ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pe Marte s-a descoperit „apă grea” 


 

Robotul Curiosity trimis de NASA pe Marte a descoperit primele urme ale existenţei apei pe Planeta Roşie. Potrivit Inquisitr.com, care citează National Greographic News, Roverul Curiosity a găsit în Craterul Gale din zona denumita Yellowknife Bay roci cu striaţii ce indică faptul că odată în acel loc exista apa.

 

În plus, Roverul a descoperit şi alte tipuri de materiale care ar fi putut să se producă numai în cazul existenţei apei în zonă.

John Grotzinger de la Institutul de Tehnologie din Pasadena, a declarat că "oriunde căutăm, găsim striaţii de acest gen în roci. Aceste "vene" arată că în trecut pe acolo a circulat apa".

Analiza mostrelor de sol marţian a permis oamenilor de ştiinţă să tragă concluzia că apa descoperită pe Planeta Roşie este „mai grea” decît cea terestră. Ea conţine mai mult deuteriu, izotrop al hidrogenului, care are neutron în plus.

În conformitate cu datele obţinute, deuteriul se întîlneşte în apa marţiană într-o cantitate de 5 ori mai mare decît pe Terra. În plus, în mostrele de sol s-au depistat compuşi obişnuiţi pentru noi. Pe suprafaţa Marte se pot găsi particule de vapori de apă, dioxid de carbon, oxigen şi dioxid de sulf.

 

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

 

 

Marţi, 22 ianuarie 2013
Vizualizări: 1633

Citiţi de asemenea

Stațiile de încărcare pentru mașini nu sunt atît de uimitoare în zilele noastre.Dar ce e de făcut cu bicicletele electri...
36
Ai auzit de un astfel de fenomen ca "Furtună murdară"?Așa se numește fenomenul, cu formarea de fulgere în norul de cenuș...
43
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
30
Oamenii merg de obicei în natură, ca la odihnă.Eu credeam că viața în natură trebuie să fie o stare permanentă a omului....
64