ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pandemia: deșteptarea a început (știri din mijlocul evenimentelor)

Tocmai m-am întors din Paris, din epicentrul pandemiei. Sînt în carantină.

Pentru mulți, nu este un secret faptul că boala este un semnal pentru organism că ceva în viața sa perturbă armonia întregului sistem, o parte din care este și organismul. Boala, prin blocarea funcțiilor care au devenit dăunătoare, ne aduce înapoi pe calea cea bună - calea armoniei cu natura, armonie cu lumea. Viteza vindecării depinde de capacitatea noastră de a realiza și de a corecta tulburările morale, greșelile fundamentale ale viziunii asupra lumii și de modul în care a fost scos sistemul din echilibru.

Am avut norocul să fiu în Franța în prima săptămînă de carantină publică. În prima săptămînă este încă atît de puțină experiență, dar această experiență este deja foarte diferită de ceea ce văd acum în Rusia, unde abia încep să fie introduse măsuri dure. Ir în Franța, deja se văd primele roade ale pandemiei - germeni spirituali care nu ar fi avut șansa de a crește atît de ușor în mase, dacă nu toate aceste evenimente. Deci, ce putem observa astăzi?

1. Lumea obișnuită a oamenilor s-a schimbat dramatic, fiecare este forțat să-și schimbe total obiceiurile. Și aceasta este o explozie fără precedent a conștientizării. Căci pentru a repeta treburile obișnuite de rutină, nu trebuie să le conștientizăm – le facem automat și toată această masă de automatizări ne înrădăcinează atît de ferm în ordinea obișnuită a lucrurilor, încît nu există nici o șansă de a ieși din ea. Acum, această șansă a apărut! Se prăbușesc cele mai elimentare automatizări: reflexul de a atinge fața ca răspuns la cea mai mică ocazie – sîntem nevoiți să-l conștientizăm și să-l blocăm de zeci de ori pe zi. Obiceiul de a saluta prin strîngerea de mîini este, de asemenea, conștientizat și eliminat. Obiceiul de a te apropia pre amult de interlocutor, de asemenea, dispare în a treia zi de carantină și, cu fiecare apropiere de om, îți dai seama deodată ce vîrstă are și nivelul său de sănătate. Un număr foarte mare de treburi obișnuite – deplasările seara la cumpărături, la restaurante, distracția cu prietenii – pur și simplu au dispărut complet, lăsînd intervale de timp goale, care ar trebui acum în mod conștient umplute cu ceva. Și în general, tot cursul obișnuit al vieții este acum întrerupt, și cea mai mare parte a vieții, care decurgea automat – sîntem nevoiți s-o desfășurăm conștient.

2. La suprafață au început să iasă adevăratele valori umane, nestimulate de societatea de consum. Oamenii au început să-și petreacă timpul liber apărut, așa cum își doresc cu adevărat și pentru ce nu le-a ajuns timp cu disperare în vechiul sistem de organizare a lumii - comunicarea cu cei dragi, copii, părinți. Mulți, în general, pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp, și-au amintit de părinți și imediat și-au dat seama că aceștia ar putea muri în curînd. Această experiență pune la locurile lor multe lucruri din relațiile dintre oameni. Oamenii și-au amintit deodată de vecini – singuri și neprotejați. Au început să aibă grijă unul de celălalt, indiferent de clasa socială, contrar statutului și ideilor sale despre cine merită să comunice și cu cine nu. În una dintre cele mai vechi limbi ale lumii, sanscrita "Karuna" înseamnă compasiune. Și mulți spun deja că numele adevărat al virusului - Caruna-virus, este virusul compasiunii, deoarece dezvăluie inimile oamenilor, deschide ochii sufletului, ajutîndu-i să-și vadă aproapele, slăbiciunea acestuia, nevoia, precum și nevoile sale spirituale.

