«Pădurea» din neobişnuite turbine eoliene
Turbinele eoliene tradiţionale au mai multe dezavantaje. Ele sunt relativ zgomotoase, periculoase pentru păsări, perturbează echilibrul natural termic al zonei (cresc temperatura aerului la suprafaţa pământului pe timp de noapte). În plus, ele ocupă suprafeţe destul de mari.
De toate aceste neajunsuri este lipsit proiectului "Windstalk" de la compania "Atelier DNA". Acest proiect reprezintă 1200 de tije din fibră de carbon mai înalte de 50 de metri. Diametru al tijei în partea de jos constituie aproximativ 30 cm, în partea de sus - 5 cm, fiecare tijă conţine straturi alternative de electrozi şi discuri ceramice din material piezoelectric, care transformă energia cinetică care clătină tije în cea electrică (toate tehnologiile necesare au fost dezvoltate deja în Cambridge).
Partea de sus a tijei are un indicator cu LED, intensitatea luminii al căruia depinde de puterea vântului. În plus, suprafaţa ocupata de proiectul "Windstalk" va fi un parc de recreare a populaţiei cu o vegetaţie abundentă.
Nu este surprinzător că proiectul "Windstalk" a luat premiul la concursul tehnologiilor energetice alternative care vor fi utilizate în construcţia oraşului Masdar. Acest oraş va fi primul din istoria omenirii care va fi salvat de transportul rutier, şi nevoile de energie ale oraşului Masdar vor fi pe deplin asigurate prin intermediul surselor de energie regenerabile. Deşeurile din acest oraş ultra-modern vor fi, de asemenea, complet reciclate.
Procesul de construire al oraşului Masdar poate fi văzut din spaţiu.
Sursa: priroda.su