ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pasărea-liră imită perfect sunetul armelor cu laser (Video)




 

Pasarea lira este un locuitor inaripat al padurilor din regiunile calde ale planetei.
Spre deosebire de restul lumii animale, cu exceptia racului, in care mersul inapoi este mai greoi decat cel normal si nicicand nu este facut decat din stringenta necesitate, atunci cand – foarte rar – conformatia corpului o permite, exista o pasare care, dupa nevoie, poate sa zboare si invers. Se numeste pasarea-lira. Este unica zburatoare cu posibilitati practice de deplasare aeriana in… marche-ariere.

Pasarea-lira traieste in Australia si este una dintre cele mai cunoscute specii locale, desi rareori este vazuta in habitatul ei natural.

Masculul este impodobit cu pene colorate, predominand reflexele rosii. Coada ajunge la marimea maxima dupa 7 ani, iar penele acesteia au o alcatuire particulara. Cele centrale sunt mai lungi, indoite in forma de „S” si frumos colorate, semanand cu un curcubeu. Cele doua din mijloc sunt inguste si lungi. Cand pasarea isi infoaie coada, precum paunul, capata aspectul unei lire.
Inainte de imperechere, masculii efectueaza un adevarat dans pentru a cuceri o femela.

Femelele isi construiesc un cuib in locuri ascunse unde isi depune ouale, urmand o perioada de 50 de zile pana la eclozare. Cuibaritul are loc in timpul iernii australiene (iunie – septembrie).
Pasarea-lira se hraneste cu insecte, paianjeni, rame si ocazional, seminte. Isi gasesc hrana scobind cu ghearele pamantul. Cand sunt in pericol, lirele mai degraba fug decat sa zboare. Desi aceste pasari pot zbura, pasarea-lira traieste mai mult pe sol.

Aceste pasari au un cantec deosebit, in special datorita amestecarii diverselor sunete pe care le aud imprejur, putand imita aproape orice. De la sunetul altor pasari, alarme de masina, aparate foto, diverse sunete din natura, pana la drujbe. Se spune ca este mult mai „talentat” decat vestitii papagali vorbitori.
In timpul unui documentar realizat de BBC, pasarea a ajuns sa imite fericita chiar si zgomotele drujbelor si fierastraielor care-i distrug habitatul natural.

 

 

 

 

Sursa: descopera.org

ABONAȚI-VĂ
Joi, 15 ianuarie 2015 15:04
Vizualizări: 5178

Citiţi de asemenea

În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
113
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
111
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
196
În agitația zilnică, rareori mai găsim timp pentru adevărate descoperiri gastronomice. Însă momente pe care vrem să...
235