ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Permacultura: de la teorie la strategie




 

În nici într-o carte de permacultură nu veți găsi soluții și axiome de-a gata. Permacultura este, în primul rând, un instrument analitic, un mod de gândire pentru crearea unui mediu înconjurător optimizat în zona locală. Însă vom încerca să răspundem în termeni generali la întrebarea cum să realizăm în practică ideea privind agricultura viitorul.

Pasul unu: explorare și planificare

În primul rând, trebuie să definiți obiectivele (de exemplu, asigurarea cu produse alimentare sau pur și simplu o relaxare în condiții de confort) și nevoile dvs. (ce și cât de mult aveți nevoie). În acest caz, ar fi bine să vă uitați cât de posibil departe în viitor și să analizați în mod obiectiv posibilitățile dvs.

La început, se pare că pe un teren gol veți găsi loc și pentru casă, saună, livada și gradină, garaj și pivniță, duș și WC, lac și fânețe, teren de joacă și loc de odihnă ... Dar schițând planul, veți observa că nu este suficient loc. Și în plus, veți dedica că la realizarea chiar și a planurilor extrem de reduse împiedică pe terenul dvs., de exemplu, o pantă sau o râpă, arbuștii sălbatici sau zonele umede, solul nu prea fertil și clima dură. Și atunci de la ce veți începe amenajarea terenului?

Permacultura dă un răspuns foarte simplu: nu încercați să modificați totul pentru sine. Acordați mai multă atenție studierii terenului dvs., mediului său natural și comunităților de ființe vii (habitate). Și iată la ce momente ar trebui să atrageți neapărat atenție:

* Studiați cele mai importante resurse disponibile. Care plante, ierburi și copaci cresc pe terenul dvs. și care sunt tipice pentru zona dvs. Unde sunt situate cele mai apropiate sursele de apă: lacuri, râuri, mlaștini, izvoare.

* Cât se poate de exact aflați locația terenului în conformitate cu părțile lumii, care este înălțimea deasupra nivelului mării. De asemenea, este foarte important să cunoașteți diferența de înălțimi, inclusiv în zonă (pentru a concluziona dacă apele pluviale se vor scurge de pe pantele din apropiere pe terenul dvs. Cum se va distribui apa? Sau, dimpotrivă, vă puteți aștepta că toată apa din jur va merge în  cea mai apropiată râpă?

* Cu ce fel de sol ai aveți de-a face: nisipos (ușor), argilos (greu)? Care este grosimea stratului fertil? Este piatră pe teren? Evaluați umiditatea și aciditatea solului.
* Care este cantitatea medie de precipitații pe an? Temperatura maximă și minimă medie?
Pasul doi: schimbarea peisajului

Una dintre caracteristicile cele mai izbitoare ale permaculturii este un peisaj deluros, reconstituit artificial de mâini omenești: astfel se obține o creștere a suprafeței utile de trei ori. De fapt după același principiu este organizată materia cenușie: de dragul creșterii suprafeței cortexul cerebral, evoluția ia dat o formă de nucă. Și cu cât mai multe circumvoluții sunt, cu atât mai bine! Astfel la crearea unui peisaj inteligent, trebuie să construiți movile sub formă de linii drepte sau sub forma unei potcoave. Principalul lucru este ca toate părțile ale terenului să fie unite de cărări – evitați impasuri.

Puteți îngrădi terenul cât se poate de neobișnuit: în loc de gard creați un perete de lut cu două terase (internă și externă), care va marca limitele hotarului dvs. și va crea o barieră naturală pentru vânt, zgomot, poluări de drum și priviri străine. În plus, terasele sunt potrivite pentru plantare și prelucrare. În același timp această creastă  înaltă după ce se va acoperi la început cu legume și ierburi, iar apoi cu arbori și arbuști, se va potrivi armonios la aspectul exterior al terenului și va oferi  adăpost pentru numeroasele insecte, păsări și animale. Această creastă nu se teme de inundații sezoniere (rădăcinile de măr și alte pomi fructiferi nu tolerează inundații), în plus, în cadrul terasamentului solul devine mai afânat și se satură de oxigen, ceea ce activează funcționarea solului.

Astfel de terasamente au și o altă caracteristică neobișnuită: ele formează în nișe zone de microclimă. De exemplu, din construcția potcoavei de pământ (de 2 metri înălțime) puteți obține efectul de amfiteatru în care plantele sunt sădite în funcție de înălțimea lor, dimensiunea coroanei și sistemul de rădăcină. Această ierarhie permite să se protejeze pomii fructiferi și arbuști de vânt. Iar forma înseși a terasamentului poate servi  ca o capcană de căldură solară, care permite ridicarea temperaturii în cadrul potcoavei în medie cu 5°C.

La creșterea plantelor anuale paturile cu răsaduri sunt acoperite cu mulci (rumeguș, paie și iarbă uscată) – acest lucru vă permite să păstrați căldura și să preveniți creșterea rapidă a buruienilor. Nu uitați de îngrășământ - coji de banană, siderate (infuzii de trifoi, leguminoase, decoctul de plante rădăcinoase), compost, pregătit în mod independent din deșeuri alimentare. Numai bazându-vă pe experiența proprie puteți detecta care opțiune este cea mai bună. Unicul lucru la care ar trebui să refuzați o dată pentru totdeauna, sunt orice îngrășăminte chimice.
Pasul trei: verificare
Acum trebuie să vă asigurați că planul dvs. corespunde principiilor de bază ale permaculturii. Încercați să luați în considerare toate următoarele elemente:
* Utilizarea resurselor naturale.
* Raționalitatea: crearea structurilor extrem de productive pe terenuri mici cu condiții speciale (peretele de sud al casei, panta stâncoasă, malul lacului).
* Varietate în loc de uniformitate.
* Reproducerea ciclurilor și a proceselor naturale.
* Polivalența: fiecare element îndeplinește multiple funcții și fiecare funcție este realizată de mai multe elemente.
* Relația și interacțiunea: toate elemente sunt legate între ele și se afectează reciproc.
* Eficiența: crearea comunităților și a sistemelor durabile (habitate).

Sepp Holzer, unul dintre fondatorii acestei școli scrie: "Imaginați-vă în locul unei plante, unui animal, unui alt om și puneți întrebarea: cât de bine v-ați simți în locul lor? Dacă râma se simte bine, atunci solul este sănătos. Dacă planta și animalul se simt bine, ei susțin bunăstarea întregului habitat. Omul va avea  mereu un avantaj și un mare succes, dacă va gestiona corect posibilitățile oferite de Natura. Ar trebui să beneficiem de sol, în loc să-l exploatăm. Diversitatea și nu uniformitatea menține ecosistemul. Misiunea noastră în procesul de Creație este gestionarea și nu lupta. Noi toți beneficiem de la un tratament mai respectuos al ființelor vii".

Și în cele din urmă, ascultați sfatul lui Masanobu Fukuoka, guru  înțelept al permaculturii: "Nu vă faceți griji pentru recoltă, doar semănați și tratați cu dragoste plantele și solul. Și bucuria va apărea în inima dvs. Esența agriculturii nu constă în faptul să creștem pur și simplu o roadă, ci să transformăm și să dezvoltăm omul".

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 26 iulie 2014 14:14
Vizualizări: 7481

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
202
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
319
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
430
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
289