Pădurile în ajutorul fermierilor. Sintropia lui Ernst Gotch (+Video)
În 1984, fermierul brazilian Ernst Gotch a cumpărat 500 de hectare de pămînt, care nu avea acces la apă şi era complet pustiu. În loc să prelucreze solul şi să construiască un sistem de irigare, el a început restabilirea calităţii solului prin plantarea copacilor şi sporirea diversităţii pe terenul său. Ernst Gotch a inventat o nouă metodă de agricultură, pe care a numit-o sintropie, ceea ce înseamnă conservarea energiei şi a echilibrului).
Schema agriculturii intensive, combinată cu silvicultura seamănă cu oazele în mijlocul pustiului. Este un sistem de regenerare foarte rentabil de cultivare a produselor, ce poate fi aplicat pe orice bucată de pămînt, indiferent de climă, calitatea solului şi dimensiunea terenului.
Este o combinaţie de plantaţii de culturi agricole între făşiile forestiere.
Agricultura regenerativă este un model, ce poate varia în funcţie de regiune – de la savana africană pînă la văile Europei. Totuşi, există un principiu de bază - modelarea unui sistem de regenerare şi de reproducere, pe care îl putem vedea în natură.
În afara principiilor agro-forestiere şi plantarea culturilor anuale şi perene, fapt ce pentru mulţi dintre fermieri deja constituie o inovaţie, Gotch atrage atenţia asupra curăţirii plantelor şi introducerii biomasei în sol, soluţionînd astfel problema fermierilor organici „de unde să ia materie primă pentru mulcire”. Şi desigur, agricultura fără plug, ce permite sporirea calităţii solului.
„Haideţi să creştem păduri şi să le gestionăm pentru a demonstra că pădurile ajută la creşterea produselor şi că pădurea produce alimente”, spune Ernst Gotch.
Gotch a numit sistemul său „sintropie”, deoarece o vede drept opusul entropiei. Este o cale de la pierderea ireversibilă a energiei spre concentrarea energiei, ordinii, organizării şi vieţii.
Vă propunem spre vizionare filmul „Viaţa în Sintropia lui Ernst Gotch”, realizat special pentru summitul climatic de la Paris COP21 şi tradus în rusă.
Sursa: rodovid.me