3. Activitatea nesemnificativă a omenirii a început să se prăbușească. A scăzut consumul excesiv, mișcările excesive, distracția excesivă. Oamenii învață să trăiască fără toate aceste excese, descoperind fericirea de a fi alături de cei dragi, de a ieși în natură, de care mulți au fost lipsiți, fericirea de a dedica timpul copiilor și a îngriji de cei bătrîni, menținînd cele mai importante legături pentru un om, care, în goana după creșterea consumului, au trecut pe planul doi. Pe fundalul scăderii evidente a consumului extern, în prim plan apar nevoile sufletului, intensitatea cărora nu depinde de cantitatea de bani sau de beneficiile sociale pe care ni le oferă din abundență societatea modernă. Mulți și-au amintit despre cărți, despre auto-educație, despre relația cu Dumnezeu. În ciuda faptului că liturghiile au fost anulate, iar vizitarea bisericilor a fost anunțată drept un motiv neîntemeiat pentru a ieși din casă, capelele bisericilor s-au umplut de oameni și de rugăciuni– acest lucru l-am observat în cîteva biserici, care au mai rămas deschise la Paris. Cu siguranță foaarte mulți oameni și-au amintit de rugăciune și de casă. Acest subiect, spre deosebire de altele, nu este discutat pe rețelele sociale, este prea intim. Dar semnele indirecte de consolidare a relațiilor cu Dumnezeu sînt evidente.

4. Cum ar fi Pămîntul dacă omul și-ar opri atitudinea de consum față de el? Răspunsul la această întrebare este deja evident, este destul să ieși pe străzile marilor orașe: aerul a devenit mai curat, lipsește zgomotul mecanic care acoperea sunetele vii, deodată de undeva au apărut păsări –păsările au început deodată să cînte pe toate străzile din Paris, în fiecare copac, în fiecare parc. Natura brusc a început să-și recapete drepturile, și cînd vezi această schimbare a civilizației, involuntar, îți pui întrebarea: merită oare consumul excesiv, această veșnică cursa pentru avere, prestigiu, pentru o influență mare –să ne priveze de frumos – viața în armonie cu toate celelalte ființe de pe pămînt, viața în respect, în nedistrugere. Astăzi, cu ochii noștri putem vedea cît de frumos și curat poate deveni Pămîntul, dacă omul își va tempera consumul lipsit de sens, iar împreună cu el – și activitatea sa lipsită de sens și distructivă față de lumea înconjurătoare. O reînnoire impresionantă a ecologiei a fost observată îndeosebi în China, dar chiar și ceea ce am văzut și am simțit la Paris m-a atins pînă în adîncul sufletului.

5. Gust pentru simplitate. Primul lucru pe care l -au cumpărat în magazine în primele zile de panică a fost orezul. Nu deliciile, nu mîncarea gurmanzilor, dar cel mai simplu, mai sănătos și mai durabil produs. Mulți se pregătesc moral pentru a trece la alimente simple, foarte simple. Mai mult decât atît, în aer persisită o frică subtilă de foamete: ce va fi dacă pandemia va dura foarte mult? Ce vom mînca? Și psihicul trece treptat de la logica deliciilor gastronomice la logica asigurării simple a vieții: să nu trăiască ca să mănînce, dar să mănînce ca să trăiască. Și aceasta este încă un rezultat împortant al pandemie –ajută omul să-și amintească că se poate descurca și cu puțin, folosindu-și inspirația în aspectele spirituale ale realității și "hrănindu-se", umplîndu-se cu aspectele ei spirituale– calitatea relațiilor, creativitate, cunoaștere, relatie cu Dumnezeu. Dar chiar și pur și simplu odihnă după alergările nesfîrșite.

De asemenea, începe să se răspîndească informația despre supracapacitățile omului pe calea spiritualității - despre posibilitățile de a mănca puțin și chiar foarte puțin. Astăzi, această informație este actuală, pe fondul fricii de foame, dar oricît de banal ar fi motivul, informația în sine pregătește mintea pentru lovitura de percepție normală pentru om față de alimentație și vicii alimentare: nu depravarea alimentară, ci modestia și cumpătarea ridică omului spre înălțimile capacităților sale. Toate acestea reprezintă construirea unei temelii pentru saltul conștiinței societății.

