Panourile solare din grafen artificial
Un grup de instituții europene de cercetare au unit forțele pentru a crea grafen artificial, care poate fi chiar mai eficient decât materiale naturale.
Grafen convențional, de obicei, este produs din foi subțiri (un atom de grosime), compuse din atomi de carbon și legați împreună sub formă asemănătoare cu fagure. Structura grafenului artificial, la rândul său, este asemănătoare cu fagure, dar se compune din cristale semiconductoare de nanometri grosime.
Utilizarea unor astfel de cristale constă în faptul că compoziția lor chimică, mărimea și forma pot fi modificate în funcție de proprietățile dorite pentru fiecare caz în parte, care necesită utilizarea lor.
Grafen artificial poate fi utilizat în aceleași situații, în care este acum folosit grafenul convențional, dar cu o eficiență mai mare. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Luxemburg, "grafenul artificial va contribui la crea electronicelor mai rapide, mai compacte și mai ușoare și dispozitivelor optice de toate tipurile, inclusiv celule fotovoltaice de înaltă performanță, lasere și produse LED".
Printre alte instituții care ajută la punerea în aplicare a acestui proiect, sunt Institutul de Electronică, Microelectronica și Nanotehnologie ( IEMN ) din Franța, Institutul de Cercetare a nanomaterialelor Debye și Institutul pentru Fizică Teoretică pe lângă Universitatea din Utrecht din în Țările de Jos și Institutul german Max Planck pentru Fizica Sistemelor Complexe.
Startupul polonez a anunțat producția industriale de grafen pentru panouri solare.
Prima producție comercială de grafen pentru panouri solare este o nouă etapă în dezvoltarea energiei solare.