Perfect Tomate
Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate
Tomate - una dintre cele mai preferate legume. Ele cresc chiar şi cei care gradinari gradina complet abandonat în favoarea culturilor ornamentale. Crescători afisate peste 25 mii soiuri şi hibrizi de tomate de diferite mărimi, culori şi maturare pentru diferite regiuni. Cu toate acestea, să crească o recoltă bună de tomate poate nu toate şi nu întotdeauna. Există câteva secrete pentru o recoltă bogată de dulce şi roşii delicioase că agricultorii păstrează şi de a folosi timp de decenii.
Vă rugăm să selectaţi tipul corespunzător de tomate
Indeterminatnye sau hibrizii pletistye. Ei au de creştere nelimitată în înălţime, care a reziliat numai cu scăderea temperaturii (în banda de mijloc poate ajunge la 1,5-2 m, iar în sere - 2,5-3 m). Crescute ca un cordon: o tulpină unică (rar - în sau 3 tulpini 2) ataşat la un backup verticală mare (baston, linia de pescuit). Şi a treia rezultă două creste de la prima şi a doua noduri imediat deasupra perie primul rod. Toate împuşcă lateral (laterale) sunt eliminate, grefă trage apicale, atunci când se formează 3-5 (în câmp deschis) sau 4-7 (în seră) din ferme de fructe, care se formează pe tulpină principală, aproximativ la fiecare frunză 2-3. Fructe roşii pletistyh în lung şi chiar şi în timpul sezonului. Există mai multe varietăţi de tomate indeterminatnyh cu fructe de diferite culori, marimi si forme
hibrizi Poludeterminatnye tip de consum intermediar. cu muguri de înalt, care se încheie cu mănunchiuri de fructe
Determinatnye sau hibrizi arbust plante. Mult mai compact, cu multe laterale impusca scurt, care se încheie cu buchete de fructe. În determinatnyh roşii sunt eliminate numai lăstarii laterale de mai jos ovar primul. tomate Bush vag legat de o copie de rezervă scăzut sau crescut în containere şi coşuri suspendate ca-Downing cultura pieliţă. Fructe roşii în tufiş scurt, este o masa, în fapt, împreună cu bucsa întreg. În regiunile mai reci, cu o vară roşii Bush scurt poate fi de preferat pletistyh
Soiuri cu polenizare liberă vechi care au fost utilizate înainte de apariţia agriculturii intensive, începutul de hibridare omniprezente (50-IES al secolului XX.), Precum şi modificarea genetică, este acum din nou, devenind populare pe un val de nostalgie. Aceste plante sunt cultivate în familiile an după an, multiplicarea seminţelor colectate, şi ei nu-şi pierd caracteristicile lor genetice de multiplicare a seminţelor. Acest lucru nu este probabil cea mai buna si frumoasa in aparenta, dar "real" roşii, cu "naturale" aromă şi un gust ", cu bunica's Garden Variety" (nu e de mirare acestea sunt numite în limba engleză, ereditare familială - obiecte de familie)
Solului, plantare şi fertilizare
Pregătiţi solul pentru tomate, in toamna, adăugând cu generozitate de compost pentru gradina, zdrobit coji de ouă şi cenuşă. Tomate raspund bine la conţinut ridicat de materie organică, azot, potasiu şi, spre deosebire de majoritatea legumelor prefera alcalin uşor de reacţie a solului, cu 7.0 şi uşor de mai sus. cenuşă de lemn este alcalin şi conţine 5% potasiu.
răsaduri de tomate cultivate în primăvara anului va creşte mai rapid în sol încălzită. Înainte de transplantare, set uniform recuzită, la care sunt legate de tomate. răsaduri plantată, nu vă fie teamă să-i îngroape până la primele frunze (alungite prea butasi - până la al doilea şi al treilea, cu atenţie punerea stem într-un cerc în interiorul căminului de aterizare) & nbord, aceasta contribuie la consolidarea capacităţii sistemului radicular. La fiecare două săptămâni, fertiliza tomate plin de îngrăşământ organic lichid pentru legume, sau "ceai de compost" (lichid, format în timpul producţiei de compost). După formarea de fructe în primul rând, utilizarea de îngrăşăminte cu conţinut ridicat de potasiu: îngrăşăminte alge marine sau gata de tomate de la centrul de gradina.
