ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Originea vile.Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Cabană - parte integrantă a vieţii noastre şi cultura noastră. În alte limbi europene nu au cuvinte pentru a exprima în mod adecvat concepte "cabana". Franceză - Maison de campagne secondaire şi de şedere. Dar aceasta este doar o ţară de "casa" sau "doua casă". Engleză - cabana, uneori, cu specificarea: cabana ţară. Aceasta este o casă la ţară. Germani - şi Landhaus Sommerhaus - «casa ţară" şi "casa de vara". Există Schrebergarten - o resturi mici de teren, o pereche de copaci, flori pat, vatră, grătar microscopice varsat pentru depozitarea de inventar. Legea interzice noaptea în "shrebergartene", şi nicăieri. Ei vin să sape în sol sau în familie au o masă în aer liber. În dicţionarul explicativ al cuvântului datcha francez Le Robert, deşi, nu există. Descifrat-o ca: "... cuvântul rusesc. casă la ţară Rusă, situat în apropiere de oraş mare. Aproximativ acelaşi interpreta cuvântul "cabana" Dicţionare Webster si Brockhaus. O explicaţie exactă, dar impresia completă a ceea ce este o casă la ţară, nu. Şi conceptul de "du-te la tara" Europenii nu au. Englezul, germană, franceză, italiană, spaniolul ar spune "du-te in afara orasului.

Este de remarcat faptul că la cabana, aşa cum este, nu există ceva mai mult de o sută de ani. Şi în limba rusă cuvântul "cabana" în prezent sensul său a venit relativ recent. Până în secolul al XVIII-lea, a însemnat aproape exclusiv terenului dat la cineva în posesie. Dar Derzhavin deja scrie: "zile a treia Fiodor Dubyansky, se deplasează din ţara sa de dincolo de râu, a fost înecat. În Dahl (de prima ediţie a 1863-1866 de ani), cuvântul "cabana" este menţionat în articolul "Dă-şi da", în special în ceea ce priveşte distribuţia de ceva, şi numai la sfârşitul foarte este sensul casă la ţară ". Dar la sfârşitul secolului al XIX-lea, ultima valoare devine primul. Mulţi ruşi sunt rezidenţi de vară.

Aceste observaţii filologice permit să înţeleagă ceva din istoria vieţii la ţară. Istoria Rusiei din secolul al XIX-lea - este povestea a colapsului unei societăţi castă. Vile nobili Catherine - care nu este în sensul modern. Arhanghelsk, Kuskovo Ostankino sau cam asa ceva nu se va nume. Cabană înecat Dubyanski a fost probabil mai mici versiunea lor, care este, un imobil cu terenuri si servicii, situat în apropierea oraşului. Cea mai mare parte a nobilimii deţinute moşiile de la distanţă, care au fost principala lor sursă de venit. În oraşele pe care le au propriile lor case sau a inchiriat un apartament in conacul acelaşi frecventate de din când în când - pe de afaceri sau să se relaxeze. O şedere permanentă mutat acolo după pensionare.

Alţii, proprietarii de terenuri a trăit în aceste bezvylazno sa şi numai ocazional au venit la oraş - din nou, pentru afaceri sau distractie. Şi apoi a venit 1861. Bani pentru iobag proprietari orfani forţei de muncă a fost nimic de a face în propriul Domeniul său. S-au mutat la oraşe.

Până a doua treimi din secolul al XIX orasele mari - chiar de capital birocratice Petersburg, fără a menţiona patriarhal Moscova - viata poluderevenskoy vii. Aerul era curat, au nevoie de puţin să părăsească oraşul nu a fost. Dar a inceput o urbanizare rapidă şi industrializarea: luminat fabrica, în loc de cele obisnuite, două, trei case de poveste a apărut case mari. Deja în 70 de ani de Dostoievski scria despre cum insuportabile Petersburg în timpul verii. Praf, fum, zgomot, imposibil de respiraţie. În fiecare vară, care ar putea permite, a încercat să trimită familiei asupra naturii, şi nu pe sfârşit de săptămână şi în zilele de sărbătoare a încercat să scape din iad urban.
Din fericire de transport a fost imbunatatit - acum un serviciu regulat în suburbii. În ceea ce anterior sa dus la mosia sa? Long vagon de tren, tragand cu ea tot ce ar putea fi utile. Călătorii ar putea fi mai multe zile: oficiale la Moscova, si mosia de la el undeva în regiunea Penza. Şi urcat apoi un tren şi o jumătate de oră pe site-ul.
Truckers Armata a crescut rapid. Cineva, desigur, merge pe o vacanţă în străinătate, Caucaz sau înCrimeea, cineva a preferat încă cuib de rudenie. Dar pentru majoritatea oamenilor din clasa de mijloc - funcţionari, oameni de afaceri, ofiţeri, reprezentanţi ai profesiilor liberale - cabane au fost singura modalitate de a respira aer liber.

