ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

«Pârăul uscat»



 

 

 

 

În designul peisagistic de grădină puteți găsi un element interesant ca un "pârău uscat", în care nu este nici-o picătură de apă, doar pietrele care imită cursul apei. La prima vedere, pârâul uscat bine amenajat, dă impresia că apa în el abia s-a uscat și prima ploaie îl va aduce înapoi la viață, umplând cu generozitate cu apă dătătoare de viaţă. Pârăul uscat provine din țara soarelui răsare, în care apa sau cel puțin o imitație a acesteia, trebuie să fie neapărat prezentă în designul grădinii. În ciuda originii sale orientale, pârâul uscat se va potrivi perfect cu stilul grădinei. El este soluția optimă pentru terenurile în care crearea unui rezervor de apă pentru oricare motiv este inadecvată. Mai mult decât atât, pârăul uscat poate îndeplini rolul canalului de drenaj. Iar forţele, mijloacele şi grijile sunt necesare semnificativ mai puține decât pentru amenajarea unui pârâu adevărat. Pârăul uscat este frumos, original, ieftin, inofensiv pentru copiii mici, în el nu se înmulţesc ţânţarii, ceea ce nu poate să nu ne bucure. Acest pârâu nu necesită o grijă deosebită: nu cresc alge, nu apar depuneri de calcar în sistemul de alimentare cu apă ...

 

 

Amenajarea pârâului uscat cu propriile mâini

Pentru a crea în grădină un flux artificial de apă nu va trebui să coborâți relieful sau să aveţi grijă de sursa de apă, trebuie doar să vă amintiţi ce reprezintă un pârău natural și să încercaţi să-l recreaţi cu ajutorul pietrelor frumoase. Apropo, uneori pârăul uscat este numit pârăul de piatră.

 

 

Pregătirea și planificarea

Reproduceţi contururile pârâului uscat reieşind din forma terenului de grădină. Deci, puteţi mări vizual și aprofunda dimensiunea terenului redus cu ajutorul unui pârâu uscat, ușor curbat şi îngust. Pentru a nu face erori în formă, trasaţii pârâul cu nisip, corectaţi aspectul şi doar apoi începeţi lucrul de amenajare a unui curs de apa artificial. Aspectul natural poate fi redat prin lățimea variată în diferite segmente. După ce aţi definit dimensiunea și forma pârăului, puteți calcula corect cantitatea și natura materialului.

 

 

Pentru ca pârăul uscat să se potrivească cu peisajul natural înconjurător, este mai bine să acordaţi prioritate speciilor locale de piatră. Apa poate fi simulată cu pietricele plate, netede. Pentru coastă alegem bolovani împânziţi cu apă și intemperii. Pragurile și cascadele simbolice sunt notate cu pietre de culoare deschisă. Cursul gri-albastru de apă poate fi creat cu gnais, șisturi sau bazalt. Marmura albă și calcarul vor umple pârâul cu note de lumină. Albia de pietriş va avea culori întunecate, cu nuanţe de maro, roșu, gri și verde. Pentru a crea efecte speciale, pietrele pot fi vopsite cu vopsea rezistentă la apă. Întotdeauna se privesc perfect mărgelele de sticlă și granulele sclipitoare la soare, împrăștiate printre pietricele mici.

 

 

Construirea pârăului uscat

Selectând locul, subliniind conturul viitorului curs de apă și determinând materialele, puteți începe construcția. În primul rând, în conformitate cu conturul, trebuie să săpaţi un dig, același ca și pentru o cărare pietonală de o adâncime de 10-20 cm, pentru a evita proliferarea buruienilor, care pot strica capodopera dvs de piatră, pavaţi partea de jos cu orice material acoperitor, mai bine de culoare întunecată.

 

 

Cea mai bună variantă, mai ales pentru un pârâu larg este geo-textilul, material nețesut, permeabil. Acum puteți începe să amenajaţi pietrele. Este recomandabil să folosiţi mai multe tipuri de piatră, cum ar fi minerale, pietriș și pietricele.

 

 

Cu minerale, sprijinim marginile din interior, cu pietre netede mici acoperim crăpăturile și cu pietriș umplem canalul. Pare foarte organic pârăul uscat creat din aceleași tipuri de pietre, care au fost utilizate pentru amenajarea terenului şi a casei. Nu uitați că pârâul uscat provine din Japonia, în care designul moderat şi extrem de laconic, care trebuie să fie prezent în creația dvs este apreciat înalt. 

 

 

Decorarea pârăului uscat

Puteţi transforma pârâul într-o adevărată desfătare a ochilor cu ajutorul vegetaţiei selectată corect. Mai bine să acordaţi prioritate acelor specii care sunt asociate cu apa, dar se simt minunat în solul obișnuit de grădină. Ar trebui să evitaţi plantele înalte și este recomandabil să nu supraîncărcaţi malul cu vegetație abundentă, pentru ca pârăul dvs să nu se transforme într-un pat de flori.

 

 

Cu habitatul umed se asociază astfel de plante, cum ar fi crinul sălbatic, iarba de pampas, floarea-soarelui din familia Helianthus, bambus din familia Phyllostachys bambusoides, stuf chinezesc, iarba arundo. Despre prospețimea și răcoarea apei vor aminti plantele de culoare albastru-gri și albastru: clopoţei, lobelia, iarba-bivolului, planta erbacee labiată- ajúga réptans, păiuș albastru, iarba-țânțarului, siberian bugloss - brunnera macrophila, funk.

 

 

Pentru fluxurile mari se va potrivi vegetația mai înaltă, până la arbuști și arborii pitici. Un plus colorat va fi un pod de lemn decorativ aruncat peste pârâu, care va face să credeţi mai mult în aspectul acvatic al capodoperei de piatră.

 

 

 

Sursa: eco-domishko.blogspot.com

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 07 februarie 2013 12:24
Vizualizări: 8322

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325