Parfum din iarbă proaspăt tăiată scapă de stres
Parfum din iarbă proaspăt tăiată scapă de stres
Toată lumea, desigur, ştie că mirosurile pot influenţa starea psiho-emoţională: unele calmează, altele tonifică. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că mirosurile nu numai ne deplasează în momente fericite din trecutul nostru, dar, de asemenea, sunt capabile să ne relaxeze fizic, afectând anumite zone ale creierului şi biochimia organismului în întregime. Palmierul nu a fost câştigat de valeriana clasică sau chiar de mentă, ci de iarba obişnuită proaspăt cosită, care nu numai că luptă cu succes cu stresul şi îmbunătăţeşte memoria, dar de asemenea, este capabilă să ajute persoanelor în vârstă care suferă de tulburări de gândire.
Savantul australian, şeful catedrei de neurologie de la Universitatea din Queensland în Brisbane, Dr. Nick Lavidis, a creat pe baza plantelor ierboase parfumul special anti-stres, pe care el l-a numit «Serenascent» («Aroma Serenei"). Totul a început cu o călătorie de trei zile în Parcul Naţional american Yosemite (SUA), unde cercetătorul a mers pentru a se recupera după o atmosferă urbană tensionată, saturată cu o grabă cronică şi nervozitate. Dr. Lavidis a petrecut acest timp, plimbându-se pe jos prin pădure şi bucurându-se de mirosul proaspăt de iarbă de câmp. Revenind în Australia, Nick a început să cosească peluza - şi în acest moment de dânsul s-a apropiat vecinul său, care a comentat pozitiv starea lui emoţională la inhalarea mirosului de iarbă. Savantul şi-a amintit impresiile lui de călătorie şi şi-a pus întrebarea: ce fel de mirosuri afectează starea emoţională şi psihicul uman în întregime?
Timp de şapte ani, cercetătorul cu un grup de colegi a lucrat asupra acestei teme. Stresul este un flagel al societăţii moderne şi locuitorilor oraşelor mari nu li este atât de simplu să scape de el: chiar şi în ziua de odihnă în jurul dvs. urzesc oamenii ocupaţi, toţi fac gălăgie, zarvă, sunt copleşiţi de treburi. Este cunoscut faptul că stresul poate fi provocat chiar şi de o concentraţie mare de persoane într-un spaţiu limitat. De exemplu, într-un vagon de metro în ora de vârf, organismul uman începe automat să producă feromoni, care suprimă pofta de sexul opus - un fel de semnale de "suprapopulaţie" în acest areal. Şi este, de asemenea, un stres imens pentru om, acesta poate trece într-o formă cronică – de aici şi insomnia, reducerea numărului de conexiuni între celule nervoase, pierderea memoriei, probleme digestive şi o mulţime de alte dificultăţi. Lavidis, din fericire, a reuşit să extragă din iarbă proaspăt cosită substanţe care influenţează în mod direct amigdala şi hipocampul – anume aceste părţi ale creierului sunt responsabile pentru formarea emoţiilor şi reglementează comportamentul în situaţii de stres.
Pe baza acestor compuşi volatili cercetătorii au creat o aromă farmacologic activă, «Serenascent». Şoarecii, cărora li s-a dat, în mod regulat, pentru mirosit parfumul de iarbă, au păstrat calmul şi memorie impecabilă, iar dispozitivele au arătat lipsa de stres la rozătoare. Compoziţia aromei terapeutice include mirosuri de iarbă, frunze şi scoarţă de copac. Astăzi «Serenascent» este lansat în formă de odorizant pentru lenjerie şi haine spălate, costul unei sticle ajunge până la 4 lire sterline.
Probabil că în zonele aride din Australia oamenilor, într-adevăr, li lipseşte aroma de fân cosit, dar în Europa de Est, această plăcere este în belşug. Oricine se poate alina cu acest anti-stres fără a pulveriza un aerosol.
În plus, zona noastră climaterică abundă în diferite plante mirositoare care pot fi colectate şi cusute în perne aromatice, absolut necesare la domiciliu - într-un dulap cu lenjerii de pat, la calculator, sau chiar în salonul maşinii. Din ierburi cu proprietăţi bune de anti-stres sunt disponibile: levanţica, maghiran, muscata, menta şi melissa, hamei, dafin, salbia, galbenele, trandafir şi rozmarin. Multe din aceste plante aromate pot fi, de asemenea, plantate în grădina de flori sau direct în ghiveci la bucătărie - sunt cea mai naturală, sănătoasă aromoterapie ecologică.
Oare trebuie să tăiaţi gazoane?
Pentru a tăia gazonul fără a afecta plante, acesta ar trebui să fie plantat cu iarbă specială, care pierde doar partea de sus a frunzelor alungite, dar groase. La noi, gazoanele sunt compuse din ierburi mixte: păpădia, varza sălbatică, pelin şi pătlagina ... Maşina de tuns iarba priveşte plante de frunzele lor suculente, care înainte acopereau solul şi împiedicau uscarea acestuia. În al doilea rând, gazonul urban nu este peluză de pădure: de obicei, straturi de pietriş şi de drenaj profunde, trag toată apa din sol pentru a proteja clădirile de la inundaţii. Fără irigare regulată solul gol cu plante deteriorate moare până în octombrie. Şi de multe ori nu are timp suficient pentru a produce seminţe.
Zgomotul şi mirosul de benzen a maşinilor de tuns gazon, precum şi saltele galbene uscate şi prăfuite în loc de iarbă, care de multe ori se inflamează de la mucuri de ţigară aruncaţi, – toate acestea necesită o remediere ecologică costisitoare.
Fie ca lângă casa dvs. să înfrunzească iarba verde în luna iulie, deoarece din astfel de lucruri insinifiante şi se formează o atitudine "verde" faţă de natura înconjurătoare.
Sursa: facepla.net