ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pe Marte s-a descoperit „apă grea” 


 

Robotul Curiosity trimis de NASA pe Marte a descoperit primele urme ale existenţei apei pe Planeta Roşie. Potrivit Inquisitr.com, care citează National Greographic News, Roverul Curiosity a găsit în Craterul Gale din zona denumita Yellowknife Bay roci cu striaţii ce indică faptul că odată în acel loc exista apa.

 

În plus, Roverul a descoperit şi alte tipuri de materiale care ar fi putut să se producă numai în cazul existenţei apei în zonă.

John Grotzinger de la Institutul de Tehnologie din Pasadena, a declarat că "oriunde căutăm, găsim striaţii de acest gen în roci. Aceste "vene" arată că în trecut pe acolo a circulat apa".

Analiza mostrelor de sol marţian a permis oamenilor de ştiinţă să tragă concluzia că apa descoperită pe Planeta Roşie este „mai grea” decît cea terestră. Ea conţine mai mult deuteriu, izotrop al hidrogenului, care are neutron în plus.

În conformitate cu datele obţinute, deuteriul se întîlneşte în apa marţiană într-o cantitate de 5 ori mai mare decît pe Terra. În plus, în mostrele de sol s-au depistat compuşi obişnuiţi pentru noi. Pe suprafaţa Marte se pot găsi particule de vapori de apă, dioxid de carbon, oxigen şi dioxid de sulf.

 

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

 

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 22 ianuarie 2013 9:31
Vizualizări: 1922

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
80
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
82
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
87
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
81