ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Orientul Mijlociu a început de la tabula rasă (verde)?




 

 

Potrivit rezultatelor 2010, în Orientul Mijlociu şi regiunile din Africa de Nord, investiţiile în energie regenerabilă au crescut cu 104%, pînă la 5 miliarde USD (datele UNEP). Oare acesta este începutul revoluţiei verzi?

Examinînd entuziastele proiectele solare realizate în Israel, Egipt, Algeria, precum şi fermele eoliene impresionante în Maroc, se pare că regiunea începe să recunoască potenţialul său bogat în energie alternativă. Dar oare energiile regenerabile într-adevăr pot pătrunde pe piaţa din Golful Persic şi contesta dominaţia energiei de hidrocarburi?

Regiunea este bogată în petrol şi întotdeauna a fost o piaţă dificilă pentru dezvoltarea industriei verzi. Cu toate acestea, probabilitatea epuizării rezervelor de petrol şi preocupările privind cererea de energie în creştere a dus la unele progrese. Dubai a anunţat recent intenţia de a investi 3 miliarde dolari într-o fermă solară cu o capacitate de 1000 MW. Construcţia va fi finalizată pînă în 2030. Cu toate acestea, în conformitate cu aşteptările, rezervele de petrol în Dubai se vor epuiza în 2020, iar faptul în cauză serveşte drept exemplu că energia regenerabilă nu este considerată ca o alternativă, ci o resursă suplimentară.

Principalul motiv pentru diversificarea surselor de energie în regiune constă în creşterea cererii pentru energie electrică şi reducerea subvenţiilor. Preocupările cu privire la necesitatea de a reduce emisiile de carbon, consumul energiei şi a trece la mediul ecologic prietenos este în cel mai bun caz o forţă motrice secundară. Cînd vine vorba de energie alternativă, nu putem spune că regiunea este lipsită de oportunităţi. Se estimează că numai în deşertul Rub-al-Khali (Arabia Saudită), lumina soarelui este suficientă pentru a alimenta cu energie două planete similare cu Pămîntul!

În plus, analiştii estimează că costul sistemelor solare şi eoliene în Orientul Mijlociu a scăzut în jumătate, în timp ce preţul energiei de combustibil a cucerit noi culmi. După cum a observat un recenzent din Recharge News, "logica politică şi economică în favoarea surselor de energie regenerabile (în Orientul Mijlociu), nu a fost niciodată atît de convingătoare". Pentru dezvoltarea industriei este necesar un pic mai mult de sprijin şi de subvenţii.

 

Orientul Mijlociu a început de la tabula rasă (verde)? 

 

În ultimii doi ani, în pofida situaţiei create, ţările din Golful Persic au reuşit să păstreze subvenţiile la combustibil care, în loc de a promova o utilizare mai eficientă a resurselor, într-un fel sau altul, au contribuit la ineficienţa şi intensitatea energetică ridicată a producţiei de energie. Studiul a arătat că impactul negativ a afectat şi rentabilitatea proiectelor ecologice. Poate că a sosit timpul de a canaliza subvenţiile directe pentru industria de petrol la ceva mult mai durabil şi eficient energetic.

Probabil că, sursele de energie regenerabile cîştigă încet popularitatea în Orientul Mijlociu, dar ele în continuare nu sunt considerate ca o alternativă viabilă la hidrocarburi. Şi întorcîndu-ne la întrebarea dacă Orientul Mijlociu a deschis tabula rasă (verde) în istorie, rămîne să răspundem: în prezent, deocamdată nu.

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 09 februarie 2012 14:01
Vizualizări: 2271

Citiţi de asemenea

Este lăudabil să întărești spiritul oamenilor și este dăunător să le subliniezi trăsăturile negative. Arătați unei perso...
247
Pe peretele din spate al templului Kom Ombo din Egipt se află un relief care înfățișează instrumente medicale utilizate ...
273
Spectacol grandios, simfonic dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici, care la 7 aprilie 2024, ar fi împlinit 70...
594
Ultima, colțul pământului izolat de lume și neatins de urme, aproape necunoscut. Chiar și Statele Unite, când transmit p...
637