Energia solară este folosită tot mai mult. De aceea, panourile solare sunt în mod constant perfectate pentru a obține cea mai bună performanță. Cineva încearcă să le facă mai subțire și a îmbunătăți structura, altcineva propune să le folosească pe ambele fețe. Astfel a procedat tânăra companie „bSolar”. Angajaţii ei au început să lucreze la proiectarea panourilor solare bilaterale încă în 2007, iar acum, după 5 ani, ei au reuşit să prezinte proiectul final de panouri inovatoare.
Esenţa ideii constă în faptul că panou poate absorbi energia soarelui cu partea de faţă şi cea de verso. Dacă panoul va fi instalat vertical, este firesc ca performanța acestuia creşte de două ori, iar dacă panoul va fi instalat sub un anumit unghi la suprafață, atunci capacitatea lui va depăşi indicele convenţionale cu 10-30%. Acest lucru se întâmplă prin absorbția luminii reflectate de panourile adiacente sau suprafața pământului (acoperișului). Capacitatea totală a modulului compus din 60 de celule va constitui 280-325 de wați, care sunt cei mai mari indici la panouri de siliciu.
Absorbirea luminii reflectate
În plus, dezvoltatorii au schimbat stratul de suprafaţă din spate de aluminiu Al-BSF pe un strat de bor care mai bine converteşte energia solară în energia electrică. Potrivit lui Yossi Kofman, co-fondator şi director executiv principal al companiei „bSolar”, aplicarea borului pe celula fotoelectrică nu este un proces simplu, ci implică operații complexe în timpul producerii. Anume din acest motiv, borul nu a devenit încă utilizat pe o scară largă în producerea panourilor solare, deși mulți producători cunosc calitățile sale bune.
Panoul solar bilateral are o structură specială, diferită de panoul cu o singură față. Și scopul producătorilor este obţinerea randamentul înalt de funcţionare a bateriilor noi ca să fie recuperat costul ridicat de fabricație. Compania deţine o fabrică în Germania, care ar putea produce panouri solare cu o capacitate totală de 30 MW pe an. Acest lucru nu este suficient, astfel încât se planifică stimularea volumului de producție.
Angajaţii bSolar instalează panouri în regiuni
Prezentarea produsului bSolar a avut loc pe 14-16 iunie a acestui an, atunci când în Germania a fost organizată expoziția The Intersolar Europe. Compania a reușit să încheie o afacere cu Japonia care va folosi panourile la centrala electrică nouă cu o capacitate de 730 kW. În plus, produsul nou prezintă interes şi pentru ceilalți participanți ai pieţii energetice care, de asemenea, au semnat contracte privind cumpărarea panourilor bilaterale. Este vorba de Solarnova Produktions-und Vertriebs GmbH, Solar-Fabrik AG, Asola Solarpower GmbH, SI-Module GmbH și Solar A.
La această etapă, compania este în căutarea investitorilor suplimentari, pentru a pune pe roate procesul de producţie, atunci produsul lor se va răspândi repede printre consumatorii potențiali.
De asemenea, este demn de menţionat că în producerea panourilor solare bilaterale sunt implicate mai multe companii. Această idee nu este nouă și în prezent în mod activ se lucrează la ea.