ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pentru cine poate fi dăunător ceaiul verde, peștele și uleiul de măsline




 

Ne-am obişnuit să atribuim unor produse proprietăţi miraculoase şi diferite studii ale oamenilor de ştiinţă britanici deseori ne amintesc de ele. Dar, uneori, savanţii vorbesc nu numai despre beneficii. Iar, nutriţioniştii avertizează ca unele dintre "cele mai bune pentru sănătate produse " pot fi, uneori, nu atât de utile. 

 

1. Ceai verde

Pro: conţine polyphenoloxidasa, o substanță, un antioxidant care împiedică radicalilor liberi să deterioreze celulele și previne inflamarea vaselor sanguine. Într-adevăr, este un produs foarte util. Studiile au arătat că efectul curativ al ceaiului verde poate deveni vizibil, dacă veţi consuma cel puțin 6-10 ceşti de ceai pe zi.

Contra: studiile efectuate în cadrul Centrului de Cercetare John Innes de la Universitatea din Murcia (Spania), au arătat că ceaiul verde împiedică absorbţia acidului folic necesar pentru dezvoltarea normală a fătului și prin urmare crește riscul defectelor congenitale la nou-născut, dacă femeia foloseşte această băutură în timpul concepţiei sau în timpul sarcinii. Pericolul apare chiar la utilizarea a doar 2-3 ceşti de ceai pe zi.

Şi cercetătorii de la Universitatea de Stat din New Jersey, au constatat că dozele prea mari de ceai verde pot afecta ficatul şi rinichii. La utilizarea intensivă a băuturii revigoratoare, în organism creste cantitatea de polifenoli care provoacă schimbări nefavorabile în ficat. Totodată, doza la care consumul de ceai verde devine periculos, constituie doar două ceşti europene pe zi ...

 

2. Pește

Pro: conţine acizi graşi polinesăturaţi omega-3, care încetinesc progresia aterosclerozei şi reduc riscul atacului de cord. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm peşte cel puțin de câteva ori pe săptămână. Sau să administrăm capsule cu ulei de pește. În plus, peștele conține o mulțime de minerale utile. În special, iod, contribuind la reducerea colesterolului şi mangan - la formarea insulinei care scade nivelul zahărului în sânge.

Contra: pește mai conține și mercur. Și cantitatea lui în peşte, din păcate, creşte din an în an cu nivelul poluării oceanelor. Un studiu amplu cu participarea a trei mii de bărbați, efectuat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină la Universitatea din Anglia de Est, a arătat o creștere a mortalității printre persoanele care administrează capsule cu ulei de pește. Potrivit celor mai recente date, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să arate beneficiul utilizării acizilor grași omega-3. În plus, în caz de probleme cu pancreasul, acestea sunt dăunătoare, iar o supradoză poate cauza probleme grave cu glandele suprarenale

 

3. Afine (Vaccinium uliginosum) și rodia

Pro: aceste două produse foarte utile au proprietăţi antioxidante înalte, protejând creierului şi reducând riscul arterelor înfundate, apariției aterosclerozei. Sucul de afine este util în anemie, cistită, leucoplazie și ca substanţă sedativă.

Sucul de rodie se recomandă persoanelor cu epuizare, anemie, ateroscleroză, infecții respiratorii, astm şi angina pectorală.

Contra: afinele care cresc lângă arbuștii de rhododendron în mlaștină (Lédum palústre) pot "absorbi" și acumula ulei esențial toxic de rhododendron, care provoacă dureri de cap severe, greață și vomă.

Sucul de rodie este absolut contraindicat în ulcerul gastric și gastrita cu aciditate mare de suc gastric. Acesta poate fi băut doar diluat cu apă sau acizii conținuţi în el nu numai că vor irita stomacul, dar şi pot, de asemenea, descompune smalţul dinţilor. În plus, el are proprietății de fixare și de aceea este contraindicat persoanelor care au probleme cu sistemul digestiv.

 

4. Ulei de măsline

Pro: În afară de un număr mare de antioxidanţi, uleiul de măsline are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului în sânge și protejează oamenii de riscul apariţiei aterosclerozei. Uleiul de măsline de presiune rece, prima extracție, este considerat cel mai util dintre toate uleiurile.

Contra: o lingura de ulei de măsline, cu toate beneficiile sale, conține 170 de calorii şi atunci când uleiul este utilizat în cantități mari (de multe ori se recomandă să consumaţi zilnic cel puțin 100 de grame), ușor puteţi adăuga kilograme suplimentare. În plus, este util doar uleiul presat la rece, iar așa-numitul "aruch", care se obține prin încălzirea cojilor, este absolut interzis, deoarece conține substanțe cancerigene dăunătoare, cum ar fi benzopiren, din care cauză în Europa, uleiul "aruch" este interzis.

