Ovăz ne va salva de sete și de tuse!
Ovăz este utilizat ca un expectorant. Acesta nu numai că ajută la răceală, dar și la pneumonie. La faringită, laringită, amigdalită sunt utile clătiri de ovăz.
La tuse severe este bine să luați extractul de ovăz cu miere.
La 0,5 kg de ovăz se toarnă doi litri de lapte. Amestecul se pune în cuptor și se prepară timp de două ore la un foc mic. Extractul se ia înainte de culcare, un pahar cu miere.
Ovăz cu stafide la tuse
La 2 linguri de ovăz, 2 de stafide se toarnă 1,5 litri de apă fiartă rece. Se pune în cuptor și se fierbe la foc mic până când o jumătate din lichid nu se va evapora. După aceea se răcește și se strecoară. În lichidul se adaugă 1 lingură de miere și se amestecă. Decoctul se ia de mai multe ori pe zi, câte 1 lingură la atacuri de tuse.
Ovăz cu lapte pentru a atenua tuse
Ovăzul se fierbe în lapte ca un terci simplu (ovăzul trebuie să fie complet acoperit cu lapte până ce nu va fi gata).Masa rezultată este presată, la ea se adaugă miere. Decoctul se ia de cinci ori pe zi câte 1 lingură.
Infuzia de ovăz la tuse
La 1 cană de ovăz întreg spălat se toarnă 1 litru de apă clocotită și se insistă într-un termos. Se ia câte o jumătate de cană de 3 ori pe zi. Se poate adăuga miere, unt de cacao.
Rețeta de cvas din ovăz
O treime de borcan de 3 litri se umple cu ovăz spălat. Se toarnă 5 linguri de zahăr (miere este mai bine) și se adaugă 5 stafide (după dorință). Se toarnă apă fiartă rece și se lasă timp de 2 zile.
Primul cvas va fi întunecat și va mirosi de ovăz. Acesta poate fi băut sau se toarnă apă nouă și apoi se adaugă zahăr sau miere. Cvasul va avea o culoare frumoasă și bule, cum ar fi apa de sifon! De îndată ce cvasul va dispărea, trebuie să adăugați apă și zahăr (miere). Ovăzul este bun timp de 1-1,5 luni. Puteți să păstrați cvasul în frigider. O minunată băutură de vară, poftă bună!