Vile vizitat-o si detasabile, mari şi mici. Interesant, la sfârşitul secolului al XIX şi începutul secolului XX, acest concept este atât de înrădăcinat în conştiinţa că moşii tramvai vara nobilimea mai mari - de exemplu, sunt mari, aproape de casele palat ţară pe Stone Island - cunoscut ca reşedinţe de vară. Acest cuvânt a ajuns să fie numit chiar case construite de oameni bogati in Crimeea, pe istmul Karelia.

Dar mai presus de toate, oferind - în această vară, adăpost de iarnă rare in suburbiile din apropiere. De obicei, lemn, şi fără deja răspândită în mediul urban apartamente facilităţi - electricitate, canalizare, apă şi telefon. Cine este mai bogată - el însuşi sau de închiriere a construit o casă mare. Oamenii de mijloace modeste tragere la proprietarii de acasă, şi chiar puţin loc la agricultor locale sau negustor. Acum, aceste site-uri zi cabana au fost aproape în centrul oraşelor mari. Pentru moscoviţii sunt Sokolniki, Novogireevo, Perov, districtul curent Timiryazev Academiei (aici mai mult în 80 ani au pavat linie de tramvai, apoi lăsaţi tramvai). La cabana ar putea merge la Ramenki sau Medvedkovo. Un Barvikha, Saltykovka sau Abramtzevo considerat destul de lumină distanţă.

A fost echitabil acest poluintelligentskaya, ţara de viaţă poluchinovnichya. Cu cinema de casa, mersul pe jos la apus de soare de-a lungul poteci, romane, cu pescuit, înot, samovar, placinte, lapte proaspat de cea mai apropiată afte (a se vedea Cehov, Gorki, Kuprin). Cele mai multe dintre vile ars şi maruntite ca dispărută şi căldură în viaţa lor. Dar ceva care a supravieţuit în mod miraculos - Malakhovka, Saltykovka, Tarasovka. Chiar şi în pădure Sokolniki şi de argint în cadrul Academiei Timiryazev poate veni în continuare în întreaga pe monumentele atinge vila şubred de cultură înainte de revoluţie.

A venit un primului război mondial, urmat de - revoluţie. Deci, nici timp pentru cinema de casa. Multe dintre dachevladeltsev şi dachesemschikov murit sau au emigrat. Case au fost arse, jefuite, transformate în locuinţe permanente. De fapt, naţionalizate: clădirea în sine ar putea fi în posesia cuiva, ci terenul pe care aceasta a fost, a aparţinut statului. Dar viaţa în ţara a intrat într-un obicei, şi chiar în primii ani după culturii gradina cumva a continuat să existe. Acest lucru nu este despre Troţki, devenind vila lui Arhanghelsk, şi nu despre Gorki Leninskie, dar dorinţa de imposibil de eradicat la oameni educaţi şi urbane, semi-intelectuale merg undeva pentru vara. Case de vacanţă au continuat să tragă şi în 1919, şi în 1920, plătind supravieţuitorii a subiecţilor fostului de viaţă pentru oportunitatea de a privi la timp despre ceea ce se întâmplă coşmar otestsya cartofi, varza, şi chiar şi bea lapte.

Odată cu introducerea a vieţii la ţară NEP-ul şi construcţia ţară nu numai reînviat, dar nu am vazut matura revoluţie. "Ţara ideea de" posesie a maselor largi. Amintiţi-vă "Maestrul şi Margareta": scriitori sunt în aşteptare Berlioz Massoli şi bârfe despre caldura, despre care a cât de multe camere şi cât de frumos ar fi acum înota în râu ...

Domnilor noi au fost încântaţi să locuiască în vile. Au cabana sate membri ai cabinetului, generali şi amirali. Vechi bolşevici, exploratori polari eroic, colonei, colonei locotenent, membri ai Academiei de Ştiinţe şi Academia de Arte, scriitori, compozitori, arhitecti, piloţi, militari, diplomaţi, realizatori de film, ministere şi departamente, fabrici şi teatre academice. În general, eliberat dând ţara are nevoie de prietenii lui. Orice aşezări au fost!

cartier de vacanţă shirilis cercuri concentrice: mai departe şi mai departe şi mai departe de oraş. Dar cultura ierarhia spaţială vila lui Stalin şi ulterior ori sovietică era multidimensionale. Conceptul de valoare de care a inclus nu numai apropierea de oraş.De exemplu, pentru un scriitor Peredelkino bine, e aproape, dar mai îndepărtate Maleevka sau Red Pakhra de asemenea, nu rău. Şi Barvikha cu Nikolina munte: nu există doar un om-scriitor, ci şi alte persoane importante şi utile din film, diplomaţie, şi muzică. Sunt peisaj important, calitatea serviciilor şi dreptul de cartier. Cu acesta din urmă a fost cel mai dificil: vecinul în orice moment să se aşeze sau să fie împuşcat.

Un exemplu uimitor de renaşterea sensul arhaic al cuvântului "cabana" - sat academice Mozzhinka lângă Zvenigorod. La sfârşitul anilor 40 de ani, Stalin a facut un membru cu drepturi depline al URSS cadou regal: fiecare - un hectar de teren şi casă cu două etaje, construită pe proiectul în limba germană. Cu aer cald de încălzire, baie, garaj si casa pentru servitori. Academicienii au aceste vile în eternitate, cu dreptul de moştenire.

