ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Organismul nostru se poate reînnoi, avînd propria periodicitate!

Organismul nostru este creat minunat și genial. El a fost conceput astfel, încît tot ceea ce trebuie să facem e doar să nu-l împiedicăm să funcționeze. Și, bineînțeles, să nu-l hrănim cu produse nocive...

Renunțînd la produsele nocive și începînd să mîncăm alimente sănătoase, noi primim după un timp un corp perfect sănătos, dacă nu am avut, desigur, pînă atunci anumite boli foarte grave. Dar oamenii mei de știință preferați spun că chiar și decursul bolilor grave poate fi ameliorat foarte mult, eventual, acestea, e posibil, să se vindece, odată cu trecerea la o alimentație corectă.

Dar iată pentru ce vă spun toate astea.

Fiecare pas desculț - un minut suplimentar de viață

Toate celulele corpului nostru se reînnoiesc permanent, astfel noi, cu o anumită periodicitate (fiecare organ avînd propria perioadă), ne alegem cu organe complet noi.

Pielea: cel mai repede se reînnoiește stratul exterior al pielii, care vine în contact cu mediul. Celulele din epidermă se reînnoiesc la fiecare 2-3 săptămîni. Straturile mai adînci se regenerează mai lent, dar în medie timp de 60-80 zile are loc un ciclu complet de reînnoire a pielii. Apropo, o informație interesantă: timp de un an organismul produce aproximativ două miliarde de celule noi ale pielii.

Dar atunci apare întrebarea: de ce la un copil de un an și la un om de șaizeci de ani pielea arată complet diferit. O mulțime de lucruri nu au fost studiate în corpul nostru, dar pînă în prezent există certitudinea că pielea îmbătrînește datorită deteriorării (de-a lungul anilor), a producerii și reînnoirii colagenului, de ce este legat acest fenomen încă se mai studiază.

În prezent, s-a constatat doar că factori destul de esențiali sînt aceea că alimentația incorectă și săracă (lipsa de grăsimi și lipsa proteine), precum și influența prea agresivă a mediului sînt foarte importanți.

Organismul uman e ca mașina

Acestea afectează producția și calitatea colagenului. Supradozarea ultravioletului are, de asemenea, un efect negativ asupra regenerării pielii. Dar, 20-30 de minute la soare sînt considerate o doză terapeutică benefică pentru multe procese din organism, inclusiv și pentru reînnoirea pielii.

Celulele epiteliului care acoperă stomacul și intestinul, intră în contact cu mediul cel mai agresiv (sucurile gastrice și enzimele care procesează alimentele) și se subțiază sub influența hranei care trece constant prin ele. Ele se regenerează la fiecare 3-5 zile!

Structura mucoasei limbii este foarte complicată și nu vom intra în detalii. Viteza de reînnoire a diferitelor celule, care alcătuiesc membrana mucoasă a limbii (receptorii) este diferită. Mai simplu, putem spune că ciclul de regenerare al acestor celule este de 10-14 zile.

Cinci beneficii minunate ale vitaminei D

Sîngele este fluidul de care depinde întreaga noastră viață. Zilnic, în corpul persoanei obișnuite mor circa o jumătate de miliard de celule sanguine diferite. Acestea trebuie să moară la timp, pentru a crea altele noi. În corpul unei persoane sănătoase, numărul celulelor moarte este egal cu numărul acelora nou-născute. Reînnoirea completă a sîngelui are loc într-un interval de 120-150 de zile.

Bronhii și plămînii vin, de asemenea, în contact cu un mediul agresiv, de aceea își reînnoiesc relativ rapid celulele. Celulele pulmonare externe, care reprezintă primul nivel de apărare împotriva agresorilor, se regenerează în 2-3 săptămîni. Celelalte celulele rămase, în dependență de funcțiile lor, se reînnoiesc cu viteze diferite. Dar, în general, este necesar un pic mai puțin de un an pentru ca organismul să-și reînnoiască complet țesutul pulmonar.

Alveolele bronhiale sînt reînnoite la fiecare 11-12 luni.

Părul crește în medie cu 1-2 cm pe lună. Adică, după un timp avem un păr complet nou, în funcție de lungime.

Ciclul de viață al genelor și sprîncenelor e de 3-6 luni.

Unghiile de la degetele mîinilor cresc cu o viteză de 3-4 mm pe lună, ciclul de reînnoire completă este de 6 luni. La degetele de la picioare, unghiile cresc cu viteza de 1-2 mm pe lună.

