Pentru producerea energiei electrice oamenii de ştiinţă MIT dezvoltă celule fotovoltaice care nu au nevoie de lumina soarelui
Pentru producerea energiei electrice oamenii de ştiinţă MIT dezvoltă celule fotovoltaice care nu au nevoie de lumina soarelui
Recent oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au prezentat un nou sistem fotovoltaic, care generează energie electrică numai din căldură. Desigur, acest sistem va da un impuls necesar pentru dezvoltarea continuă a tehnologiilor de generare a energiei din surse regenerabile.
Noul sistem MIT nu are nevoie de lumina soarelui şi sursa de căldură poate fi oricare: combustibil din hidrocarburi, radioizotopi în descompunere sau orice altceva. În general, dacă există "căldură", acest sistem fotovoltaic o va folosi pentru a genera electricitate.
Baza acestui sistem este un material special, care are miliarde de gropi mici de nano-dimensiuni amplasate peste toată suprafaţa acestuia. Anume aceste "găuri" mici contribuie la transformarea căldurii în valuri de lumină de o anumită lungime, care apoi sunt absorbite de celule fotovoltaice pentru a genera electricitate. Astfel, eficienţa sistemului creşte de multe ori în comparaţie cu structurile similare care au fost dezvoltate anterior.
Oamenii de ştiinţă de la MIT au construit deja primul prototip al generatorului de putere de o mărime de un buton, care foloseşte această tehnologie specifică. A proiectat acest aparat, care a fost numit micro-generator TPV, Klāvs Jensen, profesor de inginerie chimică la MIT, generatorul a fost fabricat la laboratorul Microsystems Technology. Generatorul este alimentat cu gazul butan produs de micro-reactor, şi, după cum spun cercetătorii, durata funcţionării dispozitivului depăşeşte de trei ori durata exploatării bateriei litiu-ion de dimensiuni similare. Încărcarea aparatul se produce, de asemenea, aproape instantaneu.
În afară de generator, cercetătorii MIT au dezvoltat, de asemenea, un dispozitiv care utilizează căldura obţinută în urma dezintegrării radioactive. Potrivit acestora, dispozitivul poate produce energie electrică timp de 30 de ani, fără realimentare sau întreţinere. Astfel, acest dispozitiv ar putea schimba cardinal ideea despre călătorii de lungă durată, inclusiv în spaţiul cosmic.
Noul sistem fotovoltaic are, de asemenea, un mare potenţial de utilizare în nano-tehnologii, de exemplu, crearea dispozitivelor miniaturale, cum ar fi senzorii, smartphon-uri, laptop-uri, care vor avea un nivel ridicat de performanţă.