 

5. Nuci, migdale, nici de cedru, etc.

Pro: Ele ajuta la limitarea consumului de zahăr și a colesterolului, sunt recomandate pentru boli de inima şi inflamaţie, conţin antioxidanţi şi acizii grași omega-3. Nucile sunt utile pentru combaterea anemiei, deoarece acestea conțin compușii de fier și de cobalt.

Contra: nucile sunt dăunătoare la tuse, bronșită, guturale respiratorii, dureri de gât, diateză, urticarie, eczeme, psoriazis şi neurodermatită. Nu sunt potrivite pentru gastrită, colită, enterocolită, ulcere gastrice și duodenale. Consumul surplus de nuci poate provoca dureri de cap, vărsături sau chiar intoxicaţii. Toate nucile au un conţinut înalt de proteine, grăsimi, așa că sunt bogate în calorii. În plus, nucile sunt supuse bolilor fungicide care pot duce la creșterea substanțelor toxice dăunătoare pentru oameni, sunt adesea purtători de larve de insecte periculoase, cum ar fi gândacul Trogoderma granarium Everts. Nucile mai sunt un alergen puternic, aşa că folosiţi-le cu atenție, puţin, mai ales prima dată.

 

6. Cerealele integrale - ovăz, grâu, orz

Pro: Aceste cereale ajută la stabilizarea nivelului de zahar din sânge şi îmbunătăţesc funcționarea vaselor sanguine, reduc riscului apariţiei inflamațiilor. Cerealele integrale conțin un număr mare de fibre. Aceste cereale sunt compuse din trei părți principale - tărâțe, germeni și endosperm. Făina prelucrată se curăţă de tărâțe și germeni, cu care dispar fibrele şi alţi nutrienţi.

Contra: supra-abundența fibrelor vegetale are un efect nociv asupra microflorei intestinale și nu se recomandă persoanelor cu ulcer gastric în formă deschisă. Unele soiuri de cereale integrale pot fi dăunătoare pentru persoanele care au dificultăți digestive, deoarece sunt greu digerate, iar la oamenii în vârstă, prea multe fibre pot provoca balonare sau stomacul deranjat.

 

7. Struguri roșii

Pro: struguri roşii, datorită conținutului înalt de antioxidanţi şi polifenoli, ajută la îmbunătățirea componenţei sângelui și creșterea nivelului de hemoglobină, au un efect benefic asupra inimii prin prevenirea cheagurilor de sânge. În plus, strugurii au un efect antioxidant, anti-tumoral și anti-inflamatoriu.

Contra: polifenoli și taninuri prezenţi în strugurii roşii, pot provoca migrenă, de la care nu este nici o salvare, iar poluări pe membrană sunt drojdii și mucegaiuri, substanțe dăunătoare formate din aerul poluat, iar reziduurilor de pesticide sunt şi mai periculoase.

 

8. Usturoiul şi ceapa

Pro: compuși ai sulfului protejează împotriva bolilor de inima şi unele tipuri de cancer. Proprietăți bactericide ale acestor plante ajută în tratamentul infecțiilor și protejează de răceli.

Contra: studiile recente au arătat că usturoiul şi ceapa nu reduc nivelul de colesterol rău din organism și, prin urmare, nu previn bolile de inima. Însă cauzează iritarea, arsuri la stomac şi sperie cu mirosul caracteristic puternic. Usturoiul şi ceapa nu sunt recomandate persoanelor cu ulcere gastrice și duodenale, gastrita acută sau exacerbarea gastritei cronice, boli inflamatorii renale. În plus, este periculos să consumaţi usturoi cu aspirină sau orice alt anticoagulant, deoarece acesta subțiază sângele.

 

9. Broccoli

Pro: conţine substanţe care ajută la prevenirea cancerului și întăresc memoria.

Contra: la persoane cu aciditate ridicată și boli pancreatice poate provoca balonare şi crampe.

 

10.Tomate

Pro: conţin licopen, un antioxidant puternic care stimulează sistemului imunitar și protejează organismul de anumite tipuri de cancer, mai ales de prostată.

Contra: roşiile sunt bogate în calciu și absolut contraindicate persoanelor în vârstă, precum și celor care au probleme cu articulaţiile. Deoarece consumul crescut de tomate şi al pastei de tomate, sosurilor, duce la acumularea calciului și depozitarea sărurilor, provoacă formarea pietrelor la rinichi, precum si contribuie la erodarea smalţului dinţilor. La persoanele cu colelitiază, acizii dăunători conţinuţi în tomate pot provoca spasmul vezicii biliare.

 

 

Sursa: kp.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 16 martie 2013 12:27
Vizualizări: 7486

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325