ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pavlopetri – un vechi oraş scufundat în mare (+Video)
Un oraş prospera acum 4.000 de ani pe coasta Greciei, însă din cauze necunoscute pînă astăzi s-a scufundat în mare. Acum o echipă de arheologi a realizat o reconstituire digitală a vechiului oraş Pavlopetri, aflat pe fundul Mării Mediterane, transmite foxnews.com.

 

Case cu gradini, rufe uscate în curţi, ziduri şi străzi construite cu pricepere - acesta este pulsul vieţii din oraşul Pavlopetri. Geo-arheologul marin Nic Flemming a declarat: "Descoperirea ceramicii neolitice este incredibilă! Aceasta înseamnă că avem de-a face cu un oraş port care poate avea 5000-6000 de ani, în care se desfăşoară o activitate comercială, bunurile şi epavele din apropiere prezentînd unele din primele zile ale schimburilor comerciale maritime din Marea Mediterană". 

Pavlopetri a devenit primul oraş subacvatic, care are o hartă digitală şi care a fost înregistrat în trei dimensiuni şi apoi readus la viaţă, cu ajutorul graficii de calculator.

Rezultatul arată cît de multe lucruri are în comun acesta cu oraşele-port de astăzi - Liverpool, Londra, New York, San Francisco, Tokyo sau Shanghai - în ciuda faptului că zilele sale de glorie au fost acum 5.000 de ani.

Doar în largul coastelor continentale ale Greciei se află cel mai vechi oraş scufundat din lume. Un oras, care a prosperat mii de ani, perioada cînd se năştea civilizaţia occidentală.

O echipă de experti internaţionali, care a folosit cea mai nouă tehnologie, a investigat situl şi a încercat să reconstituie oraşul Pavlopetri de pe fundul mării, pentru a afla secretele acestuia.

Echipa condusă de arheologul Jon Henderson a utilizat mijloace tehnice de ultimă oră pentru a descoperi vechile secrete ale complexului de străzi şi de cladiri, care se află la mai puţin de cinci metri, sub suprafaţa apei.

Jon Henderson conduce acest proiect, în colaborare cu o echipă de la Ministerul Culturii din Grecia si Nicholas Flemming, omul care a descoperit Pavlopetri în anul 1967. Locul de pe fundul mării este presărat cu mii de fragmente, fiecare dintre ele putînd da indicii despre viaţa de zi cu zi a oamenilor din Pavlopetri.

"Ceea ce avem aici este ceva care este cu două sau chiar trei mii ani mai în vîrstă decît majoritatea oraşelor scufundate, care au fost studiate", a declarat Flemming: "Şi este complet. Avem planul aproape complet al oraşului, principalele străzi şi toate clădirile. Putem studia modul în care a fost utilizat ca port, unde au venit navele şi modul în care a fost gestionat comerţul."

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Sâmbătă, 10 martie 2012
Vizualizări: 2957

Citiţi de asemenea

Chiar înainte de era noastră, intestinul era considerat un organ important care era comparat cu porțile paradisului sau ...
932
În lumea noastră a devenit cu un mister mai puțin. În jungla din Cambodgia a fost găsit un oraș antic, cu numele de Mahe...
314
De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
431
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
342