Perete solar
Perete solar
Vom spune că inovaţia nu a apărut ieri şi a câştigat deja un număr apreciativ de fani, precum şi o serie de premii de la diverse reviste şi organizaţii. Cu toate acestea, sistemul apare periodic în resursele dedicate tehnologiilor "verzi" şi noi nu putem trece pe alături: cu atât mai mult că sistemul lucrează foarte fin şi nu este prea costisitor în comparaţie cu sistemele tradiţionale de menţinere a temperaturii "corecte" în clădiri, şi este planificat destul de simplu.
Sistemul este destinat, în primul rând, clădirilor industriale şi birourilor de "calibru" mare şi mediu, dar este evident că nu va refuza să lucreze într-o cabana mare.
Sistemul este numit "Perete solar " (Solarwall) şi este produs de o companie transnaţională Conserval Engineering , cu sediul în Canada.
"Solar wall" este al doilea zid, instalat cu un decalaj de aproximativ câţiva centimetri peste zidul sudic al clădirii. Acest strat suplimentar reprezintă panouri subţiri din aluminiu sau oţel cu finisaj negru şi o mulţime de găuri mici peste toată suprafaţă.
Partea superioară a cavităţii formate între pereţii este conectată la ventilator care conduce aer din stradă în clădire.
În perioada de toamnă şi iarnă, când este soarele, plăcile negri ale peretelui solar se încălzesc considerabil. Aerul din exterior este atras în găuri, se încălzeşte între pereţii şi nimereşte în cameră.
Căldura internă a spaţiului încălzit nu este irosită şi ajută la încălzirea aerului proaspăt care intră în interior. Astfel se reduce substanţial energia necesară pentru încălzirea clădirii.
În vară, peretele negru al clădirii ajută la răcirea acesteia. Numai că clapele sunt comutate i aerul încălzit într-un perete fals este aruncat afară, iar fluxul ascendent contribuie la intrarea în clădire, prin alte canale, a aerului din exterior. Şi acelaşi perete împiedică faţada de sud a clădirii să se supraîncălzească. Astfel se reduce energia necesară pentru funcţionarea sistemului de climatizare.
Pereţii solari instalaţi în clădirile industriale ale firmelor Ford (sucursala din Canada) şi Bombardier, economisesc proprietarii lor mii de dolari pe an, iar planetei - tone de combustibil pentru centralele electrice.
Sursa: solar-ct.com