Pasionaţi de soare
Investiţiile în construcţia centralelor solare în Ucraina devin tot mai atractive.
Două conducte mari fumegînd ale centralei termice, situate la intrarea în oraşul Simferopol, sunt percepute ca un anacronism al secolului trecut. Mai ales, după ce mergeţi un pic mai departe – în zona Saki se deschide perspectiva centralei electrice solare, amplasate pe o suprafaţă impresionantă de 160 de hectare. Contrastul este izbitor: în loc de zgomotul producţiei industriale - stepă, vînt şi raze solare, care redau modulelor fotovoltaice din cadrul staţiunii "Ohotnikovo" o vedere cosmică. Anume aici, în stepa Crimeei,este situat parcul energetic, care după putere depăşeşte unica centralî termică în Crimeea. Pentru construcţia lui compania Activ Solar a cheltuit mai mult de 8 luni şi peste 240 de milioane de euro. Oare merită?
Vînătorii după soare
Volumul producţiei de energie solară în lume creşte tot mai repede. Numai în ultimul sfert de secol puterea staţiunilor fotovoltaice (PV) a crescut aproape cu două mii de ori – de la modeştii 21 MW în 1985 pînă la 40 GW în 2010. Potrivit Asociaţiei Europene a Industriei Fotovoltaice (EPIA), aceste staţiuni produc aproximativ 50 TW/h de electricitate pe an. Cel mai reuşit pentru industrie a fost anul trecut, cînd în urma finalizării unui număr de proiecte cu o capacitate instalată de peste 80 MW, capacitatea totală a staţiunilor fotovoltaice din lume s-a dublat comparativ cu 2009. Cea mai eficientă a fost Germania, care a crescut capacitatea sa cu 7.45 GW şi care posedă aproape jumătate din toate panourile solare instalate din lume. Succesul Germaniei se explică prin faptul că ţara a fost una dintre primele care a lansat un program federal pentru a sprijini masiv energia alternativă. Legea "Cu privire la energia regenerabilă" în această ţară a intrat în vigoare în 2000. Ca rezultat, la începutul anului 2011, 17% din electricitate şi 8% din energie termică sunt generate în Germania pe bază de energie regenerabilă.
Odată cu creşterea numărului staţiunilor solare se ieftinesc şi panourile fotovoltaice - cea mai costisitoare parte a instalaţiilor solare fotovoltaice. Astfel, potrivit datelor companiei analitice Solarbuzz, preţul mediu de vînzare cu amănuntul al modulelor solare din lume a scăzut de la 5.5 $ / W la sfîrşitul anului 2001 pînă la 3.1 $ / W în iunie 2011. Puteţi cumpăra module şi mai ieftin - în funcţie de design şi materialele folosite, modulul va costa aproximativ 2 $/W.
Cu aceeaşi dinamică se reduce şi costul energiei electrice generate de energia solară. Dacă în 1976 acesta s-a ridicat la aproximativ 2 $ pentru un kilowatt/oră, acum de la 0.15 $ - la 0.50 $ pentru kW/h. Potrivit experţilor, la ritmul actual de inovare tehnologică, de reducere a preţurilor pentru materiale şi de creştere a capacităţilor instalate, costul electricităţii solare s-ar putea reduce cu 8% anual. Cu această rată peste opt ani costul va scădea în preţ la jumătate. Conform estimărilor Asociaţiei Europene a Industriei Fotovoltaice (EPIA), în 2020, costul energiei electrice generate de sisteme "solare" va scădea sub 0.10 euro pe kWh pentru instalaţiile industriale şi mai puţin de 0.15 euro pe kWh pentru instalaţiile în clădirile rezidenţiale.
Energia solară în Ucraina
Introducerea tarifului "verde" a fost un stimul puternic pentru dezvoltarea energiei solare industriale în Ucraina. În prezent, Ucraina are cinci staţiuni fotovoltaice, care lucrează conform tarifelor "verzi": trei în Crimeea şi două - în regiunea Viniţa. "Crimeea este o regiune favorabilă pentru dezvoltarea energiei solare. Ea are cel mai înalt nivel de iradiere în Ucraina: aproximativ 1.400 de kWh pe an pe metru pătrat (pentru comparaţie, la Kiev, cifra constituie 1040 kWh pe an). Dacă vom converti această sumă de energie în echivalent de petrol, atunci putem spune că precipitaţiile anuale de petrol au fost de aproximativ 10 centimetri", - compară Victor Rezţov, directorul Secţiei pentru Energie Solară în cadrul Institutului de Energie Regenerabilă al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei.
