ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pe Jupiter şi Saturn plouă cu diamante
 

Saturn, Jupiter, Uranus şi Neptun ar putea fi adevărate mine de diamante. Atmosferele celor patru planete oferă condiţii perfecte pentru formarea pietrelor preţioase, afirmă Mona Delitsky şi Kevin Baines, doi oameni de ştiinţă americani.

Afirmaţia a fost făcută miercuri în cadrul unei conferinţe a Diviziei pentru Ştiinţe Planetare a Societăţii Astronomice Americane. Ipoteza vine în urma unor calcule făcute de oamenii de ştiinţă, care sînt convinşi că au dreptate. "Diamantele ar fi ca cele de aici, doar că ceva mai dense" spune Delitsky.

Datele sînt însă pur teoretice, deoarece nu au fost detectate, fotografiate sau colectate diamante. Totul a plecat de la nişte presupuse acumulări de carbon, care, dacă s-ar scufunda în adîncurile planetelor, ar putea da naştere la diamante.

Colegii lor de breaslă au primit cu interes informaţiile, însă şi cu o consistentă doză de scepticism. "Dacă sînt diamante, ar fi de dimensiunile gheţarilor de aici. Astfel de structuri ar cădea în interiorul planetei, secînd straturile superioare de carbon, ceea ce nu este cazul" afirmă Tristan Guillot, cercetător planetar la Observatorul Coasta de Azur din Franţa, citat de CNN.

Peter Read, profesor de fizică la Oxford, consideră varianta ca fiind "plauzibilă", însă pietrele preţioase ar fi diferite de cele de pe Terra. Mai degrabă ar exista nori denşi, cu o concentraţie mare din materia care formează diamantele. "Sînt probabil metode mai simple şi mai ieftine de a obţine diamante, decît să mergem pe Uranus şi Neptun" a mai spus Read.

Mai multe informaţii despre Jupier şi Saturn vom obţine în anii următori, atunci cînd sînt programate să ajungă două nave care vor analiza compoziţiile planetelor. Chiar dacă nu vor putea identifica diamante, se crede că vor putea furniza informaţii preţioase despre zonele cu densitate diferită, acolo unde se crede că ar putea fi pietrele preţioase. 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 14 octombrie 2014 16:47
Vizualizări: 2694

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
142
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
126
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
180
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
117