De căldură, aer şi de iluminat
Libera circulaţie a aerului cald uscat în jurul tomate în curs de dezvoltare - una din condiţiile principale pentru cresterea lor si rezistenta la boli. Asiguraţi-vă că pentru a ventila sere sere şi în zilele fierbinţi, instalaţi fani. lumina directă a soarelui esenţiale pentru tomate în stadiul de flori, dar în timpul perioadei de înflorire, dezvoltarea şi căldură coacere devine mai important pentru plante soarele strălucitor. Ideal pentru dezvoltarea cu succes a tomatele sunt temperatura medie zilnic 16 - 28 grade. La temperaturi mai mici de creştere este încetinirea, iar la tomate mai mari încep să "arde"
De apă
Tomate ca un moderat, dar regulat de hidratare. umiditate excesivă duce la un gust apos de tomate, casarea şi cădere de fructe, precum şi la boli fungice. Inadecvate sau inegale umectare uscare sol - de cracare de tomate şi putregaiul vertex. Când udare este important pentru a evita obţinerea de apă de pe trunchi, frunze şi fructe de plante - contribuie la dezvoltarea de ciuperci. Prelinge Sisteme de irigaţii - umiditate Solul ideal, care sunt cultivate roşii. Irigare regulă generală - mai puţin frecvente, dar mai abundente
Tăiere
Tăierea corectă este una dintre cele mai importante condiţii pentru tomate în creştere. În plus faţă de eliminarea laterale, un producător profesionale indeparteaza tomate pletistyh toate inferior lasă la latitudinea fiecărui perie floare noi. Astfel, plantele sunt întotdeauna numai 2-3 frunze de top, care este suficient pentru succesul de fotosinteză şi de nutriţie. Elagaj Astfel îmbunătăţeşte ventilaţie, accesul luminii de flori şi fructe reduce numărul de infecţii fungice şi randamentele în regiunile nordice şi centrale ale Po Reading instrumente în termeni de randament într-un timp mai scurt,? deoarece resursele de plante sunt redirecţionate spre fructe maturare. În regiunile de tăiere la cald, cum ar severă nu este recomandată, deoarece frunze pentru a proteja fructele de perenagrevaniya, modificări de culoare şi arsuri cauzate de directe şi prea cald soare.
Polenizare
Tomate produc cantităţi mari de polen de calitate, potrivit pentru a poleniza florile lor proprii şi vecine. Cu toate acestea, pentru a asigura auto-polenizarea şi formarea de fructe practică mai agitaţi plante. Pentru a face acest lucru în timpul perioadei de înflorire ansamblu să fie o dată la 2-3 zile pentru a ţine planta peste trunchiul şi se agită uşor de câteva ori. Această metodă, utilizată de către agricultori, contribuie la creşterea producţiei de plante atât în teren deschis, şi pe roşii cu efect de seră. Pe plantaţiile mari, producătorii comerciali folosirea vibratoarelor electrice speciale, numite "Elektropchely. Pentru a atrage polenizatori insectelor în sere şi sere, anuare de plante pline de culoare, miere între roşii. Se crede că nu Monarda (Bergamota) - un bun vecin pentru tomate, atrăgând doar un număr foarte mare de albine şi de fluturi, dar, de asemenea, îmbunătăţeşte gustul de tomate.
Recoltarea şi depozitarea
roşii Harvest pentru uz casnic este mai bine atunci când fructul este pe deplin maturizat şi a câştigat luciu. Dacă sunteţi forţat CHTh roşii recoltare şi înainte, puteţi culege fructe în etapa de coacere şi să le pună în pungi de hârtie cu găuri sau pur şi simplu într-un castron cu alte fructe (banane, mere) pentru maturare. Verificaţi aceste tomate în fiecare zi, de maturare poate dura de la o zi la o săptămână. Niciodată nu deţin nici roşii, nici lor de cumpărare în frigider: rece încetineşte maturare şi afectează gustul de tomate. roşii se păstra la temperatura camerei, departe de lumina solară directă, aranjate în partea de sus (partea laterală a tulpinii).
Cum pentru a evita problemele
În regiunile nordice şi centrale, unde temperaturile de vară rămâne rece şi, adesea, ploi, boli şi dăunători sunt o problemă majoră roşii. arsură fructe Printre cele mai frecvente - flagel, leziuni fungice, mottling brun, putregai apical, mozaic de tutun, formarea fetuşii anormale, pal sau decolorat pe fructe, precum şi melci, omizi, Colorado şi gândacul păduchi de lemn.
Evitaţi cele mai multe dintre aceste afectiunilor, oferind tomate avans adecvat condiţiilor de creştere şi îngrijire adecvată, mult mai uşor decât să se alăture luptei împotriva lor, pe care de multe ori nu se termină în favoarea gradinar. Pentru a face acest lucru:
Respectaţi rotaţia culturilor de legume în câmp deschis şi de a schimba solului în sere în care roşiile sunt cultivate în mod continuu Utilizaţi seminţe rezistente la boli şi zoned soiuri şi hibrizi de la producatori Grijă să înstrăineze bolilor plantelor infectate şi dăunători Niciodată tomate cultivate în vecinătatea de cartofi Regulat tomate buruienilor de plantare Evita umiditatea excesivă şi căldură în sere şi sere Furnizarea de tomate regulate de irigare rare şi abundente la rădăcinile şi pentru a evita umezirea frunze şi fructe Nu efectuaţi nici o lucrare cu plante umede Dreptul la timp si se taie rosiile, eliminarea laterale şi extra frunze Păstraţi tomate toate microelemente necesare cu pansamente regulate Se presara in jurul plantele nu au nevoie de salată şi legume verzi, care îşi va asuma melci principalul atac şi woodlice