"Este important ca Crimeea, mai mult decît alte regiuni din Ucraina, are nevoie de noi capacităţi de producţie. O cerere deosebit de ridicată pentru energie electrică, este vara, cauzată de afluxul turiştilor şi utilizarea intensivă a aerului condiţionat, - explică managerul proiectului pentru centrale electrice solare în Ucraina la compania Activ Solar, Eugeniu Variaghin. Compania a construit deja trei staţiuni cu o capacitate totală de 147.5 MW, cea mai mare capacitate este concentrată la staţiune nouă pusă in funcţiune lîngă satul Ohotnikovo - 80 MW. Această centrală a devenit cel mai mare parc solar din Europa Centrală şi de Est. După cum a relatat Variaghin, în întreaga perioadă (de la data de racordare la reţea pe 6 noiembrie 2011), parcul solar "Ohotnikovo" a produs 12.4 milioane de kilowaţi-ore de energie electrică "curată". Conform estimărilor Agenţiei specializate Cleandex, astăzi Activ Solar este unicul investitor, care construieşte în Ucraina staţiuni cu o putere mai mare de 5 MW. Majoritatea investitorilor urmăresc tactica conservatoare, care furnizează o conexiune la tariful "verde" a proiectului-pilot de o capacitate de 30-50 kW, cu o extindere ulterioară a producţiei industriale, se spune în raportul companiei.
Această cale este urmată de companii care dezvoltă energia solară în regiunea Viniţa. De exemplu, compania "Energoinvest" a dat în funcţiune a doua etapă a centralei electrice solare cu o capacitate de 321.5 kW în regiunea Viniţa, a raportat preşedintele "Energoinvest", Vladimir Jitnik. La momentul actual la staţiune sunt instalate 2432 de panouri cu o capacitate totală de 571.5 kW, care va permite să se salveze 1039 de tone de cărbune sau de 627 de mii de metri cubi de gaze naturale pe an. Volumul investiţiilor în construcţia primei etape şi a doua etapă a constituit 15,2 ml de grivne. Compania intenţionează să crească capacitatea centralei pînă la 1.786 MW pînă la sfîrşitul anului 2013. Investiţia totală se va ridica la 60 ml de grivne. Mai devreme, în aceeaşi regiune Viniţa compania "Vinniţaenergoservis" a dat în exploatare o staţie cu o capacitate de 35kW, costul total al proiectului este 1.15 milioane de dolari SUA.
Investiţii în proiecte interne, conform estimărilor experţilor, pot fi recuperate în viitorul apropiat. "În cadrul proiectelor scopul principal este construcţia centralelor solare, utilizînd finanţarea creditară, titularul proiectului poate conta pe o rentabilitate a investiţiilor în termen de trei pînă la patru ani cu IRR de circa 25-30%", - spune Dmitry Lukomski, directorul secţiei pentru dezvoltarea afacerilor companiei Rentehno. Energeticienii optează pentru cifre de şase-opt ani. Profitul este asigurat datorită tarifelor verzi mari (de exemplu, pentru parcul solar "Ohotnikovo" tariful este stabilit în mărime de 5.06 grivne/ kW), precum şi costurilor reduse de producţie. În plus, producţia energiei electrice curate face posibilă comercializarea coeficientului de carbon în cadrul Protocolului de la Kyoto. Aceeaşi centrală "Ohotnikovo" reduce emisiile de carbon cu 80 de mii de tone pe an. Odată cu dezvoltarea producţiei celulelor solare, costurile pentru construcţia staţiilor sunt în scădere şi astăzi în Ucraina acestea sunt de 2,5 euro / W. În acest sens, pe piaţă sunt în curînd aşteptaţi şi alţi investitori care ar aduce capacitatea totală de producţie solară în Ucraina, pînă la 450-500 MW pînă în 2015.
Sursa: ekopower.ru