Păsările prezic vremea datorită sensibilității la presiune
Un grup de cercetători de la Universitatea din Western Ontario a găsit o modalitate de a determina timpul. Oamenii de știință au reușit să confirme ipoteza că păsările fac prognoza meteo datorită sensibilității ridicate la presiunea atmosferică.
Pentru a face acest lucru, într-un laborator ornitologic pentru facilitare avansată a cercetărilor aviare savanții canadieni au studiat viața păsărilor din familia Spizella pusilla și reacția lor la schimbarea artificială a presiunii în celule.
Din observațiile anterioare oamenii de știință au cunoscut că înainte de furtună păsările încearcă să se hrănească din plin și să-și completeze proviziile. În cazul în care vremea se așteaptă bună, pasările își curățau penele și făceau înviorări sub formă de salturi pe loc.
Oamenii de știință înainte de trezirea păsărilor reduceau în mod artificial nivelul de presiune în încăperi în care au fost ținute păsările și ele, parcă simțind apropierea intemperii, imediat se năpusteau asupra hranei, evitând procedurile obișnuite de dimineață. În acele cazuri în care cercetătorii dimpotrivă ridicau nivelul de presiune, păsările nu-și schimbau obiceiurile lor și după trezire începeau procedurile de igienă și exerciții. Dacă oamenii de știință continuau să reducă temperatura, atunci păsările începeau pregătirile pentru migrațiune "în țările calde", care constă într-o serie de proceduri standarde; păsările procedau aidoma oamenilor care, atunci când vine vremea rece, imediat își cumpără încălțăminte la modă și cel mai important, caldă.
Această serie de experimente a permis ornitologilor să se convingă în cele din urmă că păsările prezic vremea datorită "barometrului" intern sensibil, care permite lor să simtă fluctuațiile de presiune atmosferică.