Păsările au un simț special: ce pot presimți aceste viețuitoare și cum reacționează
Pasarile dintr-o specie asemanatoare pitigoilor, Vermivora chrysoptera, endemica pentru continentul american, au dat dovada de un simt al anticiparii foarte dezvoltat, parasind o regiune inainte de sosirea unei furtuni foarte puternice, in Tennessee, Statele Unite, in aprilie 2014, transmite AFP.
In timp ce lucrau la un proiect privind urmarirea traseelor acestor mici pasari migratoare, cu ajutorul unor microbalize de geolocalizare, oamenii de stiinta au constatat ca zburatoarele au parasit zona in care se reproduceau de obicei la putin timp de la sosire, iar acest lucru a avut loc cu una sau doua zile inainte ca regiunea sa fie lovita de o serie de furtuni care au dus la formarea a cel putin 84 de tornade foarte periculoase.
Pasarile au parcurs 1.500 de kilometri in cinci zile, pentru a scapa de aceste furtuni foarte puternice, potrivit studiului publicat joi in revista americana Current Biology.
„Cel mai interesant este ca pasarile si-au parasit cuiburile cu mult timp inainte de sosirea furtunii. In momentul in care specialistii de la canalul meteo ne spuneau ca furtuna se indreapta spre noi, pasarile se pregateau sa paraseasca regiunea”, a declarat Henry Streby, specialist in ecologie la Universitatea California Berkeley.
Potrivit savantilor, spre deosebire de oameni, pasarile pot auzi infrasunetele, sunete de frecventa foarte joasa care se propaga pe distante foarte lungi si sunt generate mai ales de perturbarile meteorologice severe.
„Meteorologii si fizicienii stiu de mult timp ca furtunile care produc tornade genereaza emisii puternice de infrasunete, care calatoresc mii de kilometri, avand frecvente la care pasarile sunt cele mai sensibile”, a declarat Streby.
Oamenii de stiinta au aratat, de asemenea, ca pasarile care urmeaza tot timpul aceleasi rute de migratie anuala pot efectua, uneori, si deplasari in afara perioadelor de migrare, cand este necesar.
Acest simt cu care sunt dotate pasarile este o calitate utila supravietuirii in fata incalzirii climatice care va duce la o crestere a intensitatii si frecventei furtunilor si tornadelor, mai spun savantii.
„Acest lucru inseamna ca, in ceea ce priveste incalzirea climatica, pasarile ar trebui sa faca fata mai bine conditiilor prezise”, a concluzionat Henry Streby.
Sursa: ecomagazin.ro