6. Reevaluarea valorilor. Aceasta este cea mai importantă contribuție a pandemiei la îmbunătățirea spirituală a societății. Omenirea este pusă în condiții în care valorile false se prăbușesc și cele adevărate vin în prim plan. Populația are posibilitatea de a pune sub semnul întrebării prioritățile sale anterioare, să conștientizeze influența efectelor incorecte asupra lumii și să fixeze noi referințe a valorilor, care va duce la coexistența armonioasă a oamenilor între ei, a omului cu natura, a omului cu mama Pămînt. Pandemia oferă tuturor oamenilor o șansă - o șansă de a se realiza, o șansă de a fi auziți, o șansă de a obține sprijin. Universul ne oferă șansa de a ne schimba și, cel mai probabil, îl va crea din nou și din nou, pînă cînd ne vom schimba atitudinea față de lume și vom pune armonia cu lumea mai presus de consumul personal.

7.Pandemia este o criză. Iar criza este o perioadă de tranziție la o nouă etapă de dezvoltare. Acesta este perioada în care vechile moduri de a trăi nu mai funcționează, iar cele noi nu au fost încă dezvoltate. Întregul potențial al omenirii, conștient sau inconștient, este acum îndreptat spre găsirea acestui nou mod de existență. Omenirea se confruntă cu necesitatea de a ajunge la un nou nivel de responsabilitate față de lumea din jurul său. Acesta este un nou nivel de moralitate. Un nou nivel de percepție de sine ca parte a lumii înconjurătoare și a lumii înconjurătoare ca parte a sine însuși.

Tabloul, care apare ca rezultat al unui astfel de salt al conștiinței, inspiră. Căci dacă toată lumea la nivelul său începe să aibă grijă de armonia lumii sale și de toți cei care se află în ea, cîștigă nu numai lumea înconjurătoare: fiecare persoană are posibilitatea de a fi încadrată armonios în țesutul universului, în funcție de propria sa natură. Și, prin urmare, înflorește în dragoste și armonie, fiecare familie și neam, înflorește înțelepciunea omului și evlavia, înflorește natura înconjurătoare și întreaga planetă se transformă într-o grădină înfloritoare.

Pașii către această lume îi putem face deja acum: încetînd, datorită pandemiei, să ne ocupă cu lucruri care nu susțin valorile reale. Să reducem consumul și să facem lucruri cu adevărat semnificative – restabilirea armoniei. În primul rînd – a armoniei în suflet, în familie și în spațiul înconjurător. A armoniei în viața noastră -astfel încît să nu dedicăm timpul și atenția valorilor butafore, ci celor sincere.

De asemenea, acum putem deveni conducători de valori noi și aceasta va fi o contribuție uriașă la recuperarea omenirii. Deja astăzi putem începe să schimbăm conștiința publică, punînd bazele unei noi societăți. Cu atenția și ajutorul nostru, putem sprijini germenii noii lumi - pionierii existenței armonioase. Ei pot fi găsiți astăzi în diferite domenii, de la muzicieni la locuitori ai moșiilor ecologice, de la cărți și figuri spirituale la ecologiști, zi de zi strălucind cu inima lor pentru cei dragi. Astăzi, mai mult ca niciodată, este important să învățăm a vedea semințele noii lumi și să le sprijinim într-un timp de tranziție dificil pentru toți. Pentru vindecare, este important să începem să ne înconjurăm cu oameni și gînduri armonioase, să folosim produse și servicii armonioase, să ne dedicăm timpul unei activități armonioase.

Autor: Елена Кротова, @drevozhi Инстаграм

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 31 martie 2020 17:30
Vizualizări: 649

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
174
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
146
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
133
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
331