Pereţii verzi vii curăţă aerul? (+Foto)
Pereţii verzi vii curăţă aerul? (+Foto)
Acest zid viu de 68 metri pătraţi, situat în lobby-ul Embassy Suites din Chicago arată fascinant. Structura vegetală GSky este gestionată de sistemul de irigare eficient energetic controlat prin calculatoare. Designer şi manager al proiectului, Denise Eichmann spune: "Peretele viu este compus din 3840 de plante reprezentând şase specii diferite. Acest masiv verde asigură cu oxigen încăperile interioare aidoma 16 arbori de o înălţime de patru metri". Oare acest zid vegetal într-adevăr aduce o contribuţie reală la curăţarea aerului?
Conform caracteristicilor GSky, se pare că operatorul utilizează 220 de waţi de energie. Presupunând că acesta funcţionează tot timpul, el consumă aproximativ 5333 Kw pe zi. Furnizarea energiei electrice pentru oraşul Chicago este asigurată de electricitatea produsă prin arderea cărbunilor, care, la rândul său, produce peste un kilogram de dioxid de carbon emis în atmosferă pentru un kilowatt /oră. Astfel, energia electrică utilizată pentru menţinerea unui perete viu echivalează cu 5,6 kg de dioxid de carbon pe zi.
Managerul proiect Eichmann susţine că, volumul de aer proaspăt, echivalent cu 16 copaci ipotetici, nu este o frază goală. Totul se produce prin procesul de fotosinteza, atunci când plantele absorb dioxidul de carbon. Potrivit informaţiilor companiei Colorado Trees, un copac matur sănătos consumă 21,7 kg de CO2 pe an sau 59,6 grame pe zi, astfel încât "echivalentul a 16 arbori," înseamnă că acestea vor absorbi pe zi de cel puţin 775 de grame de dioxid de carbon.
Pereţii verzi sunt fascinanţi. Ei fac lobby-ul oricărui hotel, birou sau casă confortabil şi absoarb zgomotul şi substanţe poluante. Dar specialiştii de la compania Hilton spun: "Pereţii vii sunt o declaraţie vizuală puternică, care arată aportul hotelurilor Hilton din toată lumea în „înverzirea” tuturor brand-urilor".
Dar, în ciuda faptului că proprietarii cumpără energie curată şi instalează panouri solare pe acoperişuri, contribuţia în ecologie totuna rămâne incompletă. Ar fi dorit ca oamenii să înceteze promovarea pereţilor verzi ca un avantaj ecologic vital şi, pur şi simplu, să planteze aceşti 16 arbori în lobby-ul lor gigantic fără a efectua o analiză completă a ciclului de viaţă.
Potrivit arhitectul peisagist canadian Randy Sharp, pereţii verzi se împart în două varietăţi principale. Firma lui Sharp & Diamond, care a proiectat peretele verde în zona Vancouver de o suprafaţă de 50 de metri pătraţi cu module de polipropilenă, pline de flori sălbatice, ferigi şi un strat acoperitor. Expertul principal în construirea sistemelor de plantare cu tegument, Sharpe distinge faţade verzi, în care structurile de zăbrele sunt fixate pe pereţi şi decorate cu plantele agăţătoare şi căţărătoare, plantate în pământ sau plasate în containere speciale şi pereţii vii mai moderni, atunci când pe o plasă modulară sau panouri de perete într-un sol convenţional sau acoperăminte stratificate sunt postate plante vii. Astfel de ziduri sunt de obicei prevăzute cu sisteme de irigare şi asigurare cu substanţe nutritive pentru plante, de asemenea, fixate de clădire.
Oricum ar fi, introducerea maximă a florei în viaţa de rutină a locuitorilor din "jungla de piatră" oricărui oraş important din lume este un ajutor real pentru acest oraş şi locuitorii lui: de la confortul psihologic până la beneficii destul de pragmatice ca aerul curat şi reducerea cantităţii de CO2 în atmosferă. Şi dacă oamenii ar înceta să taie milioane de hectare de păduri în toată lumea - ar fi un progres real.
Sursa: zelife.ru