Care sînt avantajele întrebuințării ananasului?

Ficatul este, cu adevărat, cel mai magic organ al corpului nostru. Nu numai că ne curăță toată viața de toate gunoaiele, pe care le băgăm în corpul nostru, ci și este campionul regenerării. S-a constatat că chiar și cu pierderea a 75% din celulele sale (în caz de intervenție chirurgicală), ficatul este capabil să se regenereze complet, iar după 2-4 luni, să-l avem deja în volum complet.

Mai mult decît atît, la vîrsta de 30-40 de ani, volumul acestuia se regenerează chiar și mai mult - cu 113%. Odată cu vîrsta, reînnoirea ficatului are loc doar cu 90-95%.

Reînnoirea completă a celulelor hepatice are loc în 150-180 de zile. De asemenea, s-a constatat că, în cazul în care renunțăm complet la produsele otrăvitoare (chimice, medicamente, prăjit, zahăr și alcool) ficatul se regenerează de sine stătător și complet (!), scăpînd de toate substanțele nocive timp de 6-8 săptămîni.

Sănătatea noastră depinde, în mare parte, de sănătatea ficatului. Dar chiar și un astfel de organ de rezistent ca ficatul, noi (străduindu-ne) îl putem ucide. O cantitate mare de zahăr sau alcool poate provoca efecte ireversibile în ficat, sub formă de ciroză.

Celulele rinichilor și splinei se reînnoiesc la fiecare 300-500 de zile.

Scheletul corpului nostru produce zilnic sute de milioane de celule noi. El se regenerează permanent, iar în structura sa are celule atît vechi, cît și noi. Dar reînnoirea celulară completă a structurii oaselor are loc timp de 7-10 ani. Cu anumite distorsiuni semnificative în nutriție, celule sînt produse mult mai puține și de calitate mai proastă, iar drept consecință, cu anii, avem o asemenea problemă ca osteoporoza.

Celulele tuturor tipurilor de țesut muscular se reînnoiesc totalmente timp de 15-16 ani.

Inima, ochii și creierul rămîn încă cel mai puțin studiate de oamenii de știință.

Coriandrul poate elimina pînă la 80% din metalele grele din organism în decurs de 42 de zile. Iată ce trebuie să faceți

Foarte mult timp s-a considerat că mușchii inimii nu se reînnoiesc (spre deosebire de restul țesutului muscular), dar descoperirile recente au arătat că aceasta este o concepție greșită, iar țesutul muscular al inimii se regenerează în același mod ca și restul mușchilor.

Studiile au fost începute de curînd, dar, conform datelor preliminare, se știe că o reînnoire completă a mușchilor cardiaci are loc aproximativ (date exacte încă nu sînt) timp de 20 de ani. Adică de 3-4 ori într-o viață, statistic, de durată medie.

Pînă în prezent rămîne un mister faptul că cristalinul ochiului nu se regenerează deloc sau de ce nu se reînnoiește cristalinul. Numai celulele corneene ale ochiului se reînnoiesc. Ciclul de regenerare este suficient de rapid - 7-10 zile. În cazul leziunilor, corneea este capabilă să se restabilească în doar o zi.

Cu toate acestea, acest lucru nu anulează acel fapt că celulele cristalinului nu se reînnoiesc, în general, deloc! Partea centrală a cristalinului se formează în a șasea săptămînă de dezvoltare intrauterină a fătului. Și tot restul vieții celulele noi "concresc" la partea centrală a cristalinului, ceea ce îl face mai gros și mai puțin flexibil, cu vîrsta, înrăutățindu-se calitatea focalizării.

Creierul – cel mai misterios organ ...

Creierul este cel mai puțin studiat organ al corpului nostru. Desigur, acest lucru este legat de un număr de factori obiectivi. Creierul unei persoane vii este foarte greu de studiat, fără să-l lezezi. Experimentele pe oameni sînt interzise (cel puțin oficial). De aceea, studiile sînt efectuate pe animale și pe voluntarii-oameni bolnavi incurabili, ceea ce nu este deloc echivalent cu o persoană sănătoasă, la care totul funcționează în mod normal.

Pînă de curînd, se considera că celulele creierului nu se regenerează niciodată. În principiu, lucrurile nu s-au schimbat de atunci. Creierul, care controlează întregul nostru sistem extrem de complicat numit organism, creierul care dă semnale pentru regenerare tuturor organelor noastre, nu se reînnoiește el însuși, deloc ... Hmm.

