ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Otrava palmieră pe mesele noastre




 

Ulei de palmier ca înlocuitor al grăsimilor vegetale a venit în industria alimentară din Rusia la începutul anilor 2000 sub formă de materie primă tehnică neprelucrată. Sub astfel de formă el ajunge în Rusia și azi - potrivit Serviciului Federal Vamal, în Rusia se aduce mai mult de 300 de tone de semifabricate de peste mări. Acest lucru este suficient pentru a include uleiul de palmier în aproape toate alimentele, precum și în compoziția săpunurilor, șampoanelor, cremelor.
Datorită câtorva semnături ale funcționarilor oficiali, grăsimea vegetală tropicală s-a transformat rapid într-un produs  de o importanță strategică pentru țară. Atât de important că în 2003 a fost realizat un program vertiginos de schimb al uleiului de palmier din Malaezia pentru avioane de luptă moderne  Cy-30 MKM. Consecințele negative ale utilizării uleiului de palmier au fost perfid ascunse și cetățenii ruși s-au obișnuit cu grăsimea negustoasă și asemănătoare cu plastilina. Dar dintr-o dată șeful Rospotrebnadzor(Serviciul Federal de Supraveghere și Protecție a Drepturilor Consumatorilor), Ghenadie Onișcenko a blocat livrările de cașcaval din Ucraina: în el a fost găsit uleiul de palmier. Medicul sanitar principal  nu l-a sfiit faptul că la acel moment 60 la sută din produse alimentare din Rusia nu au conținut nici frișcă sau lapte gras – acestea au fost înlocuite cu același substitut tropical. Pe ambalaj despre acest lucru nu a fost scris nici un cuvânt sau o denumire neutrală "grăsime vegetală". Cine dintre producători ar dori să scade prețul la marfa sa, determinând  smântâna ca "produsul de smântână", iar untul ca "spread" conform legii? Dar să știți că, în cazul în care este indicat "grăsimi vegetale", în 99 la sută de cazuri este vorba de ulei de palmier.

- Rospotrebnadzor  este limitat în drepturi de a efectua controale, - spune președintele Uniunii Naționale a producătorilor agricoli, doctor în economie Andrei Danilenko. - Magazinele sunt controale la fiecare trei ani, și doar după o notificare prealabilă. Sancțiunile pentru falsificarea produsului nu depășesc 10 000 de ruble , în timp ce în Europa, amenzile ajung la o cifră anuală de producție.
Provocator de cancer
Experimentele efectuate la Universitatea tehnologiilor de temperaturi scăzute din St-Petersburg au arătat că punctul de topire al uleiului de palmier este peste temperatura corpului uman, prin urmare acesta nu este absorbit și eliminat din organism.
- Acumulându-se, uleiul de palmier duce la boli de inimă și la obezitate, - explică consecințele unui astfel de "comportament"al uleiului medicul consultant din laboratorului independent "In vitro" Nona Ovsepean. - În plus , uleiul conține o mulțime de acizi grași saturați care măresc nivelul de colesterol din sânge și promovează dezvoltarea aterosclerozei.
Institutul științific pentru producție alimentară din Moscova enunță probleme de altă natură:
- Uleiul de palmier purificat rafinat nu aduce nici un beneficiu sau un rău – doar calorii goale, - spune șeful Catedrei de Biochimie Organică și Alimentară Iurie Tîrsin. - Un alt lucru este uleiul de palmier tehnic ieftin, care nimerește pe piața rusească fără nici o purificare, pe drumuri indirecte. Ceea ce în Europa nu se adăugă nici în săpun , în Rusia se pune în biscuiți, napolitane, produse de patiserie și bomboane. Dacă grăsimile nu sunt purificate, ele devin sensibile la oxidare. Grăsimile oxidate contribuie la acumularea radicalilor liberi în organism, ceea ce duce adesea la mutația celulelor și dezvoltarea maladiilor de cancer. Mai mult decât atât, în organismul uman se dezvoltă așa-numitul stres oxidativ care perturbă procesul de digestie.
Înșelăciune delicioasă
Sarcina principală a marketingului – a identifica punctele vulnerabile ale cumpărătorului credul. Noi suntem nemulțumiți de faptul că consumăm alimentele ce conțin "chimie" - cumpărăm cârnaț fără carne, pâine fără făină, smântână și cașcaval fără lapte și alte produse de o calitate joasă. Ei bine, acum producătorii vin cu un truc viclean - promit consumatorului "gustul copilăriei" - calitatea, testată în timp. De exemplu, înghețata sovietică a fost un produs delicios neobișnuit ce se topea ușor în pahar sau brichetă. Astăzi, înghețată nu se topește așa de rapid, pentru că ea nu este făcută pe baza de lapte, ci un amestec de grăsimi vegetale și ulei de palmier. Aceeași poveste cu iaurturi cu o durată de depozitare de șase luni, laptele care se păstrează timp de șase luni la temperatura camerei. Peste tot  a fost adăugat ulei de palmier - și nu mai este nevoie de refrigerare.
Astăzi, rețele de comercializare beneficiază de produse care nu se deteriorează mult timp și păstrează aspectul comercial atrăgător. În prezent respectarea  standardelor este voluntară. Este suficient ca producătorul să dezvolte propriile sale condiții tehnice (rețeta producției ) - și el poate fabrica în mod legal cașcaval și laptele condensat fără frișcă  – nimeni nu va spune nici un cuvânt.

- Uleiul de palmier este cu 30-40 la suta mai ieftin decât grăsimea din lapte. Este un profituri în exces tentant, nu-i așa? Orice încercare de a combate "lobby-ul tropical" se sfârșește în lacrimi . În 2010 compania EFKO a deschis propriul complex pentru prelucrarea uleiului de palmier în portul Taman. Locuitorii din localitate nu sunt mulțumiși de această vecinătate. După purificarea uleiului de palmier deșeurile periculoase sunt trimise la depozite unde ele se aprind spontan. Fumul negru toxic acoperă localitatea Taman. În timpul verii, în căldură, oamenii se sufocă de smogul înțepător, obținând arsuri chimice ale laringelui. Iar în apropiere se află Anapa cu numeroase sanatorii și stațiuni balneare.
Vânzătorii în special diferențiază uleiul de palmier roșu. Ei spun că acesta este produs după o tehnologie specială care permite a salva mai multe componente bioactive, și palmierii de la care acestea sunt obținute cresc în zonele ecologice specifice . Uleiul de palmier roșu se umple în sticle și se transportă în Rusia pentru 1,8 mii de ruble/ 1 l. Însă nu se spune adevărul că termenul de valabilitate a uleiului de palmier de extracție directă este scurt: peste două săptămâni acesta se oxidează și consumul devine periculos .

Îmbunătățind gustului alimentelor cunoscute, uleiul de palmier dezvoltă efectul de adaptare.
 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 13 februarie 2014 17:07
Vizualizări: 4885

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325