Pătlagina – remediu pentru un șir de boli
Pătlagina este una dintre plantele medicinale străvechi. Ea era cunoscută în China, Grecia și Roma Antică, această plantă era înalt apreciată de către medicii persieni și arabi.
Denumirea latină a plantei provine de la cuvintele „talpă” și „a mișca”, deoarece frunzele seamănă cu o urmă de picior. Aceeași particularitate a fost observată și de indienii din America, numind-o „urma omului alb”.
În medicina populară și tradițională se folosesc frunzele de pătlagină mare (Plantago major). Preparatele din pătlagină au proprietăți tămăduitoare, coagulante.
Gastrita, enterita, colita și ulcerul stomacal:
Peste 2 linguri de pătlagină se toarnă 500 ml de apă clocotită, se ține la foc mic 5-10 minute. Se infuzează jumătate de oră. Se bea căte 1/3 pahare de 3 ori pe zi pînă la ameliorarea stării.
Tuse, răgușeală, răceală:
La 1 linguriță de frunze se adaugă 1 pahar de apă clocotită, se infuzează 20-30 minute, se bea în timpul zilei.
În cazul rănilor care nu se prind:
Frunzele uscate se fărîmă în praf cu 2-3 picături de ulei vegetal și se adaugă în proporție de 1:9. Se aplică pînă la însănătoșire.
Sstomatită, paradontoză:
Peste 1 lingură de frunze se toarnă 1 pahar de apă clocotită, se infuzează și se strecoară.
În profilaxia ateroscleroză, întărirea sistemului vaselor sanguine:
1 lingură de frunzi și peste ele se toarnă 1 pahar de apă clocotită, se infuzează 20-30 minute/ Se bea în timpul zilei. Cura – o lună.