Patru dintre minunile luminii: aurora boreală, curcubeul, răsăritul şi apusul (+Foto)
Curcubeul
Cele două condiţii care fac posibilă apariţia curcubeului sunt picăturile de apă din atmosferă şi lumina Soarelui. Curcubeul, un fenomen optic și meteorologic, se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina Soarelui se reflectă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori, curcubeul se observă după ploaie, când Soarele se ascunde de orizont. Nu încercaţi să aflaţi unde este capătul curcubeului, deoarece acesta se deplasează în acelaşi timp cu cel care-l urmăreşte.
Aurora boreală
Acest fenomen natural luminos rezultă în urma coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosferă cu particulele electromagnetice provenite din Soare. Aurorele boreale au cel mai adesea o culoare galben-verzui, dar pot fi zărite şi aurore roşii sau chiar de culoare mov. Legătura dintre aurorele boreale şi activitatea Soarelui a fost bănuită de astronomi din 1880. Cercetări ştiinţifice din 1950, demonstrează că electronii şi protonii din lumina solară sunt proiectaţi cu viteze foarte mari spre Terra prin intermediul aşa numitelor „vânturi solare”.
Lumina Soarelui îşi schimbă culoarea atunci când Soarele răsare, dar şi atunci când apune. Acest fenomen se explică prin faptul că razele solare traversează mai multe straturi atmosferice, în timpul răsăritului şi al apusului. Ziua, astrul străbate doar un singur strat atmosferic, ceea ce face ca lumina să rămână galbenă de dimineaţa până seara.
Sursa: green-report.ro