Panourile solare în rulou
Panourile solare în rulou
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Illinois în Urbana-Champaign, SUA, au dezvoltat panouri solare flexibile, care sunt atât de transparente, că pot fi folosite pentru nuanţarea sticlei în clădiri şi vehicule. Metoda oferă un nou tip de prelucrare a siliciului convenţional cu un singur cristal: substraturi fragile se despică în straturi ultra-subţiri, care sunt transferate uşor pe o suprafaţă flexibilă. Ca rezultat, panourile solare au devenit atât de flexibile, încât pot fi bobinate pe creion.
Conducătorul cercetărilor John Rogers spune, că panouri de generaţie nouă deschid posibilităţi interesante. Astfel, cu o peliculă felxibilă, care prelucrează energia solară în energia electrică, vor fi acoperite faţade, şi ca urmare clădirile vor fi în măsură să-şi satisfacă, în mod independent, nevoile de energie.
În prezent, multe companii, inclusiv cea japoneză Sharp şi Q-Cells din Germania, sunt angajate în fabricarea panourilor solare din peliculă subţire. Cu toate acestea, ele sunt mai puţin eficiente, decât celulele solare tradiţionale, şi au un dezavantaj – o fragilitate extremă. Iar panourile, create de cercetătorii americani, nu numai că sunt foarte eficiente, dar şi simple la transportare, acestea pot fi învălucite într-un rulou ca un covor. Tehnologia nouă este licenţiată de către compania tânără Semprius, cu sediul în Durham (Carolina de Nord).
Să reamintim faptul că, în luna iunie a acestui an, Sheila Kennedy, colaboratorul Institutului tehnologic din Massachusetts - MIT (Massachusetts Institute of Technology), a creat noi materiale de construcţie din “materiale textile solare”. Cu aceste panouri solare flexibile se pot acoperi pereţii şi acoperişurile clădirilor. În plus, "textile" pot fi atât de subţire, încât din ele pot fi “cusute” perdele excelente Soft House. Cu o utilizare iscusită aceste perdele sunt capabile să genereze până la 16 kW/h - mai mult de o jumătate din energie electrică necesară pentru nevoile zilnice medii ale gospodăriilor americane.
În ultimii ani, energia regenerabilă câştigă o popularitate tot mai mare, iar energia solară, după ritmurile de dezvoltare, întrece celelalte tipuri de energie regenerabilă. În 2007, producerea energiei solare a crescut cu 52%, până la 10 de gigawaţi. Reprezentanţii Evergreen Solar, cel mai mare producător de panouri solare din SUA, cred că acest tip de energie va domina faţă de toate celelalte în termen de cinci ani, cu condiţia de scădere preconizată a preţurilor pe siliciu, care este unul dintre elementele-cheie ale panourilor solare.