Panourile solare ieftine creează dificultăţi
Supraproducția panourilor solare forţează producătorii americani, europeni și chiar chinezi să acţioneze pe o piață extrem de competitivă. Ultimii paşi întreprinşi de SUA și UE au condus la o escaladare a conflictului. Oare poate izbucni un război comercial pe piaţa energiei solare?
Un scandal internaţional provocat de panourile solare ieftine amenință să se transforme într-un război comercial pe o scară largă care poate împiedica dezvoltarea rapidă a industriei solare și să pună la îndoială investițiile guvernamentale strategice în acest sector.
Problemă: supraproducţia panourilor solare ieftine din China, a impus mulți producători americani și europeni să rămână în afara pieţii. Chiar și companiile chineze sunt la un pas de supravieţuire, deoarece din cauza concurenței, prețurile au scăzut sub punctul de non-prejudicii. În mod ironic, panourile solare ieftine au generat un boom de instalaţii solare în momentul când producătorii suferă în urma pierderilor.
Supraproducția a avut, de asemenea, un impact negativ asupra comerțului. Statele Unite și Uniunea Europeană au introdus taxe de import sau intenționează să facă acest lucru. China se răzbună cu studii ale polisiliciului, care este importat din SUA și UE pentru producerea panourilor solare.
Jucătorii mai au o șansă de a evita un război comercial total. Însă principiul de represalii nu prea ajută.
Un an în urmă, șapte producători americani de panouri solare au depus o plângere la Comisia Internațională de Comerț din SUA, că companiile chineze au primit subvenții guvernamentale şi au vândut produsele lor pe piața din SUA la prețuri reduse în mod artificial. O lună mai târziu, China a inițiat propria investigație a subvențiilor SUA. În ciuda acestui fapt, la începutul acestui an, Statele Unite au impus o taxă de import și săptămâna trecută au confirmat că taxa în valoare 24% - 36% stabilită pentru importul majorităţii panourilor solare din China, a fost adecvată.
O lupta comercială importantă este inevitabilă în Europa, care reprezintă aproape 75% din cererea mondială pentru panourile solare. În luna septembrie, Uniunea Europeană a anunțat intenția de a testa gradul adecvat al prețurilor la panourile solare din China. Pe 1 noiembrie, China a ripostat, declarând că va explora siliciu policristalin semiconductor importat din UE.
Două săptămâni mai târziu, Uniunea Europeană a declarat că din cauza subvențiilor chineze pot fi introduse taxe de import la panourile solare din China şi piesele de schimb.
Cu toate acestea, încă poate fi găsit un compromis. Pe de o parte, producătorii chinezi au schimbat deja, locurile de producție a panourilor, în scopul de a eluda impozitele americane. Conform unei estimări, schimbarea lanțului de aprovizionare, probabil, va creşte cheltuielile cu 15%, dar supraproducţia este atît de mare, încât nu va avea un impact considerabil asupra prețurilor.
Pe de altă parte, este puțin probabil că industria solară SUA îşi va uni forţele împotriva chinezilor. În timp ce producătorii panourilor au simțit presiunea și sprijină mișcarea anti-chineză, instalatorii sunt împotriva ei, deoarece obţin un beneficiu substanțial datorită panourilor ieftine. Potrivit unui raport editat în luna septembrie de GTM Research și SEIA, capacitatea totală a panourilor fotovoltaice instalate în anul curent pe teritoriul SUA va constitui 3.2 GW, ce este cu 71% mai mult decât în 2011.
Într-adevăr, producătorul panourilor solare, care a jucat un rol important în introducerea taxelor de import în Statele Unite, este o compania germană SolarWorld, care în prezent inițiază, de asemenea, introducerea unor taxe de import în UE.
La rîndul său, este puțin probabil că China va exercite o puternică presiune din teama de a pierde principalul partener comercial, care sunt Statele Unite ale Americii. SUA, desigur, nu-și pot permite să jignească alt partener important - Uniunea Europeană. În plus, Germania reduce treptat subvențiile de stat pentru energie solară.
Potrivit Asociației Federale de Energie și Resurselor Acvatice din Germania, în pofida reducerii ajutorului de stat, anul curent, germanii au produs cu 50% mai multă energie solară decât în primele nouă luni ale anului 2011.
Toate cele trei regiuni - SUA, UE și China vizează ramura solara ca industria viitorului, care va genera noi locuri de muncă. Însă politica lor a dus la o supraproducție, iar acest lucru amenință viitorul multor producători.
Probabil, ei vor fi nevoiţi să-şi reevalueze strategia.
Autor: Diana Kern
Sursa: facepla.net