă, el este aproape egal cu Manhattan din New York, iar populația lui constituie aproximativ o jumătate de milion de oameni. Proiectul va fi realizat de compania britanica Arup. Orașul va fi capabil să recicleze aproape toate deșeurile sale, energia electrică va fi generată de turbinele eoliene, panourile solare şi biocombustibilii, iar rezidenţii urbani se vor deplasa cu autobuze care funcţionează în baza sistemelor de combustie pe hidrogen și cu taxiuri pe hidrogen care folosesc energia soarelui. În afară de case, birouri și magazine în oraș vor fi o mulțime de ferme "organice" şi parcuri. Apele reziduale vor fi utilizate pentru irigații, iar planificarea străzilor va descuraja orăşenii de utilizarea autovehiculelor în favoarea plimbărilor pe jos.

 

Органичный город – город 21 века 

 

Un alt proiect de eco-oraș, de la celebrul birou olandez MVRDV și firma spaniolă – GRASS - Logroño Montecorvo Eco City. Din 338 de milioane de euro alocate pentru construcție, 40 vor fi investite în surse de energie regenerabilă. Eco-oraş va fi amplasat în partea de nord a Logrono, într-o zonă de 56 de hectare. Oraşul compus din 3000 de case eficiente energetic, va fi complet inofensiv pentru mediul înconjurător și nu va elimina CO2 în atmosferă. Unul dintre punctele de atracţie va fi eco-parcul, în partea de sus al parcului vor fi instalate turbine eoliene și panouri solare fotovoltaice, ai căror utilizarea va contribui anual la evitarea a 6000 de tone de emisii CO2.

 

Органичный город – город 21 века 

 

Trei sute de ani în urmă, oamenii au trăit în dependență absolută de natură. Casele lor au fost strâns legate de mediul înconjurător, ele au fost construite din materiale locale și depindeau direct de energie, alimente și apă locală. În secolul de revoluție industrială omul și-a închipuit a fi atotputernic: a fost făcute multe descoperiri și realizări care nu întotdeauna au fost îndreptate spre beneficiul umanității și al planetei. Acum avem o oportunitate de a asocia corect natura şi progresul tehnologic. Optimismul al acestei asociații, ca o sursă de inovări, ne dă o șansă de a căuta o nouă calitate a vieții, semnificativă și îmbunătățită.

 

 

Sursa: lookatme.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 30 decembrie 2012 15:27
Vizualizări: 3881

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
76
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
71
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
155