Dar nu toate atât de norocos. Miniştri, ministru adjunct şi alte nomenclaturi a trăit pe gosdachah. Aceste privilegii au fost temporar: acum este viu - cu familiile lor în confort. Fault - spaţiu liber pentru oaspete următoare. A fost o idee strălucită de performanţă: beneficiar încercat să se comporte astfel încât acestea nu sunt aruncate de la vila. Aceasta este - de viaţă.

După război, "ideea de gradina" acoperit aproape toate sectoarele din populaţia urbană. Deşi dachevladeltsy mulţi au murit sau au fost reprimate, vile, terenuri nu sunt suficiente. Chiar sistem mai complicat pentru vila si gradina: unul ar putea primi o casa mare intr-un loc pitoresc în apropierea oraşului, în timp ce alţii spun şase sau patru sute parte undeva în mlaştina de Volokolamsk. Şi acolo au fost orice fel împiedicată. Norma în cele şase hectar autorităţile sovietice nu a luat în tavan. Subzista pe deplin cu un astfel de teren poate fi dificil, şi, prin urmare nu există nici un pericol că cetăţenii vor alege un sector privat "munca social-utile".

În funcţie de starea de aşezări - cabana de co-op sau gradina de cooperare - au fost permise diverse. Limitate de case cubi şi înălţimea lui. Spre deosebire de membrii de membru cooperant al comunităţii gradina de vara nu era obligată să planteze pomi fructiferi şi împart paturi, şi, în plus, zona de cabana interzisă utilizarea ca teren agricol. Membru al Asociaţiei gradina, prin contrast, a fost pentru a pune în reglementările stabilite de numărul de arbori şi arbuşti (10 mere, pere, doi dintre ei "). Dar el nu a avut dreptul de a construi o casa in cuptor - care este, nu putea trăi acolo, in sezonul rece. Dar chiar si pentru hectar şase şi oameni shacks baraje se afla în linie de ani de zile, intrigat. Şi apoi - se bucură de viaţă, în ciuda tantarii aprig şi inconvenientele altele. În ceea ce priveşte normele şi restricţiile - care a respectat în întregime? Unele plantate domeniile lor de cartofi, varză, căpşuni şi flori în cantităţi comerciale (amintiţi-vă filmul "Feriţi-vă de maşini"), şi chiar şi capre şi vaci au fost ţinute. Alte trucuri prin rotirea case de vară în adăpost, unde a fost o fericire pe tot parcursul anului. Acum, aceste restricţii nu sunt. Ea poate fi chiar înregistrate în ţară şi locuiesc acolo permanent, chiar şi în timpul iernii, dacă nu există încălzire.
Astăzi, cei care au profitat de reforme, a revenit la înţelegerea lor anterioare ale vile, aşa cum a fost în prima jumătate a secolului al XIX-lea - "o casă la ţară pentru restul. Sau doar o casă la ţară în care aleg să locuiască pe tot parcursul anului. Este semnificativ faptul că astfel de case sunt adesea denumite vile, desi nici arhitectura, nici dimensiunea ei nu au nici o amintesc. Englezul aceste "noi ruse" conacul sun curand vila sau imobiliare. După sottage - este o modesta ferma.

La site-urile continuă să rupă grădini şi livezi, dar acest lucru este făcut de dragul de placere pura - sape în repaus în sol, mânca castraveţi sau căpşuni. Cu toate acestea, pentru cei care nu au putut adapta la noi circumstanţe, cabana sau teren gradina a devenit o resursă importantă. Cultivat fructe şi legume de economisiream nevoie de a cheltui fondurile limitate pe piaţă sau într-un magazin. Mai mult, aceste fructe pot fi vândute în metrou şi un pic de a reface bugetul.

Ei spun că da - vechiul mod rus de returnare a paradisului pierdut. Este liniste, bucurie, pace, armonie cu sine - toate lucrurile pe care le-am lipsit în viaţa lor de zi cu zi.

(Bazat pe http://ej.ru/014/tema/dachi/02/index.html Săptămânal Platforma Recreaţie / Nikita Alexeev orăşenii au început să meargă în vacanţă în suburbiile din ultimul secol înainte, şi nu se va schimba obiceiurile lor)

http://www.nvkz.kuzbass.net/anastasia/96/6june2005-anastasia.htm

Marţi, 01 iulie 2008
Vizualizări: 5572

Citiţi de asemenea

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi, la invitația Ministerului Mediului, la o discuție publ...
72
Pe strada N. Dimo, în perimetrul casei 27/1, au fost mutilați mai mulți brazi, iar alții au rpmas fără vîrfuri. Mai mult...
65
Un remediu excelent, care este foarte ușor de pregătit!Sistemul imunitar este o parte importantă a funcțiilor organism...
293
Laetiporus sulphureus – Lasca galbenă.Este o ciupercă comestibilă, foarte gustoasă, apreciată ca o delicatesă, ea apare ...
111