Pelicula transparentă solară va transforma ferestre în baterii solare
Pelicula transparentă solară va transforma ferestre în baterii solare
Ferestrele lasă să treacă lumina în casă şi cu ea - căldura soarelui. Există mai multe tehnologii de control pasiv al luminii, obţinute din ferestre, pentru a reduce sau a creşte volumul de căldură primită. Dar această căldură este, de fapt, energia care, teoretic, poate fi convertită în electricitate. Oamenii de ştiinţă din Departamentul Energetic SUA au dezvoltat o peliculă solară transparentă, care va permite de a transforma ferestre în generatoare de curent electric.
În mod evident, pentru a maximiza utilizarea efectivă a energiei solare, colectoarele ar trebui să fie situate în zonele de contact direct cu lumina soarelui. Până acum, se considerau potrivite acoperişurile. Dezvoltarea nouă va extinde utilizarea tehnologiei solare încă pe suprafaţa ferestrelor.
Dezvoltarea comună a oamenilor de ştiinţă din laboratoare naţionale Brookhaven şi Los Alamos prezintă o peliculă transparentă subţire, care poate absorbi lumina şi genera o rezervă de energie. Materialul descris în revista "Chemistry of Materials" ar putea fi utilizat pentru a crea panouri solare transparente sau chiar ferestre care absorb energia solară şi generează electricitate.
Noul material este format din semiconductoare polimeri cu adaosul de fullerene - molecule compuse din şase atomi de carbon. Într-o conformitate exactă cu condiţiile procesului tehnologic materialul se structurează independent, creând pe un spaţiu relativ mare (mai multe milimetri) un model repetat din celule hexagonale de dimensiuni microni (structura, iniţial specifică pentru fullerene).
Fizicianul şi chimistul din Centrul nanomaterialelor funcţionale din Brookhaven (CFN), Mircea Cotlet, a declarat că astfel de pelicule subţire hexagonale sunt formate din polimeri convenţionali, cum ar fi polistiren, dar materialul în cauză pentru prima dată combină semiconductori şi fullerene, care îi redau capacitatea de a absorbi lumina, genera eficient şi separa rezervele electrice".
În plus, materialul rămâne practic transparent, pentru că la adăugarea fullerenelor lanţuri din polimer se aliniază de-a lungul marginii de hexagoane microni, iar în centru stratul lor rămâne liber şi foarte subţire. După cum a explicat Cotlet, marginile mai groase ale hexagoanelor absorb puternic lumina şi pot contribui la conducerea energiei electrice, în timp ce partea centrală este destul de transparentă, şi, prin urmare, absoarbe foarte puţină lumină.
"La structurarea pe scară largă, combinaţia acestor caracteristici va face posibilă aplicarea în practică a tehnologiei, de exemplu, pentru a crea geamuri solare cu o putere generatoare, panouri transparente solare sau noi tipuri de display-uri," - a declarat Zhihua Xu, savant în domeniul materialelor din CFN.
"Munca noastră a permis să înţelegem mai profund proprietăţile optice ale structurii celulare. Următorul pas - utilizarea acestor pelicule subţiri pentru fabricarea celulelor solare transparente, flexibile şi ecologice, precum şi altor dispozitive", - a concluzionat Mircea Cotlet.
Autor: NataKon