Orheiul Vechi – locul de putere în Moldova
Probabil că nici un complex arhitectural în Moldova nu produce așa o impresie uimitoare ca Orheiul Vechi. Poate de vină e peisajul neobișnuit din jurul mănăstirii vechi, poate e liniștea ce domnește în aceste locuri, parcă neatinse de timp. Această zonă este recunoscută drept capodoperă arheologică a Republicii Moldova și atrage nu doar oamenii de credință, care vin aici pentru a vizita locuri sfinte antice, dar și turiștii.
Principalul obiect arhitectural reprezintă mănăstirea rupestră, care a fost construită de călugări încă în secolul al XIII-lea și este alcătuită din mai multe săli ce pătrund adânc în coastă, și poți trece prin ele doar aplecânduse. În secolul al XVIII-lea călugării au săpat un tunel spre capela aflată în apropiere, pentru a efectua ritualuri religioase în liniște și taină. Această mănăstire este o confirmare remarcabilă a faptului că în acele vremuri dificile, mănăstirea a servit ca un refugiu nu doar pentru oamenii credincioși, dar, de asemenea, ca un adăpost sigur pentru cei goniți. Aici s-au păstrat rămășițele unei seliște medievale, două mausolee, ruinele de moschee, caravan-serai.
Cetatea antică ridicată de Ștefan cel Mare și distrusă de hoardele tătare și azi uimește vizitatorii. Satul Butuceni chiar și în secolul XXI pare a fi o insulă de liniște patriarhală, neatinsă de progres. Aici timpul s-a oprit, aici totul e din timpuri străvechi, aici nu există moarte. Chiar și vântul aici nu bate, dar parcă șoptește ușor, ca să nu tulbure civilizația adormită.