ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pe Jupiter şi Saturn plouă cu diamante
 

Saturn, Jupiter, Uranus şi Neptun ar putea fi adevărate mine de diamante. Atmosferele celor patru planete oferă condiţii perfecte pentru formarea pietrelor preţioase, afirmă Mona Delitsky şi Kevin Baines, doi oameni de ştiinţă americani.

Afirmaţia a fost făcută miercuri în cadrul unei conferinţe a Diviziei pentru Ştiinţe Planetare a Societăţii Astronomice Americane. Ipoteza vine în urma unor calcule făcute de oamenii de ştiinţă, care sînt convinşi că au dreptate. "Diamantele ar fi ca cele de aici, doar că ceva mai dense" spune Delitsky.

Datele sînt însă pur teoretice, deoarece nu au fost detectate, fotografiate sau colectate diamante. Totul a plecat de la nişte presupuse acumulări de carbon, care, dacă s-ar scufunda în adîncurile planetelor, ar putea da naştere la diamante.

Colegii lor de breaslă au primit cu interes informaţiile, însă şi cu o consistentă doză de scepticism. "Dacă sînt diamante, ar fi de dimensiunile gheţarilor de aici. Astfel de structuri ar cădea în interiorul planetei, secînd straturile superioare de carbon, ceea ce nu este cazul" afirmă Tristan Guillot, cercetător planetar la Observatorul Coasta de Azur din Franţa, citat de CNN.

Peter Read, profesor de fizică la Oxford, consideră varianta ca fiind "plauzibilă", însă pietrele preţioase ar fi diferite de cele de pe Terra. Mai degrabă ar exista nori denşi, cu o concentraţie mare din materia care formează diamantele. "Sînt probabil metode mai simple şi mai ieftine de a obţine diamante, decît să mergem pe Uranus şi Neptun" a mai spus Read.

Mai multe informaţii despre Jupier şi Saturn vom obţine în anii următori, atunci cînd sînt programate să ajungă două nave care vor analiza compoziţiile planetelor. Chiar dacă nu vor putea identifica diamante, se crede că vor putea furniza informaţii preţioase despre zonele cu densitate diferită, acolo unde se crede că ar putea fi pietrele preţioase. 

Sursa

Marţi, 14 octombrie 2014
Vizualizări: 1923

Citiţi de asemenea

Maimuța Haplorhini este un mamifer din subordinul primatelor.Maimuțele Haplorhini au un nas uscat și un simț mai puțin d...
188
Din clasa întîi orice copil începe să învețe formule fără sfîrșit, reguli, și excepții la la diferite materii — de la ma...
284
Există un obicei foarte bun...Un obicei vechi de mulți uitat...Obiceiul de a începe ziua cu contemplarea frumuseții...De...
300
Atracția pentru dulciuri o are majoritatea oamenilor. Dar cît de inofensiv este zahărul? Majoritatea dintre noi consum...
373