Păduri private în Moldova sau Nu doar “Moldsilva”
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldova, care se vor usca intens. În anii 2040-2069 uscarea ecosistemelor existente în prezent se va extinde asupra centrului şi sudului ţării. Iar la finele secolului în curs, din cauza climei uscate şi reducerii umidităţii solului este posibilă dispariţia treptată a pădurilor în partea de nord a Moldovei.
Este unul din pronosticurile modelate ale viitorului ecologic şi climatic al Republicii Moldova. Un asemenea pronostic, cu diferenţa de cîţiva ani, a fost făcut în cadrul mai multor proiecte internaţionale. Spre exemplu, programul FLEG, finanţat de UE şi executat de Uniunea internaţională de protejare a naturii, Banca mondială şi Fondul mondial al naturii sălbatice.
Specialiştii spun, că pentru prevenirea deşertificării teritoriului ţării trebuie luate măsuri urgente şi operative de salvare şi extindere a pădurilor moldoveneşti. Însă nu aşa cum se face în prezent, adică sădind în locul speciilor, care cresc lent şi formează păduri de durată, specii care cresc rapid şi deci prezintă un interes comercial mai mare – spre exemplu, salcîmul sau mesteacănul. În plus, specialiştii recomandă să fie dezvoltată activ o aşa direcţie forestieră, ca pădurile private. Şi nu este vorba despre transmiterea în proprietate privată a unei părţi din fondul forestier al statului.
Continuare: noi.md