Încă în anii 60 ai secolului trecut Joseph Altmann a descoperit neurogeneza (nașterea noilor neuroni), în talamus și cortexul cerebral. Lumea savantă, ca de obicei, a primit această descoperire foarte sceptic, uitînd de ea, practic. La mijlocul anilor 1980, această descoperire a fost "descoperită" de un alt om de știință - Fernando Notteboom. Și din nou liniște.

Dar, de la sfîrșitul anilor 90 ai secolului trecut, a început, în cele din urmă, cercetarea la scară largă a creierului nostru.

La moment, (conform ultimelor cercetări) au fost făcute cîteva descoperiri. S-a stabilit în mod cert că hipocampul și bulbul olfactiv își actualizează în mod regulat celulele. La păsări, vertebrate și mamifere inferioare, rata de producere a neuronilor noi este destul de ridicată. La șobolanii adulți aproximativ 250.000 de neuroni noi se formează și se înlocuiesc într-o lună (ceea ce constituie aproximativ 3% din numărul total).

Organismul uman actualizează, de asemenea, celulele acestor părți ale creierului. A fost stabilit, de asemenea, că cu cît activitatea fizică și cerebrală este mai mare, cu atît mai activ se formează neuronii noi în aceste zone. Dar totul se află încă în faza studierii. Așteptăm...

În ultimii 20 de ani știința a făcut pași enormi în studierea nutriției noastre și a dependenței sănătății noastre de aceasta. În cele din urmă, au constatat că nutriția adecvată joacă un rol important în funcționarea corectă a organelor. S-a stabilit cu certitudine ce trebuie să mîncăm și ce nu merită, dacă vrem să fim sănătoși. Dar în general? Ce avem per ansamblu? S-a dovedit că noi ne reînnoim "în detaliu" fără a ne opri, toată viața noastră. Atunci, ce ne face să ne îmbolnăvim, să îmbătrînim și să murim?

Noi zburam în spațiu, ne gîndim la cucerirea și colonizarea altor Planete. Dar, totodată, știm atît de puține despre corpul nostru. Oamenii de știință atît în vremurile străvechi, cît și în prezent nu au absolut nicio idee de ce îmbătrînim totuși posedînd o așa capacitate imensă de reînnoire. De ce apar ridurile și starea mușchilor se înrăutățește. De ce ne pierdem flexibilitatea și oasele noastre devin fragile. De ce surzim și de ce scad capacitățile mintale ... Nimeni nu poate spune nimic inteligibil, ca, de altfel, întotdeauna.

Unii spun că îmbătrînirea este inclusă în ADN-ul nostru, dar această teorie nu are la bază dovezi în susținerea acesteia.

Alții consideră că îmbătrânirea este încifrată în creierul și psihologia noastră și că noi înșine, ca atare, ne impunem să îmbătrînim și să murim. Că în subconștientul nostru sînt codate programele de îmbătrînire. Și aceasta este doar o teorie fără careva dovezi.

Ceilalți (teorii absolut proaspete) consideră că acest lucru se întîmplă în rezultatul "acumulării" anumitor mutații și deteriorărilor în ADN-ul mitocondrial. Dar de ce anume are loc acumularea acestor leziuni și mutații ei nu știu.

Adică reiese că spre deosebire de teoria evoluției tovarășului Darwin, celulele se regenerează, din nou și din nou, reînnoindu-și versiunea sa deteriorată, în loc de cea îmbunătățită. Ciudat…

"Alchimiștii" optimiști consideră că sîntem înzestrați cu elixirul tinereții de la naștere și nu este nevoie să-l căutăm undeva în altă parte. El se află în interiorul nostru. Trebuie doar să potrivim corect cheile pentru corpul nostru și să învățam cum să folosim corect și pe deplin creierul nostru.

Și atunci corpul nostru va fi, dacă nu nemuritor, atunci foarte, foarte longeviv!

Haideți să ne alimentăm corect organismul nostru. Noi îl vom ajuta puțin sau, mai degrabă, nu-l vom împiedica să funcționeze hrănindu-l cu tot felul de substanțe nocive, el ne va mulțumi, în schimb, cu o funcționare bună și îndelungată, o VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ!

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 22 noiembrie 2017 14:00
Vizualizări: 6015

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
184
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
298
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
418
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
282