ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pamant, vant si apa: Africa devine constienta de potentialul sau energetic




Etiopia lanseaza numeroase proiecte de energie regenerabila – Parcul eolian Ashegoda va fi unul dintre cele mai mari din Africa
In timp ce Africa de Sud si-a stabilit deja ritmul, numeroase proiecte sunt anuntate pe intreg continentul
Etiopia se afla intr-un moment-cheie in care isi intoarce privirea catre tehnologia energiei regenerabile, in timp ce Africa de Est pare sa devina un centru de putere energetica pentru partenerii regionali.
Luna trecuta, Etiopia a lansat unul dintre cele mai mari parcuri eoliene de pe continent, in incercarea de a spori rapid capacitatea de generare de energie in urmatorii trei-cinci ani.
Parcul eolian Ashegoda si Barajul Grand Renaissance, care se afla in constructie pe Nil, sunt doua dintre proiectele majore prezentate de catre Guvernul etiopian pentru cresterea economica in urmatorii 5 ani.
Etiopia intentioneaza sa exporte energie in tarile vecine
Ambele proiecte vor transforma Etiopia intr-unul dintre cei mai mari exportatori de energie, avand in vedere ca productia va creste de la 2.000 MW la 10.000 MW. Mai mult de jumatate din aceasta energie este asteptata sa vina de la Barajul Renaissance.
Si cu angajamente suplimentare de energie geotermala si potentialul de explorare de petrol, resursele de energie ale Etiopiei sunt setate pentru a fi printre cele mai diversificate din Africa.
Jerome Douat, directorul executiv al Vergnet, compania franceza de turbine eoliene contractata pentru a construi Parcul Ashegoda, a declarat, potrivit CNN, ca Etiopia este un “rezervor” de energie in regiune.
Cu doar 23% din populatia de 90 de milioane de oameni din Etiopia care au acces la electricitate, parcul eolian este asteptat pentru a genera energie pe tot parcursul anului, cu exceptia sezonului ploios, intre iunie si septembrie.
Vergnet a inceput constructia Parcului eolian Ashegoda in parteneriat cu Guvernul etiopian, la un cost de 210 milioane de euro, cu imprumuturi din Franta de la cea mai mare banca, BNP Paribas, si Agentia Franceza de Dezvoltare.
Conform planului de cinci ani al tarii, care se desfasoara pana in 2015, Guvernul incearca, de asemenea, investitii in productia de energie geotermala si biocombustibil pentru a compensa orice probleme cu vantul.
Acest lucru va diversifica aprovizionarea cu energie a tarii, iar Etiopia va deveni un exemplu pentru alte natiuni africane care o vor urma.
Africa isi deblocheaza masivul potential energetic
Si unele tari au luat deja exemplul. In timp ce Africa de Sud si-a stabilit deja ritmul, proiecte sunt anuntate pe intreg continentul, tot mai multe tari incearca sa-si deblocheze masivul potential energetic. La sfarsitul lunii aprilie, Mauritania a lansat ceea ce este descris ca fiind cel mai mare parc din Africa de panouri solare fotovoltaice, proiectat pentru a produce 10% din capacitatea de energie a tarii, potrivit dezvoltatorilor sai. La inceputul lunii mai, Maroc a inceput prima faza a constructiei unui parc cu putere de 160 MW aproape de Ouarzazate, ca parte a eforturilor tarii de a produce 2.000 MW de energie solara pana in 2020.
Iar la sfarsitul anului trecut, compania britanica Blue Energy a anuntat planurile de a construi proiectul Nzema in Ghana, cu o putere de 155 MW. Constructia proiectului de 400 mil. dolari este asteptata sa inceapa in primul trimestru al anului viitor, in timp ce parcul ar trebui sa devina complet operational pana la sfarsitul anului 2015.
Charles Robertson prevesteste o explozie a Africii
Deceniul trecut a aratat o crestere economica lenta si constanta de-a lungul continentului african. Insa economistul Charles Robertson vine cu o ipoteza indrazneata: Africa este pe cale sa explodeze. El vorbeste din analiza mai multor indicatori – de la cresterea nivelurilor de educatie la investitia globala extinsa (si nu numai din China) – ceea ce l-a facut sa prezica cresterea rapida pentru un miliard de oameni, mai devreme decat se asteapta cineva.
Potrivit informatiilor, Africa se afla in plina ascensiune. Veniturile pe cap de locuitor s-au dublat din 2000, si aceasta prosperitate are impact asupra tuturor. Speranta de viata a crescut cu un an, la fiecare trei ani in ultimul deceniu. Este doar o chestiune de timp pana cand se intampla inevitabilul.
Investitiile directe straine au navalit in Africa in ultimii 15 ani. In anii ’70, nimeni nu se atingea de continent nici cu clestele. Aceasta investitie este condusa din Occident. Auzim mult de China, si ea imprumuta o groaza de bani, dar 60% din ISD in ultimii ani a fost in Europa, America, Australia, Canada. 10% vine din India. Si ei investesc in energie. Africa produce 10 milioane de barili de petrol pe zi. La fel ca Arabia Saudita sau Rusia. Ei investesc in telecomunicatii, mall-uri. Aceasta poveste incurajatoare cred ca este in mare parte distribuita demografic.
Si economistii mai gresesc cateodata
Potrivit economistului Charles Robertson, economistii nu prea sunt buni la preziceri.
“Am de gand sa va spun un mic secret. Economistii nu sunt prea buni in preziceri. Pentru ca intrebarea este ce se intampla in continuare? Daca va intoarceti in anul 2000, veti vedea ca revista The Economist a avut o faimoasa coperta, ”Continentul fara speranta” si ce au facut ei a fost sa se uite la cresterea Africii din ultimii 10 ani (2%) si au spus: ce se va intampla in urmatorii 10 ani? Au asumat un 2%, si asta a facut-o o poveste draguta fara speranta, pentru ca cresterea populatiei era 2,5%. Oamenii din Africa erau mai saraci in 1990. Acum, in 2012, The Economist are o noua coperta, si ce ne arata noua coperta? Noua coperta ne arata ca Africa prospera, intrucat cresterea din ultimii 10 ani a fost cam de 5,5%”, a incheiat el.

ABONAȚI-VĂ
Luni, 31 martie 2014 15:35
Vizualizări: 2621

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325