ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Palmierul călătorilor (+Foto)

Această plantă frumoasă poate fi întîlnită pe străzi și în parcuri în toate orașele lumii, situate în latitudinile sudice. Este foarte iubit de peisagisti pentru simetria și graficitatea formelor. Acest palmier-evantai ne-a plăcut și nouă foarte mult, iar cînd am aflat cum se numește, l-am îndrăgit și mai mult.

S-a dovedit că această creație magnifică a naturii se numește - copacul călătorilor sau palmierul călătorilor. Dar științific se numește Ravenala Madagascariensis — unicul în felul său, și la figurat, și în sens botanic.

Numele oficial al plantei a fost obținut în funcție de regiunea de creștere și de numele istoric local. Tradus din limba malgaș folosită în Madagascar, ravenala înseamnă "frunză de pădure" și este considerat unul dintre simbolurile naționale ale acestui stat insular.

Cel de-al doilea nume "arborele călătorilor" l-a căpătat din cauza faptului că între pețiolele frunzelor deschise ca un evantai se acumulează apă, care poate fi folosită de oamenii care călătoresc în pădurile tropicale. "Întîlnind o ravenala, călătorul obosit va putea întotdeauna să-și potolească setea", este doar un mit frumos. Cel mai adesea, o astfel de apă stătută nu este bună de băut datorită faptului că în ea se acumulează, trăiesc și se descompun un număr mare de animale mici, larve, frunze căzute. Chiar și așa, nimeni oricum nu are de gînd să redenumească acest copac din cauza calității proaste a apei.

Și cît de frumos este să știi că, indiferent în ce țară tropicală ai ajuns, ai întotdeauna palmierul  tău - palmierul călătorilor.


ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 03 martie 2021 19:46
Vizualizări: 811

Citiţi de asemenea

El a căzut la fund, pierzînd totul în viață...Nu și-a pierdut doar sufletul și dragostea pentru muzică......
89
Insula plutitoare din Argentina este un fenomen natural unic care a provocat o mulțime de controverse. Experții nu pot g...
98
Înălțimea Piramidei de la Bomarzo, Italia,  este de 16 m, sub pămînt - încă 7-8 m, ceea ce îl face cel mai mare megalit ...
778
Aceasta este o căsuță solto soul din parcul american Joshua Tree, în mijlocul căldurii sufocante a canioanelor din Vest!...
354