Panourile solare Desertec vor soluţiona criza energetică (+Video)
Negocierile la nivel mondial s-au încheiat cu succes! Unsprezece țări din Uniunea Europeană au convenit să pună în aplicare instalaţiile Desertec. În conformitate cu prevederile contractului va fi construită o rețea uriașă de colectoare solare, ramificată în ţările participante. Începutul a fost pus atunci cînd Angela Merkel și José Manuel Barroso (Președintele Comisiei Europene,) au aprobat oficial acest proiect. Deși Memorandumul a fost semnat în 2009, doar acum s-a discutat despre acțiuni concrete.
Perspectivele energiei solare au devenit și mai mari! Instalarea centralei solare va fi amplasată în deşertul Sahara. În prezent, lucrările de construcţii sunt în curs de dezvoltare, iar bugetul proiectului a crescut de la 380 la 540 miliarde de euro. Această sumă va asigura o dezvoltare activă a energiei solare. Și, în cele din urmă, a fost rezolvată problema privind instalarea sistemelor de comunicații, s-a decis de a trasa fire de curent continuu în partea de jos a Mării Mediterane. Liderii autoritari onsideră că în 2050, după lansarea sistemului, capacitatea lui va fi mai mare de 100 de gigawaţi, reprezentînd 20% din energia electrică necesară în Europa.
În dezvoltarea Desertec Industrial Initiative vor fi implicaţi giganții tehnologici, cum ar fi Siemens, ABB, RWE, Munich Re, etc. Sunt examinate, de asemenea, posibilităţi de a amplasa sistemul în diverse părți ale Africii. Ca garant financiar este implicat Deutsche Bank.
Europenii au susținut ideea cu entuziasm, deoarece în rezultat, vor primi energie cu adevărat curată și aproape gratuită. Mai simplu: sistemele solare termice din Sahara vor transfera lumina soarelui în energie și apoi o vor transmite peste mare, în Europa. Conform estimărilor aproximative, proiectul va fi implementat într-o perioadă de 10-30 ani.
Proiectul este condus de centrul de cercetare german, prin urmare, centrul de control va funcţiona în Aachen. Avantajul sistemului constă în faptul că soarele ca sursa de energie alternativă este inepuizabil, iar valoarea costurilor de producție a energiei va tinde spre zero. Investițiile vor fi rambursate rapid, cu condiția că energia electrică generată de instalaţiile solare va fi disponibilă pentru toată lumea.
Perspectivele energie solare sunt imense. Ea este ecologică și inofensivă, astfel încît daunele aduse mediului înconjurător vor fi reduse la minim. Prevederile și avantajele de mai sus, fac sistemul Desertec Industrial Initiative, deosebit de promițător în condițiile moderne de dezvoltare a energiei nucleare.
Sursa: econews.com.ua