Permacultura în acţiune (Partea II)
Permacultura în acţiune (Partea II)
La fiecare seminar, Holzer subliniază importanţa apei în permacultură. Suntem de acord cu Sepp. Şi la rândul nostru, ne-am implicat în restabilirea sistemului acvatic pentru moşie, deşi anticipând lucrurile, voi spune că echilibrul acvatic la o moşie este important, însă în cadrul întregii aşezări este extrem de important.
Aşa că am planificat cinci rezervoare de apă: două lacuri acumulatoare (grădina acvatică), un mic lac în partea de jos a grădinii crater, un lac mare şi un lac inferior de transvazare. Toate rezervoare de apă sunt interconectate prin conducte amplasate sub creastă sau printr-un pârău uscat.
Într-un lac mare au fost create două zone cu ape profunde pentru a crea o presiune naturală ca apa să se mestece, şi aici au apărut probleme: testele de foraj au arătat că pe toată lungimea găurii de 15 metri lutul variază cu solul nisipos. S-a decis să reducem în mod substanţial adâncimea lacului, iar în zonele adânci să facem cheile de lut artificiale. Formarea unei cheii de lut este dificilă, compactarea solului ca şi în natură nu este posibilă, există un pericol eventual de rupere a apelor, şi totuşi a fost realizată o cheie artificială din lut umed de o grosime de 80 cm. Să sperăm că crăpăturile care au rămas se vor acoperi cu nămol şi partea de jos a lacului nu va lăsa apa să treacă.
Peisajul localităţii a făcut posibilă crearea unei cascade de lacuri, cu o diferenţa de înălţime de 3 metri, la fiecare lac oglinda apei este mai inferioară, decât în lacul precedent, folosind revărsări, am unit cu uşurinţă apele între ele, creând un bilanţ acvatic în interiorul moşiei. Având în vedere că Pământul are un sistem capilar, crestele plate de o înălţime de 3 metri vor avea suficientă umiditate, aşa că am crescut fertilitatea şi am redus probabilitatea irigaţiilor.
Mai târziu, în zona lacul au fost formate zona de plajă, zona de transvazare, zona de pompare pentru o eventuală irigare şi zona de deservire a ţevii care reglează nivelul apelor în lac.
Provocare specifică pentru grădina crater: crearea unei zone microclimatice pentru cultivarea plantelor şi copacilor exotice în clima noastră, cum ar fi arborii citrice, lămâia este deja plantată , pregătim portocale, mandarine, piersici şi altele.
Grădina crater este înscrisă într-o parte a crestei, aceasta este o continuare a crestelor înalte plate şi nu pare a fi a parte. Interiorul grădinii crater, îndreptate spre centrul moşiei, este împodobit cu flori, conifere, pietre, într-un cuvânt, ne-am decis, în felul nostru, să alegem plante şi arbuşti şi să creăm un deal alpin mare, o florărie, rocării.
Am decis să finisăm perimetrul moşiei cu creste plate de o înălţime de 3 metri. Ele vor împiedica pătrunderea vânturilor reci şi vor servi un gard de lut până când va creşte un gard viu, pe ele vor creşte o livadă, fructe de pădure, ierburi şi flori.
Recolta din acest an a arătat că creşterea este doar o jumătate din problemă, iar păstrarea nu-i deloc uşoară. Ne-am hotărât să utilizăm un depozit de legume construit după metoda lui Holzer. Pentru depozit de legume, am decis să folosim lemn de zadă, este bine cunoscut faptul că zada este mai puţin sensibilă la putrezire, astfel că alegerea acestui material nu a fost întâmplătoare.
Pe foto puteţi vedea prim-planuri ale moşiei noastre şi modificările sale
În înţelegerea mea, permacultura este cultura de comunicare cu flora şi fauna. Cartea vie a naturii poate fi studiată toată viaţa. Lumea din jur este variată şi minunată.
În cele din urmă, vreau să adăug şi să recomand să ascultaţi, să studiaţi, dar să faceţi numai ceea ce doriţi singuri. Îmbunătăţi mediul de habitat de sine stătător!
Sursa: mirodolie.ru