ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Păduri tropicale — sursa de vânt pe planetă




 

Cum se creează o briza? Toată lumea va spune că cauza constă în diferența  temperaturilor. Aerul cald se ridica și înlocuiește cel rece. Dar această explicație nu pare a fi cuprinzătoare.

Ce s-ar întâmpla dacă vânturile care provoacă circulaţia atmosferică, în mare parte se nasc datorită formării condensului? Acest lucru se întâmplă în principal din cauza evaporării sau condensării apei de copaci în păduri tropicale. Fizicienii și silvicultorii care stau în spatele acestei idei controversate susțin că, dacă vom tăia pădurile, vom pierde vânturile și ploile, care le aduc cu ele.

Nimeni nu pune la îndoială procesul fizic. De fiecare dată când vaporii de apă se condensează în picături, volumul lor şi presiunea în consecinţă scad. Are loc circulația aerului, care creează vântul.

Climatologii întotdeauna au considerat acest efect ca unul minor. Din momentul de apariţie cu 4 ani în urmă aceasta teorie a fost întotdeauna criticată. "Acest efect nu este unul misterios. El este neînsemnat și luat în seamă doar în unele modele atmosferice", - spune Isaac Held din Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din Statele Unite, cu reşedinţă în oraşul Princeton, New Jersey.

Dar fizicianul Anastasia Makarieva de la Institutul de Fizică Nucleară din Sankt Petersburg, susține că gradienții de presiune, care sunt creaţi de efectul în cauză, "niciodată nu au fost luaţi în considerare în studiile teoretice". Calculele sale sugerează că condensarea miliardelor de litri de apă deasupra pădurilor gigantice produce un efect imens (Chimia și fizică atmosferică).

Co-autor, Douglas Sheil de la Universitatea Southern Cross din Lismore, Australia, spune că criticii au încă de explicat de ce Makarieva greșeşte. Dar, până atunci, "acest lucru pare a fi un mecanism puternic care determină schema de distribuție a apei pe o scară globală".

Judith Curry de la Institutul de Tehnologie din Georgia, autor al manualului "Termodinamica Atmosferei și Oceanelor", este de acord: "Procesele pe care ei le descriu, din punct de vedere al fizicii, sunt corecte. Principala problemă: dacă valoarea lor relativă este comparabilă cu alte procese". Ea crede că acest lucru ar putea explica faptul de ce modelele climatice nu sunt în măsură să descrie în mod corect musoni și uragane.
Nimeni nu se îndoiește că pădurile reciclează ploile prin evaporare și transpirație. Dar pentru prima dată se sugerează că procesul de recirculare creează de asemenea vânturi care transportă aerul umed al oceanului peste continente.

Consecințele sunt imense. "Conform teoriilor standarde, dacă vom pierde pădurile, ploile deasupra continentelor se vor reduce cu 10-30 la sută. Dar în conformitate cu teoria noastră, această reducere va fi egală cu 90 la suta sau mai mult", - a spus Sheil.

Însă aceasta teorie nu aduce doar veşti proaste. În cazul în care vom compensa pierderea pădurilor cu plantaţiile de copaci noi, vânturile generate de aceştia pot aduce ploaia în zonele aride. În cele din urmă, cu 6000 de ani în urmă Sahara era plină de vegetație.

 

Sursa: facepla.net

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 06 august 2013 11:05
Vizualizări: 3968

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
186
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
155
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
140
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
336