ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Peste 30 de ani, lansarea unui satelit în spaţiu va fi imposibil de realizat




 

Astronomii ruşi trag un semnal de alarmă, avertizînd că, în treizeci de ani, lansarea pe orbită a unui satelit va fi o sarcină imposibil de realizat din cauza gunoiului spaţial.

 

“Lună de lună, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) trebuie să efectueze mai multe manevre de repoziţionare pentru a evita coliziunea cu deşeurile spaţiale”, a explicat Lidia Rîhlova, şefa Departamentului de Astrometrie de pe lîngă Institutul de Astronomie al Academiei de Ştiinţe a Rusiei.

Din cauza numărului mic de radare şi observatoare, astronomii ruşi sînt lipsiţi de capacitatea de a detecta corpurile mici cereşti, care includ, între altele, şi deşeul spaţial, a afirmat aceasta, în cadrul unui forum al astronomilor din Rusia, ce se desfăşoară zilele acestea la Moscova.

Potrivit expertei ruse, respectivele corpuri mici cereşti se deplasează de-a lungul orbitei cu o viteză de 15 de kilometri pe secundă – mai repede decît viteza glonţului.

Astfel, în cazul unei coliziuni cu un satelit sau un astronaut, care ar ieşi pentru o misiune în spaţiu deschis, consecinţele ar fi dintre cele mai grave.

ONU a înfiinţat recent o comisie pentru examinarea problemei, dar aceasta nu poate să se decidă încă în ce mod să fie neutralizat gunoiul spaţial. Unul din proiectele cele mai fantasmagorice luate în discuţie vizează amplasarea pe orbita Pămîntului a unei plase gigantice, capabilă să protejeze sateliţii şi Staţia Spaţială Internaţională de posibile deşeuri spaţiale.

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 02 februarie 2013 11:03
Vizualizări: 2191

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
107
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
193
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
185
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
238