ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Perdele fonoabsorbante stând de straja liniştei



Perdele fonoabsorbante stând de straja liniştei

 

 

Perdele fonoabsorbante de la cercetătorii din Empa. Poluarea fonică ne afectează nu mai puţin decât poluarea aerului sau apei. În primul rând,  zgomotul este enervant. În al doilea rând, interferează comunicarea, reduce productivitatea muncii şi oboseşte până la deteriorarea stării de sănătate. De obicei, în încăperi (indiferent dacă sunt destinate pentru lucru sau comunicare, sau agrement), pentru a elimina zgomotul sunt utilizate suprafeţe fonoabsorbante. Reducerea reflecţiei sunetelor crează o linişte relativă. Cu toate acestea, materialele standarde „solide”, folosite în designul interior (cum ar fi sticla şi betonul), nu pot face faţă acestei funcţiuni. Ne putem izola de strada zgomotoasă cu draperii grele din catifea, dar cu sunete va dispărea şi lumina. Iar o ţesătură lejeră transparentă, din punct de vedere al confortului acustic, este complet inutilă. Cel puţin a fost până în prezent.

Combinaţia de lejeritate şi semi-transparenţă a materialului având proprietăţi de absorbţie fonică - este anume ceea ce lipsea într-un design modern al interiorului. Cercetătorii de la Empa(Laboratoarele Federale Elveţiene de testare şi cercetare a materialelor), împreună cu designerul de textile, Annette Douglas, şi angajaţii companiei pentru producerea mătăsii, Weisbrod-Zürrer AG, se pare, că a rezolvat această problemă. Perdelele fonoabsorbante dezvoltate abia au intrat pe piaţă, dar promit să devină foarte populare.

 

Perdele fonoabsorbante stând de straja liniştei


Ideea creării perdelelor, care ar absorbi excesul de sunete, fiind  în acelaşi timp lejere şi transparente, aparţine designerului de textile, Annette Douglas. Ea studiază de mai mulţi ani relaţia ţesutului cu sunetul, iar în 2005 a câştigat premiul Swiss Textile Design Award pentru proiect "Paravane acustice pentru birouri cu o planificare deschisă". În 2010, împreună cu cercetătorii din Biroul pentru controlul acustic / fonic Empa şi colaboratorii companiei de mătase Weisbrod Zürrer AG (cu sprijinul departamentului pentru îmbunătăţirea materialelor fibroase de la Empa), Annette a prezentat proiectul spre examinarea Comisiei pentru Tehnologii şi Inovări (Commission for Technology and Innnovation, CTI). Sarcina a fost dificilă, deoarece ţesăturile subţire şi transparente, de obicei, au caracteristici slabe de absorbţie fonică.

La început, ţesătura lejeră, acustic optimizată, a apărut sub forma unui model de calculator. Specialiştii în acustică de la Empa intenţionau să folosească caracteristicile acestei ţesături virtuale întru pregătirea unei "reţete pentru specialiştii în materiale, care le-ar ajuta în producerea ţesăturilor capabile să absorbe sunetele. În plus, ei au dezvoltat un model matematic pentru a ilustra structura microscopică a materialului şi compoziţia lui macroscopică. Bazându-se pe numeroase indice acustice la diferite probe (ţesute de angajaţii companiei Weisbrod-Zürrer), cercetătorii au fost capabili să îmbunătăţească treptat proprietăţile acustice ale ţesutului. Apoi, Annette Douglas a reuşit să "traducă" rezultatele studiilor în "limba" tehnologiilor textile. Ea a ales tipul de fire, care a dat ţesăturii caracteristicile necesare de inflamabilitate şi de transparenţă, apoi ea a calculat schema de întreţesere. Profesioniştii de la Weisbrod-Zürrer au finalizat activitatea, potrivind procesul de producţie complex, astfel ca perdelele fabricate industrial să aibă performanţe acustice necesare.

 

Perdele fonoabsorbante stând de straja liniştei



Coeficientul de absorbţie a sunetului este de 0,5 - 0.6 . Cu alte cuvinte, noul material este capabil să "atenueze" zgomotul de cinci ori mai eficient decât perdele transparente convenţionale (reflecţia sunetului în cameră se reduce cu 20%, comparativ cu 2-3% obişnuite). Kurt Eggensvailer, conducătorul Biroul pentru controlul acustic / fonic de la Empa, menţionează că "perdele noi absorb efectiv sunete, îmbunătăţind considerabil acustica în interior". Principiul lor de funcţionare constă în încetinirea mişcărilor (vibraţiilor) de aer din contul frecării materialului poros, care transformă energia acustică în căldură. Designul nu este mai prejos decât funcţionalitatea, creând o senzaţie de lejeritate şi aerisit.

 

Perdele fonoabsorbante stând de straja liniştei


Un avantaj suplimentar al materialului pentru perdele este transparenţa. Domeniul de aplicare potenţial variază de la birouri, saloane, restaurante şi hoteluri până la săli de conferinţă şi săli de clasă multifuncţionale. Existenţa unor astfel de perdele deseori devine un factor decisiv, care ajustează acustica interioară cu cerinţe şi standarde impuse.

Aspectul unui astfel de material pe piaţă promite să umple golul care a existat până în prezent. Cu toate acestea, cercetătorii deja acum determină interesul  pentru dezvoltare, ca fiind de „masă”.

 

 

Sursa: facepla.net cu link pe empa.ch

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 19 august 2011 12:30
Vizualizări: 8525

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
192
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
308
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
423
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
285