Pesticidele – o «catastrofă ascunsă»
Produsele chimice agricole, care includ și pesticidele, sunt unul dintre motivele apariției a mai multor boli moderne.
Pesticidele sunt acum utilizate în agricultură pe scară largă pentru a proteja plantele de boli, buruiene, dăunători. Astfel crește pericolul de pătrundere a reziduurilor acestora în alimente și provocarea unui impact negativ asupra organismului uman.
Pesticide sunt foarte diferite. Utilizarea unora dintre acestea este interzisă. Însă, în ciuda acestui fapt, ele încă sunt prezente în produsele consumate și de multe ori duc la intoxicații grave la consumul cerealelor, nucilor și legumelor.
Simptomele otrăvirii cu pesticide nu sunt unele tipice: acestea includ amețeli, dureri de cap, oboseală, lipsa poftei de mâncare și de somn.
De obicei, otrăvirea periodică cu pesticide se manifestă prin prelungirea bolilor cronice nespecifice, care pot apărea ca gastrită (inflamația mucoasei stomacului), hepatită (inflamația ficatului), bronșită (inflamația bronhiilor). Paralel acestea contribuie la dezvoltarea bolilor alergice, care, la rândul său, exacerbă evoluția bolilor mai grave.
Anume pesticidele au devenit un motiv-cheie a ”catastrofei ascunse” – căci anume așa experții ONU au definit starea solurilor din Europa. Solul este cea mai valoroasă resursă agricolă, de starea căreia depinde productivitatea și, în consecință, indicatorii economici. Ideea utilizării substanțelor chimice în agricultură a fost proclamată ca o garanție a obținerii unor rezultate productive (recolte bogate). Cu toate acestea, potrivit experților, acest lucru nu numai că a redus calitatea produselor alimentare, dar și a dus la epuizarea solului, care în marea sa parte este compus din organisme vii. Între timp și diversitatea biologică a soiurilor s-a diminuat în mod semnificativ.
Multe pesticide sunt foarte rezistente și se răspândesc departe de locul de aplicare. De exemplu, pesticidul de tip DDT are capacitatea de a se acumula în toate organismele vii, și chiar de a se transmite cu laptele matern. La mijlocul anilor 1960 acest produs chimic a fost găsit în ficatul pinguinilor din Antarctica, ce este foarte departe de locurile unde a fost folosit. DDT-ul este acum interzis în toate țările dezvoltate. Cu toate acestea, este destul de ieftin și în continuare este considerat un remediu bun în anumite situații, de exemplu în lupta împotriva țânțarilor ce transmit malaria.
Concluzia este simplă: merită să acordăm atenție acelor produsele ecologice, care au certificate de calitate.
Sursa: rodovid.me